Μια πόλη γεμάτη βυζαντινά μνημεία, αγορές, τεμένη, χάνια, μουσεία και, βεβαίως, χρώματα, γεύσεις και ένα ατελείωτο μωσαϊκό ανθρώπων

ΜΙΑ ΠΡΩΤΗ ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ



Αν έχετε χρόνο και μπορείτε να αφιερώσετε μια μέρα, τότε αξίζει να κάνετε "μαζί μου" μια υπέροχη βόλτα στην Παλια πόλη και να δείτε πολλά μνημεια και αξιοθέατα.
Πρώτα πίνουμε τον πρωινο καφε μας στο καφενειο  μεσα γιατι εχει λιγη ψυχρα τον χειμωνα, εξω αν ειναι ανοιξη ή καλοκαιρι, και αν κανετε κεφι για ναργιλε, παντα ειναι ετοιμος!


Φευγουμε απο το καφενειο με πορεια αριστερη στην οδο Yeniceriler, απεναντι απο την Στηλη του Κων/νου στριβουμε δεξια στην οδό Peykhane, περνάμε μπροστα απο τον ταφο του Fuad Pasha και κατευθυνόμαστε προς στο ιστορικο Sultanahmet.





Φτανουμε στο πολυδιαφημιζομενο Sultanahmet camii (Μπλε Τζαμι),
διασχίζουμε τον αρχαιο Ιπποδρομο,


                                                                             



προσπερνάμε την Γερμανικη κρηνη στο νοτιο ακρο του Ιπποδρομου,



ακολουθεί δεξια το Χαμαμ της Σουλτανας Hurrem νομιμης συζυγου του Σουλεϊμαν του Μεγαλοπρεπους. Λεγεται οτι υπηρχε υπογειο τουνελ που συνέδεε την Αγια Σοφια με το χαμαμ, με προφαση οτι πηγαινει στο τοτε τεμενος να προσευχηθει περνουσε στο χαμαμ οπου την περιμενε ο εραστης της ο αρχιτεκτονας Μιμαρ Σιναν!




Στην συνέχεια αντικρύζουμε την κρηνη του σουλτανου Ahmed III, μπροστα απο την Imperial Gate του Τοπ Καπι Saray.




Αφου περασουμε μπροστα απο την Αγια Σοφια, ο κοσμος εχει ηδη σχηματισει τις καθημερινες ουρες της υπομονης, 


σε καμιά διακοσαριά μέτρα πιο πέρα (αριστερα της Αγιας Σοφιας) στην οδο Yerebatan θα βρούμε την Βασιλικη Δεξαμενη ή Basilica Cistern ή Yerebatan Saray. Ειναι μια υπογεια δεξαμενη χωρητικοτητας 80.000 κυβικών, χτισμενη απο τον Ιουστινιανο Α', η οποια τροφοδοτουσε με νερο το Μεγαλο Παλατι και αργοτερα μετα την αλωση το Τοπ-Καπι (είσοδος, δυστυχώς, 10 L!). Εαν κατεβειτε τα 55 σκαλοπατια το καλοκαιρι, θα απολαυσετε την δροσια που θα υπαρχει κατω. Εαν ομως κατεβειτε χειμωνα, ντυθειτε γερά. Το τσιγαρο απαγορευεται.


Αφηνουμε την Βασιλικη Δεξαμενη και διασχίζουμε τα γραφικα στενα του Sultanahmet με τα ομρφα σπιτια (αναμεσα της Αγια Σοφιάς και των Τειχων του Topkapi),



διασχιζουμε την συνοικια  Sirkeci ακολουθωντας τις γραμμες του τραμ

Εδω τελειωνει η 1η διαδρομη της βολτας μας
(Χαρτης 1).




Χαρτης 1.


και μπαινουμε στη συνοικια Eminonu απο τον δρομο Buyuk Postane ο οποιος ειναι απεναντι απο τον Σιδ.Σταθ.Sirkeci και δευτερος αριστερα στην σειρα. Περναμε μπροστα απο το Μεγαλο Ταχυδρομειο που είναι μια πανεμορφη νεοκλασσικη κατασκευη, η οποια καταλαμβανει μια εκταση 3.200 τ.μ. Η οικοδόμησή του άρχισε το 1905 και τελειωσε το 1909.



Στριβουμε δεξια και στη γωνια θα δουμε τον ταφο του Σουλτανου Abdulhamid I ο οποίος ήταν ο 27ος σουλτανος της οθωμανικης αυτοκρατοριας και εζησε απο το 1725-1789.Ηταν ο πιο ευγενικος σουλτανος και οι Τουρκοι τον αποκαλουν Άγιο.




Μια μικρη επισκεψη στο εσωτερικο και παμε για την πλατεια που ειναι μπροστα στοYeni cami και την Αιγυπτιακη αγορα.
Πορεια αριστερη και στο πρωτο δρομο στριβουμε αριστερα, στο τελος του δρομου και απεναντι μας




 βλέπουμε το κτίριο της Deutsche Orient Bank. Πρόκειται για ένα ομορφο κτιριο, οπου γυριστηκαν και καποιες σκηνες στην τελευταια ταινια του James Bond, "Skyfall". Συνεχιζουμε πορεια δεξια, στον πρωτο δρομο στριβουμε δεξια και στην διασταυρωση στριβουμε αριστερα. Συνεχιζουμε ευθεια και


ειμαστε, πλεον, στην πλατεια μπροστα απο την Aιγυπτιακη αγορα, το κεντρικοτερο σημειο του Eminonu οπου κυκλοφορουν χιλιαδες ανθρωποι καθημερινα, ειτε για αγορες στην Αγορα μπαχαρικων ή στις αγορες του Tahtakale και Mercan.



Το στομαχι διαμαρτυρεται! Μια σταση για λιγη ξεκουραση και ενα σαντουιτσακι με κοκορετσι επιβάλλεται. Το κοκορετσι τους δεν ειναι το ιδιο με το δικο μας. Έχει μονο εντερα και καθολου εντόσθια (απαγορευονται απο την θρησκεια τους). Οταν το σερβιρουν, δε,  το ψιλοκοβουν σαν τον κιμα και οχι σε φετες οπως ξερουμε (7-8 L).




Μέσω της Γεφυρας του Γαλατα περναμε στη συνοικια Karakoy και ακολουθουμε τις γραμμες του τραμ.

Φτάνουμε μετά από λίγο στην κρηνη Tophane, μια από τις μεγαλύτερες της Πόλης. Χτιστηκε επι σουλτανου Μahmud A' το 1732. Πριν φτασουμε στην κρηνη θα δουμε το θαυμασιο Kilic Ali Pasa camii. Γυριζουμε πισω και πριν την Γεφυρα του Γαλατα στριβουμε δεξια στην οδο Tersane, ολο ευθεια και διπλα στην Γεφυρα Ataturk, συνανταμε άλλη μια μεγάλη κρήνη




την κρηνη της Saliha Sultan που είναι ίσως η ομορφότερη της Κωνσταντινούπολης (αν πλησιάσεις υπάρχουν θαυμάσια σκαλίσματα), διπλα στην κρηνη θα δουμε το ομορφο Azapkapi camii.

Διασχιζoυμε την γεφυρα Ataturk. Aριστερα μας η γεφυρα του metro.


Εδω τελειωνει η διαδρομη της βολτας μας
(Χαρτης 2).



Χαρτης 2.



Μολις περασουμε την γεφυρα βρισκομαστε εξω απο τα Τειχη του Κερατιου. Κατεύθυνση δεξιά δίπλα στον Kερατιο.




Προχωράμε καποια αποσταση και στα αριστερά μας βλέπουμε την πυλη Cibalikapi των Τειχων του Κερατιου


Διακόσια μέτρα πιο κάτω βρίσκουμε την πυλη Ayakapi,


ακριβώς δίπλα στην πύλη αυτή μπορούμε να κανουμε μια σταση σε μια υπεροχη καφετερια με τρεις οροφους, το Nev-i cafe.




Η θεα του Κερατιου απο τον τριτο οροφο ειναι καταπληκτικη. Κανει και πολυ ωραιο τουρκικο καφε αλλά τσιγάρο... γιοκ!


Λίγο παρακάτω και αριστερα μεσα απο την οδο Yildirim, βρίσκουμε το Οικουμενικο Πατριαρχειο της Ορθοδοξης Ανατολικης Εκκλησιας. Απο το 1600 ο  ναος του Αγ. Γεωργιου ειναι ο πατριαρχικος ναος. Μπορούμε να ανάψουμε ένα κερί. Χιλιαδες Ορθοδοξων πιστων συρρεουν στο Πατριαρχειο όλο τον χρόνο. Μετά το προσκύνημα στον αϊ-Γιώργη μια βολτα στο Φαναρι ειναι απαραίτητη.




Εδω ζουσαν ολοι εκεινοι που κινουσαν το εμποριο, την κρατικη μηχανη, τις τραπεζες της οθωμανικής αυτοκρατοριας οι ''περίφημοι'' Φαναριωτες!

Πολυτελεια και αφθονο χρημα σε ολο το Φαναρι. Ήταν μια απλησιαστη περιοχη για την μεγαλη  μαζα των Τουρκων και των Ελλήνων, τοτε εκεινα τα χρονια! Τωρα; Τωρα εγκαταλειψη, φτώχεια και μαρασμος ολης της περιοχης. Πιθανοτατα βασει σχεδιου! Ολοι οι εσωτερικοι μεταναστες εισβαλουν στα εγκαταλειμμένα σπιτια και τα κατοικουν με την ανοχη του κρατους.



Και οι παλιοι Τουρκοι κατοικοι της περιοχης, αναγκαζονται να φυγουν αγανακτισμενοι και κουρασμενοι απο τον καθημερινο αγωνα εναντια στον νεο τροπο ζωης που εφεραν οι ''ξενοι''. 'Έφυγαν οι Ελληνες γειτονες μας και μας κουβαληθηκαν οι χωριατες'' λένε σχετικά.


Ανεβαίνουμε στην πλαγιά του λόφου, πάνω από το Πατριαρχείο και συναντάμε την "Μεγαλη του Γενους Σχολη". Ιδρυθηκε μετα την αλωση απο τον Γεννάδιο Σχολάριο. Απο το 1454 λειτουργει χωρις καμια διακοπη. Εδω φοιτησαν παιδια φαναριωτικων οικογενειών, πληθος πατριαρχων, αξιωματουχοι της κυβερνησης (ακομη και Τουρκοι). Σημερα λειτουργει ως σχολειο δευτεροβαθμιας εκπαιδευσης. Αφηνουμε θλιμμενοι το Φαναρι.




Επιστρεφουμε στην λεωφορο και πορεια αριστερη, σε κοντινη αποσταση και δεξιά μας συνανταμε την Βουλγαρική Ορθοδοξη εκκλησια του Αγ.Στεφανου. Αυτη η εκκλησια εχει κατι μοναδικο, ο εξωτερικος τοιχος της ειναι εξ' ολοκληρου απο σιδηρο.
Συνεχιζουμε ευθεια μεχρι να συναντησουμε στα αριστερα μας τα Χερσαια τειχη. Πορεια αριστερη βαδιζουμε διπλα στα τειχη, φτανουμε μπροστα στα ερειπια (κανουν εργασιες) του παλατιου του Κων/νου Πορφυρογεννητου. To παλατι χτιστηκε τον 13ο αιωνα και βρίσκεται δίπλα στο παλάτι των Βλαχερνών. Ονομαστηκε ετσι προς τιμήν του Κων/νου Παλαιολογου που ηταν Πορφυρογεννητος (δηλαδη γεννηθηκε στην αιθουσα της πορφύρας, όπου γεννιόταν τα παιδιά των εν ενεργεία αυτοκρατόρων).



Πολλοι θεωρουν ότι το παλατι αποτελεί μερος του παλατιου των Βλαχερνων.

Εδώ, σ΄αυτό το πάρκινγκ, πριν γινουν οι προσχωσεις, ηταν η περίφημη κερκοπορτα, από την οποία, σύμφωνα με τον θρύλο (η πραγματικότητα είναι διαφορετική) μπήκαν οι Τούρκοι και άρχισε η Άλωση της Πόλης. Αφηνουμε το παλατι συνεχιζουμε και στον επομενο μεγαλο κομβο της πυλης Ανδριανουπολης μπαινουμε στην παλια Πολη.
Εδω τελειωνει η διαδρομη της βολτας μας
(Χαρτης 3).


Χαρτης 3.

Ειμαστε μακρυα απο το ιστορικο κεντρο και ενα ταξι μας πηγαινει στο υδραγωγειο του Ουάλεντος που βρίσκεται κοντά στην μονή Παντοκράτορα. Η κατασκευη του αρχισε επι Μεγάλου Κων/νου και τελειωσε επι αυτοκρατορος Ουάλη. Ειχε μηκος πανω απο 1.000μ. απο τα οποια σημερα σωζονται περιπου τα 800μ. Το υψος του ειναι 27μ. Απο εδω συνεχιζουμε με τα ποδια, βλεπουμε το θαυμασιο Sehzade camii και λιγο παρα κατω πισω απο την πλατεια και αριστερα μας την Βυζαντινη εκκλησια Μονη Θεοτοκου Κυριωτισσας.                                    

Συνεχιζουμε ευθεια και μπαινουμε στην τεραστια πλατεια του Beyazit camii. Στην πλατεια του τεμενους καθομαστε να πιουμε λιγο νερο την ωρα που μερικοι μερακληδες βγαζουν τον καημο τους. Απο την οδο Basim Omer Pasa (αριστερα του αυλογυρου του Πανεπιστημιου), ξεκιναμε να παμε στο ωραιοτερο τεμνος της Κων/πολης, αποψη δικη μου και πολλων αλλων, τεμενος του Σουλεϊμαν του Μεγαλοπρεπούς.


Αφου το επισκεφθειτε περπαταμε τον πεζοδρομο με πορεια δεξια, στο τελος του στριβουμε δεξια. Προσοχή, μην κάνετε το λάθος να καθήσετε ουτε για καφε στα μαγαζιά απέναντι του τζαμιού είναι τουριστικές παγίδες. Αφου στριψουμε δεξια και βαδισουμε μεχρι το τελος του πεζοδρομου


εκεί δεξια μας εξω απο το τείχος που περιβάλλει το τέμενος, βρίσκεται ο ταφος του αρχιτεκτονα Mimar Sinan. Ο Sinan ηταν γενιτσαρος Ελληνικης καταγωγης και το ονομα του ηταν Ιωσηφ. Σπουδασε στο παλατι υπο την προστασια του Μεγαλου Βεζυρη Ιμπραημ Παργαλη (επισης Ελληνας).


Ο Sinan υπηρξε ο μεγαλυτερος αρχιτεκτονας της Οθωμανικής Αυτοκρατοριας. Τα εργα του αμετρητα. Εχτισε τεμενη μικρα και μεγαλα, σχολεια, δημοσια λουτρα, πανδοχεια, μαυσωλεια, γεφυρες, νοσοκομεια, υδραγωγεια, κ.α. Οι μεγαλες του ομως καινοτομιες φανηκαν στο χτισιμο των τεμενων. Ο ιδιος ελεγε: "Το τεμενος του Sehzade (διαδοχου) το εχτισα σαν βοηθος, το τεμενος του Σουλειμαν σαν εργατης και το τεμενος του Selim (στην Ανδριανουπολη) σαν μαστορας". Κορυφαια δημιουργια του συμφωνα με σπουδαιους μελετητες ειναι αυτό το τεμενος, όπου και θάφτηκε. Φευγουμε απο τον Sinan και κατηφοριζουμε προς τον Κερατιο.

Απο εδω αρχιζει η καθοδος, οποιο δρομακι και να παρουμε στο τελος της καθοδου θα βρεθουμε στον Κερατειο, διασχιζουμε φτωχογειτονιες οι οποιες αποτελουν το συνολο των περιοχων της παλιας Πολης. Γειτονιες που δεν θα δει εκεινο το ειδος τουριστα (πλειοψηφια), που ερχεται στην Κων/πολη για να θαυμασει τα μνημεια, να κανει τις αγορες του, να κανει τις βολτες του στο Ταξιμ και να διασκεδασει στα μπαρ του Beyoglu. Και καλα κανει!


Γιατι οταν οι μερες της εκδρομης ειναι μετρημενες, θελει να τις περασει οπως τις προγραμματισε, οπως νομιζει οτι θα περασει καλυτερα. Υπαρχουν ομως και οι τρελαμενοι με την Κων/πολη που θελουν να δουν ολη τη ζωη της παλιας Πολης, να μυρισουν ολες τις γειτονιες, να γευτουν την γλυκα της αλλα και την πικρα της.


Να πανε στις απομακρυσμενες γειτονιες όπου ακομη τα απογευματα της ανοιξης και του καλοκαιριου, οι ηλικιωμενες γυναικες με τις βρακες και τις μαντιλες καθονται στα καρεκλακια τους, μπροστα στα σπιτια τους και κουτσομπολευουν με την διπλανη ή την απεναντι γειτόνισσα. Εκει που τα κοριτσακια καθονται στα σκαλοπατια των σπιτιων , φτιαχνοντας η μια τα μαλλια της αλλης, βαφοντας τα χειλια τους με τις μπογιες του σχολειου. Και τα αγορια ως συνηθως κλωτσουν μια μπαλα και μολις δουνε καποιον ξενο με φωτογραφικη μηχανη τον περικυκλωνουν τσιριζοντας ολα μαζι για να τα βγαλει μια φωτογραφια.
Να καθησουν στο καπηλειό μαζι με Τουρκους, να πιουνε κανενα ρακι και να φανε κανενα κεμπαπ με την απαραιτητη συνοδεια της καυτερης πιπεριας. Ο ενας δεν γνωριζει την γλωσσα του αλλου αλλα σιγουρα θα συνεννοηθουν.
Αυτη ειναι η παλια Πολη, αυτη την Πολη λατρευω, εκτός φυσικα απο τα θαυμασια μνημεια της.


Στο τελος της καθοδου φτανουμε στον Κερατιο, πινουμε εναν χυμο απο τον πλανοδιο πωλητη (1L μακρυα απο το κεντρο αυτη ειναι η τιμη), εναν πολυ ευγενικο και περιποιημενο νεαρο. Πορεια δεξια και πλησιαζουμε την Γεφυρα του Γαλατα.
Καπου εδω τελειωνει η βολτα μας. Ηταν σιγουρα κουραστικη αλλα νομιζω αξιζε τον κοπο.


Γνωρισαμε καποια μερη,περα απο αυτα που αναφερω και περιγραφω  αναλυτικα. Θα το πω για χιλιοστη φορα και ας γινομαι κουραστικος.
Η Πολη θελει πολυ περπατημα για να την δεις, να την νιωσεις, να την καταλαβεις αλλα και να την ευχαριστηθεις.

Εδω τελειωνει η διαδρομη της βολτας μας
(Χαρτης 4).
Χαρτης 4.


21 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Πραγματικά θέλω να σας συγχαρώ για την όμορφη δουλειά, αν μπορώ να το χαρακτηρίσω έτσι, γιατί φαίνεται ότι έχει γίνει με πολύ μεράκι και αγάπη. Να ξέρετε ότι θα το πάρουμε σαν οδηγό μαζί μας στο πρώτο ταξίδι μας στην πόλη.

Unknown είπε...

Καλησπέρα σας! Θα ηθελα να σας δώσω θερμά συγχαρητήρια για τη σπουδαία δουλειά σας,θα σας υποστηρίξουμε!
Ετοιμαζομαστε με τη φίλη μου για το ταξίδι μας στην Πόλη,15-20/8.
Μια ερώτηση προκύπτει από συμβουλή φίλων... Χρειαζόμαστε ή είναι πολύ καλή η ιδέα να πάρουμε ξεναγο? για να μας τα λέει κι όχι να τα διαβάζουμε? Ένας μας ζήτησε 125€ μεροκάματο! Νομίζετε ότι χρειάζεται? Σκεφτείτε ότι πάμε για πρώτη φορά! Ευχαριστώ πολύ!!!

Nικανωρ είπε...

Αγαπητε φιλε,
Θα σου πω τι εκανα εγω την πρωτη φορα και δεν το μετανιωσα. Πρωτο βημα παρε εναν καλο χαρτη απο την Ελλαδα, τον χαρτη ακομα τον χρησιμοποιω, μετα απο 63 φορες που εχω παει. Δευτερο βημα, κανετε ενα πλανο τι θελετε να δειτε, ολα δε θα προλαβετε να τα δειτε, εννοω σωστα και χωρις βιασυνη. Τριτο βημα, αν θελεις παρε ενα καλο ταξιδιωτικο οδηγο, προεραιτικα. Αφου αποφασισετε τι θελετε να δειτε διαβασε στο blog, γι' αυτα τα σημεια. Η Πολη θελει περπατημα, για να δεις και να αισθανθεις τον παλμο της, τη ζωη της. Τωρα οσον αφορα τον ξεναγο. Δεν τους εχω εμπιστοσυνη απο καθε αποψη. Η Πολη δεν ειναι μονο Αγια Σοφια, Πατριαρχειο και τα τουριστικα μερη. Αγορασε οπωσδηποτε την Istanbulcart, την καρτα πολλαπλων διαδρομων, θα σας χρειαστει. Οτιδηποτε θελεις να ρωτησεις μη διστασεις. Καλα να περασετε, ειμαι σιγουρος οτι θα περασετε καλα

Unknown είπε...

Καλησπέρα και ευχαριστώ!
Επειδή θα μεινουμε στην περιοχή Beyoglou, θεωρείτε ότι οι μετακινήσεις μας βολεύουν με ΜΜΜ η με ταξί? ΟΚ για περπάτημα,αλλά τουλάχιστον για μτφ προς ιστορικό κέντρο και πίσω η προς πιο μακρινά σημεια,πχ ΦαναρΦ ή Pierre Lotti κλπ βολεύει πως βολεύει να μετακινηθούμε?Τέλος για την πρώτη μέρα που φτάνουμε ανήμερα της Παναγίας,15 Αυγούστου πρωί πρωί και θέλουμε να παμε στην εκκλησία του Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι απευθείας από το νέο αεροδρόμιο τι λέτε να κάνουμε? Βλέπω κι ένα site- Gettransfer.com όπου κλεινεις ταξί ιντερνετικα,αξίζει η είναι υπερβολικά ακριβοτερα?
Σας ευχαριστώ πολυ! Σίγουρα το blog σας θα είναι ο πολύτιμος ξεναγος μας,αλλά χωρίς δεδομένα από τα κινητά μας,δε ξέρω πως θα έχουμε προσβαση...
Φιλικα
Αντρεας και Σπυριδούλα

Nικανωρ είπε...

Καλημερα Ανδρεα και Σπυριδουλα.
Πιστευω οτι κλεισατε ξενοδοχειο στην περιοχη Ταξιμ. Κακως, ειστε πολυ μακρια απ'ολα τα ιστορικα μνημεια και τα αξιοθεατα. Διαβασε στο blog πως θα κατεβειτε στην Παλια πολη, γραφω πολλους τροπους. Επειδη θα πατε πρωτη φορα θελει καποια προετοιμασια. Κανετε ενα πλανο, και σημεωσε απο το blog σε ενα σημειωματαριο τις απαραιτητες πληροφοριες. Πως θα πατε, που ειναι, με τι θα πατε. Το ταξι ειναι βολικο και φτηνο, αλλα αν πεσετε σε απατεωνες θα σας γδαρουν. Και το σημαντικοτερο ποτέ μη πληρωσεις, πουθενα, με ευρω. Παντα με λιρες. Τωρα θελεις να πας απο το αεροδρομιο στη Πατριαρχειο, οκ. Πιστευω θα κατεβειτε στο καινουργιο αεροδρομιο. Δεν λειτουργει ακομα metro και επειδη ειναι πολυ μακρυα το αεροδρομιο τα ταξι θα σας παρουν πολλα χρηματα και η εταιρια που λες θα πληρωθει με ευρω και ειναι πανακριβη. Ακου τι θα κανεις. Στο αεροδρομιο υπαρχουν μεγαλα τουριστικα λεωφορεια που μεταφερουν τους τουριστες στην Πολη, πηγαινουν σε πολλες περιοχες. Εσεις θα παρετε το λεωφορειο που πηγαινει Sultanahmet και θα κατεβειτε στο τερμα, μπροστα στην Αγια Σοφια. Απο εκει παρετε ενα ταξι να σας παει στο Πατριαρχειο, δεν ειναι μακρια. Απο το Πατριαρχειο για το ξενοδοχειο παρετε παλι ταξι, ειναι η πρωτη σας μερα και ας κυκλοφορησετε με ταξι.Η εταιρεια λεωφορειων ειναι η HAVAIST. Εσεις θα παρετε το λεωφορειο προς Sultanahmet No IST-1S. Θα πληρωσετε μεσα στο λεωφορειο, 18 λιρες το ατομο. Στο αεροδρομιο αλλαξε 50 ευρω ωστε να εχετε λιρες. Γι αλλες αποριες, αναμενω. Σωτηρης.

Unknown είπε...

Σωτήρη σε ευχαριστούμε πολύ? Πες μας με τα κινητά τι γίνεται? Εκτός από σημεία με wifi πώς μπορούμε να έχουμε κινητή τηλεφωνία?

Nικανωρ είπε...

Γεια σας,
Εγω ενα καρτοτηλεφωνο εχω, το φορτωνω στην Ελλαδα χρηματα και οταν το χρειαστω δεν εχω προβλημα. Τωρα αν εννοεις internet, στην Πολη ποτέ δε το χρησιμοποιησα σε σημεια που δεν υπαρχει wifi. Λυπαμαι σε αυτο το θεμα δεν μπορω να σας βοηθησω, δεν ασχολουμαι με τα κινητα. Στην Πολη χρησιμοποιω πολυ καρτα για σταθερο τηλεφωνο. Εναι φτηνη και οι κλησεις σε σταθερο ειναι πολυ φτηνες.Καλα να περασετε και περιμενω εντυπωσεις.

Unknown είπε...

Ευχαριστούμε πολύ!!!

Ανώνυμος είπε...

Καλημερα συχαρητηρια για το blog εξμαστε λατρεις της Κωνστσντινουπολης και το blog ειναι καταπληκτικο ! Σκοπευουμε να παμε στην Πολη τελος Οκτωβριου για 4 βραδυα θα μεινουμε Sultanhmet ειναι καλη εποχη για Πριγκηποννησα η δεν αξιζει ?
Εχουμε ξαναπαει Κωνσταντινουπολη αλλα οχι Πριγκηποννησα .
Φιλικα Νικη

Nικανωρ είπε...

Αγαπητη Νικη,
Χαιρομαι παρα πολυ οταν βρισκω ανθωπους που λατρευουν την Πολη. Τα Πριγκηπονησα λοιπον ειναι πολυ ωραια ειδικα η Χαλκη και η Πριγκηπος, συνιστω να πατε κατευθειαν στη Πριγκηπο. Μπορεις να πας ολο τον χρονο αρκει να βοηθησει ο καιρος. Να μη εχει ασχημη θαλασσα και να εχει ηλιο. Ο χρονος του ταξιδιου μεχρι την Πριγκηπο ειναι 1.30 - 2 ωρες. Αν πατε να προτημησετε το κρατικο καραβι και οχι τα μικρα ιδιωτικα πλοιαρια. Οτιδηποτε θελεις να ρωτησεις μη διαστασεις. Αν δεν τα ξαναπουμε καλα να περασετε.

Ανώνυμος είπε...

Οταν το μερακι συναντα την Πόλη να τα αποτελέσματα... ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΟ BLOG ΠΟΥ ΘΑ ΖΗΛΕΥΑΝ ΟΙ ΚΑΛΥΤΕΡΟΙ ΟΔΗΓΟΙ!! Θα επισκεφθουμε την ΠΟΛΗ το 3ημερο της 28ης και πραγματικα οι οδηγιες σας μας ανοιξαν τα ματια... Αποφασισαμε να μεινουμε στην παλιά πολη και επειδη θελουμε να την περπατησουμε τι θα μας προτεινατε για αυτες τις 3 ημερες να δουμε οποσδηποτε πλην φυσικα της Αγιας Σοφιας, Μπλε τζαμι, Υδραγωγειο, παζαρια Φαναρι και Πύργο Γαλατα.. Ευχαριστουμε πολύ...

Ανώνυμος είπε...

Επίσης ξεχασα να ρωτησω αν εχετε καποιο συγκεκριμενο πρακτορειο υποψιν σας για να κανουμε την βολτα στον Βοσπορο και στον κερατειο κόλπο

Nικανωρ είπε...

Μη τυχον και πατε σε καποιο τουριστικο γραφειο, θα πληρωσετε περισσοτερα χρηματα και μαλιστα σε ευρω. Θα πατε κατευθειαν στην προβλητα και στο πλοιαριο που κανει την βολτα και εκει θα πληρωσετε τον τυπο που μαζευει τα χρηματα μπροστα στο πλοιαριο, σε λιρες και πολυ λιγοτερα απ΄οτι θα πληρωσετε σε καποιο γραφειο.

Nικανωρ είπε...

Γεια σας,
Ευχαριστω για τα καλα σας λογια σχετικα με το Blog. Η αποφαση σας να μεινετε στη Παλια Πολη ειναι πολυ σωστη. Λιγες οι 3 μερες αλλα κατι θα δειτε. Μια μερα θα πατε Αγια Σοφια - Μπλε Τζαμι - Υπογειο Υδραγωγειο. Επισης την ιδια μερα πρεπει να πατε και στο Saray Τοπκαπι. Στην πρωτη αυλη του Τοπκαπι θα δειτε και την Βυζαντινη εκκλησια της Αγιας Ειρηνης. Αφου φατε το μεσημερι, το απογευμα μπορειτε να πατε στο παρκο Gulhane για καφε, βρισκεται κατω απο την Αγια Σοφια και διπλα στο Αρχαιολογικο Μουσειο. Θα μπειτε απο την κυρια εισοδο του παρκου και στην αλλη ακρη του πανω σε ενα λοφο υπαρχει ενα πολυ καλο cafe με υπεροχη θεα στη θαλασσα του Μαρμαρα. Ολα αυτα τα αξιοθετα ειναι πολυ κοντα μεταξυ τους.Την επομενη μερα πριν ξεκινησετε για τα παζαρια πρεπει να δειτε το Τεμενος του Σουλειμαν του Μεγαλοπρεπους. Προσωπικη αποψη το ωραιοτερο τεμενος της Πολης, με τους ταφους του Σουλειμαν και της γυναικας του Χιουρεμ. Αφου δειτε την Κλειστη Αγορα (kapalicarsi) και αφου περασετε μεσα απο την υπαιθρια αγορα θα καταληξετε χαμηλα στην Αυγυπτιακη Αγορα. Διπλα στην Αυγυπτιακη Αγορα ειναι και το Yeni camii. Απεναντι η Γεφυρα του Γαλατα. Αφου ξεκουραστειτε και φατε κατι τις μπορειτε να παρετε το πλοιαριο απο την προβλητα διπλα στην Γεφυρα του Γαλατα και να περασετε απεναντι στο Uskudar (Σκουταρι) και να πατε στον Πυργο του Λεανδρου.
Την επομενη μερα πριν ξεκινησετε για το Φαναρι μπορειτε να επισκεφτειτε την Βυζαντινη Μονη της Θεοτοκου Κυριωτισσας (σημερα ειναι τζαμι Kalenderhane camii), ειναι σχετικα κοντα στην Κλειστη Αγορα. Αφου δειτε το Πατριαρχειο, κοντα και πανω στον λοφο θα δειτε την Μεγαλη του Γενους Σχολη. Για το πως θα πατε στα αξιοθεατα που σας γραφω θα το βρειτε στο blog. Οτι απορια εχετε θα σας βοηθησω ευχαριστως.

No Comment είπε...

Καλησπέρα σας και συγχαρητήρια για τον κόπο σας , αν και όταν κάτι αγαπάς ποτέ δεν είναι κόπος είναι ανάγκη να μεταλαμπαδεύσεις το άγγιγμα των αισθήσεων που πάντα αφήνει η Πόλη.
Εγώ θα πάω με μία φίλη μου 23-26/1. Θα φύγουμε βραδάκι στις 26 οπότε κερδίζουμε τη μέρα και θα φτάσουμε πρωί στις 23.
Αν κ έχω πάει αρκετές φορές στην Πόλη, πάντα πάω με ανθρώπους που δεν την έχουν ξαναδεί κι θέλουν να δουν τα γνωστά που είναι (Αγ. Σοφία, Τοπ Καπί, Μπλε Τζαμί, Ενυδρείο θέλει η φίλη μου, Παζάρι Μπαχαρικών και το Μεγάλο Παζάρι καθώς και το Φανάρι. Εγώ θα την πάω και στο Κadikoy που είχα επισκεφτεί στο παρελθόν κ μου άρεσε. Είμαστε λάτρεις όχι των τουριστικών αν κ κατ' ανάγκη πρέπει να τα επισκεφτεί, αλλά μέσα σε αυτές τις μέρες τι θα προτείνατε εσείς. εγώ θα τα ήθελα όλα αλλά δεν γίνεται. Επίσης έχω κλείσει μέσω του https://www.getyourguide.com/ μπας και μας διευκολύνω, αλλά πελάγωσα λιγάκι. Με έχει πιάσει το άγχος του να μείνει ευχαριστημένη γιατί το έχει αφήσει όλο πάνω μου κ νομίζω πως τελικά δεν θα τα καταφέρω.
Σας ζάλισα αλλά όπως και να έχει σας ευχαριστώ.

Καλή ταξιδιάρικη Χρονιά να έχουμε όλοι με υγεία για να απολαμβάνουμε όσα η ζωή μας φέρνει.

Γιώτα Μ

Nικανωρ είπε...

Αγαπητη μου Γιωτα καλη χρονια,
Ευχαριστω πολυ για τα καλα σας λογια. Λιγες οι μερες αλλα κατι θα δειτε. Μη χασετε πολλες ωρες στη Κλειστη Αγορα (Kapali carsi). Κανετε καλο προγραμματισμο ωστε να δειτε οσο το δυνατον περισσοτερα. Συνιστω να κλεισετε ξενοδοχειο στην Παλια Πολη και οχι στο Ταξιμ ωστε να μη χανετε χρονο στις μετακινησεις. Λοιπον θα πρεπει να πατε στο α)Suleymaniye που για μενα ειναι μακραν το καλυτερο τεμενος της Πολης. β)Μια βολτα στον λοφο του Pierre Loti για καφε ειναι οτι καλυτερο, εχει φοβερη θεα σε ολο τον Κερατειο κολπο. γ)Αφου θα πατε στο Φαναρι κανετε και μια βολτα στη συνοικια και ανεβειτε στη Μεγαλη του Γενους Σχολη. δ)Δεξια απο τη Γεφυρα του Γαλατα παρετε το καραβακι και κανετε μια βολτα στον Βοσπορο (την μικρη βολτα), θα δειτε πολλα. ε)Παρετε το καραβακι και περασετε απεναντι στο Uskudar (Σκουταρι),και πατε να καθησετε στα μαξιλαρια απεναντι απο τον Πυργο του Λεανδρου, ολη η Παλια Πολη θα ειναι μπροστα σας. ζ)Να πατε στην Υπογεια Δεξαμενη (Basilica Cisterna), ειναι διπλα στην Αγια Σοφια. η)Να πατε στη Μονη της Χωρας (Kariye Muzesi) ειναι φανταστικη. Πληροφοριες για ολα τα μερη που συνιστω θα βρεις στο blog. Υπαρχουν τοσα μερη να πατε που και να τα γραψω δεν θα προλαβετε να τα δειτε. Η Πολη θελει χρονο και πολυ περπατημα. Ευχομαι να δειτε οσο το δυνατον περισσοτερα. Οποιαδηποτε πληροφορια χρειαστεις μη διστασεις.

No Comment είπε...

ήδη έχω παρει σαν οδηγό τις σημειώσεις σας στο blog ετυπωμένες. Σίγουρα οι μέρες είναι ελάχιστες αλλά η διάθεση μεγάλη.

Σας ευχαριστώ κ πάλι.

ΜΦΧ,

Γιώτα Μ

Ανώνυμος είπε...

Καλησπέρα σας .
Αρχικά να πω πως οι πληροφορίες σου, είναι πάρα πολύ χρήσιμες και έχεις κάνει φοβερή δουλεία.
Τώρα όσον αναφορά το συγκεκριμένο πόστ, μου δημιουργήθηκε η απορία αν η βόλτα που λες από την αρχή της μέχρι και το τέλος της, αν είναι εφικτό να βγει σε μια μέρα μέσα, εννοείται χωρίς επίσκεψη στα αξιοθέατα. Γιατί έτσι όπως τη βλέπω στο maps είναι αρκετά χλμ.

σε ευχαριστώ!

Nικανωρ είπε...

Γεια σου φιλε.
Ολες τις διαδρομες που περιγραφω μπορουν να γινουν σε μια μερα αρκεί να εισαι αποφασισμενος, και το σπουδαιότερο να εχεις ορεξη για περπατημα. Τωρα, απο την ωρα που περιέγραψα την συγκεκριμενη διαδρομη μεχρι σημερα εχουν αλλαξει πολλα.
Αν εισαι αποφασισμενος να κανεις αυτην ή καποια αλλη διαδρομη πεστο μου να σου πω τι εχει αλλαξει ή οχι και πως μπορεις να κερδισεις χρονο χρησιμοποιωντας τα ΜΜΜ, αν θελεις.

Σωτηρης

Ανώνυμος είπε...

Και πάλι καλησπέρα φίλε.
Σε ευχαριστώ για την άμεση απάντηση και την βοήθεια σου. Σε καμιά περίπτωση δεν θα σε βαλω να γράφεις κατεβατά, ήδη έχεις γράψει πολλά και αναλυτικά στο blog σου. Έχω κάνει ένα καλό πρόγραμμα πιστεύω για τις μέρες στην Πόλη, με βάση αρκετά από τα κείμενα σου. Εννοείται οτι είμαστε έτοιμοι για περπάτημα, άλλωστε διακοπές-ταξίδι πάμε.
Μία άλλη ερώτηση που θα ήθελα να κάνω είναι, από την εμπειρία σου, τι να περιμένουμε από χρόνους αναμονής σε ουρές και στις εισόδους των 3μεγαλών αξιοθέατων (Αγ.Σοφια, μπλε τζαμι, τοπ καπι);;Καταλαβαίνω οτι είναι λίγο random το πόσο κόσμο θα πετύχεις αλλά σε μια νορμάλ μέρα είναι επισκέψιμα και τα τρία ;; υπάρχουν "καλές" ώρες ή η μόνο παίζεο ρόλο ;;

Nικανωρ είπε...

Γεια χαρα.
Φυσικα ειναι επισκέψιμα σε μια μερα και ειναι πολυ κοντα μεταξυ τους. Το πιο ευκολο ειναι το Μπλε τζαμι δεν υπαρχει ποτέ ουρα. Το Top kapi σαν Μουσειο που ειναι εχει μια καποια ουρα αλλα τιποτα σημαντικο. Τωρα η Αγια Σοφια απο τοτε που εγινε τζαμι εχει οπως διαπιστωσα πολυ μεγαλη ουρα. Εαν θα ηθελα να παω θα πηγαινα πολυ πρωι. Δεν γνωριζω τι ωρα ανοιγει το πρωι αλλα ως τζαμι θα πρεπει να ανοιγει πολυ πρωι. Εκεινο που θα πρεπει να κανεις εναι μια επισκεψη καποια ωρα στην Αγια Σοφια για να δεις αν υπαρχει ωρα ανοιγματος, και την επομενη μερα να εισαι εκει πρωι πρωι.
Η σειρα λοιπον ειναι Αγια Σοφια, Μπλε Τζαμι και Top Kapi που θελει αρκετη ωρα να το γυρισεις.

Σωτηρης.