Μια πόλη γεμάτη βυζαντινά μνημεία, αγορές, τεμένη, χάνια, μουσεία και, βεβαίως, χρώματα, γεύσεις και ένα ατελείωτο μωσαϊκό ανθρώπων

ΜΟΝΗ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΚΥΡΙΩΤΙΣΣΑΣ (KALENDERHANE CAMII).

To Τεμενος Kalenderhane ειναι ενα τζαμι στη συνοικια Sehzade και νοτια του Υδραγωγείου τού Valens. Πριν την άλωση της Κων/πολης ηταν η Βυζαντινη Μονη Θεοτόκου Κυριώτισσας. Επισης ταυτίζεται με την Μονη τού Χριστου Ακατάληπτου. Χτίστηκε το 1080 επι Δυναστείας τών Κομνηνών.
Μετα την αλωση παραχωρηθηκε απο τον Μωαμεθ τον Πορθητη σε μια αιρεση Δερβίσηδων τους Kalender ως μερος διαμονης τους, γι αυτό και ονομαστηκε Kalenderhane.


Στο βορειο τμημα της Μονης εχουν γινει ανασκαφες και εχουν βρεθει ερειπια Ρωμαικου λουτρου του 4ου αιωνα. Τον 6ο αιωνα πανω στα λουτρα χτιστηκε μια Βυζαντινη εκκλησια. Την περιοδο της Εικονομαχιας αλλη μια εκκλησια χτιστηκε διπλα στην παλια της οποιας το ιερο ενσωματωθηκε στο σημερινο κτιριο.

Κατα την αποκατασταση-συντηρηση τής Μονης βρεθηκαν τοιχογραφιες του Αγ.Φραγκισκου της Ασιζης οι οποιες χρονολογουνται απο το 1226 (περιοδος Λατινοκραττίας τής Πολης). Επισης εχει βρεθει ενα ψηφιδωτο του Ιησου το οποιο χρονολογείται  τού 7ου αιωνα. Το μωσαϊκό τής Θεοτόκου Κυριώτισσας βρεθηκε πανω απο την κυρια εισοδο που οδηγουσε στον νάρθηκα.
Η τεραστια αψιδα του κτίσματος δινει μια ξεχωριστη ομορφια στη Μονη.  Κτισμα παρόμοιας αρχιτεκτονικής ειναι η Μονη τής Αγιας Θεοδοσίας (Gul camii) στην Κων/πολη.



Ολα τα ευρήματα απο τις ανασκαφες εκτίθενται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Κων/πολης.




Πως θα πατε.

Με τα ποδια φυσικα γιατι ειναι πολυ κοντα στο ιστορικο κεντρο της Παλιας Πολης. Ξεκινατε απο την μεγαλη πλατεια που ειναι μπροστα στο Βeyazit camii. Θα βγειτε απο το αριστερο ακρο τη πλατειας και θα βαδισετε στην οδο Vezneciler που μετα γινετε Sehzade, περπατατε στο δεξιο πεζοδρομιο και πριν μπειτε στην πλατεια οπου ειναι η σταση του metro στριβετε δεξια στην οδο 16 Mart Sehitleri, σε μικρη αποσταση και αριστερα σας θα δειτε την Μονη (Χαρτης 1).

Χαρτης 1.


































































































Δεν υπάρχουν σχόλια: