Μια πόλη γεμάτη βυζαντινά μνημεία, αγορές, τεμένη, χάνια, μουσεία και, βεβαίως, χρώματα, γεύσεις και ένα ατελείωτο μωσαϊκό ανθρώπων

ΠΡΟΣ ΠΡΙΓΚΗΠΟΝΗΣΑ (ADALAR).


Τα Πριγκηπονησα ειναι ενα συμπλεγμα νησιων στην Θαλασσα του Μαρμαρα, 8-11 ν.μ. νοτια της Κων/πολης. Αποτελουνται απο 4 μεγαλα νησια (Πρώτη-Αντιγόνη-Χάλκη-Πρίγκηπο) και 5 μικροτερα (Πίτα-Νέανδρος-Οξειά-Πλάτη-Αντιρόβυθος).


Τα νησια αναφερονται για πρωτη φορα τον
4ο αιωνα π.χ. απο τον Αριστοτελη με το ονομα ''Δημόνησοι'', απο το ονομα καποιου Δημόνησου, ο οποιος πρωτος κατεργαστηκε τον υποθαλασσιο χαλκο. Η σημερινη ονομασια προηλθε απο την εποχη που το μεγαλυτερο νησι υπηρξε ιδιοκτησια του Βυζαντινου πριγκηπα Ιουστίνου Κουροπαλάτη το 569 μ.χ., ο οποιος εκτισε ανακτορο σε αυτο. 
Εκτοτε το νησι ονομαστηκε ''Νησος του Πριγκηπος'' και κατ'επεκταση τα γυρω νησια ''Πριγκηπονησα''. Οι Οθωμανοι αργοτερα τα αποκαλουσαν με διαφορα ονοματα κατα καιρους οπως:
Kizil adalar (Ερυθρονησα) απο τις κοκκινωπες ανταυγειες των βουνων τους,
Papaz adalar (Παπαδονησια) επειδη κατοικουσαν πολλοι καλογεροι,
Seytan adalar (Διαβολονησια ή Δαιμονονησια) που ηταν μια παραποιηση του αρχαιου Δημόνησοι. Στην καθημερινη ομιλια τους οι Ελληνες κατοικοι της Πολης τα αποκαλουσαν ''τα Νησια'', ενω η σημερινη επισημη Τουρκικη ονομασια τους ειναι Adalar (τα Νησια).
Κατα την διαρκεια του καλοκαιριου τα Πριγκηπονησα ειναι δημοφιλης εκδρομικος προορισμος απο την Κων/πολη αφου η ακτοπλοϊκη συγκοινωνια ειναι πολυ τακτικη.
Στα νησια δεν υπαρχουν αυτοκινητα και η συγκοινωνια γινεται με παραδοσιακες αμαξες, ποδηλατα και τελευταια αναπτυχθηκαν πολυ τα ηλεκτρικα μηχανακια. Ο πληθυσμος των νησιων στο παρελθον αποτελουνταν απο σημαντικοτατο αριθμο Ελληνων, Αρμενιων και Εβραιων, οι οποιοι ειτε εμεναν εκει μονιμως ή ειχανε παραθεριστικες κατοικιες.
Σταδιακα, οπως και στην υπολοιπη Κων/πολη, η πληθυσμιακη αυτη συνθεση αλλοιωθηκε, καθως τα Πριγκηπονησα επελεγησαν απο πολλους πλουσιους Τουρκους ως τοπος διαμονης. Χτιστηκαν ακριβες επαυλεις και τα νησια απεκτησαν κοσμοπολιτικο χαρακτηρα. Παρα ταυτα, το περασμα των μειονοτητων ειναι εμφανες ακομα και σημερα. Σημαντικο ελληνικου ενδιαφεροντος ειναι η Μονη Αγιου Γεωργιου στην Πριγκηπο και η Μονη Αγιας Τριαδος στην Χαλκη οπου στεγαζοταν η Θεολογικη Σχολη. Σημερα οι Ελληνες στα Πριγκηπονησα μετρουνται σε 980 ατομα. Στην Πριγκηπο 520, στην Χαλκη 310, στην Αντιγονη 100 και στην Πρωτη 50.

Και ερχομαστε στο τωρα, μια εκδρομη στα Πριγκηπονησα την ανοιξη και ακομα καλυτερα το καλοκαιρι ειναι μια πολυ καλη ιδεα εφ'οσον εχετε τον χρονο να αφιερωσετε μια μερα γι'αυτη την εκδρομη. Το καλοκαιρι θα μπορεσετε να κανετε και καμια βουτια στην θαλασσα σε καποιο απο τα νησια, γνωριζοντας εκ των προτερων οτι η θαλασσα του Μαρμαρα δεν εχει καμια σχεση με τις δικες μας θαλασσες, μιας και ειναι μια κλειστη θαλασσα που δυσκολα ανανεωνεται.

Πως θα πατε.

Μπορειτε να φτασετε στα Πριγκηπονησα απο δυο σημεια και λεω απο δυο γιατι αυτα τα δυο ειναι τα πιο βολικα, υπαρχουν και αλλα. 

1. Το ενα ειναι στην Παλια πολη και συγκεκριμενα στο Eminonu. Αριστερα της Γεφυρας του Γαλατα και στην προβλητα μπροστα απο τον Τερματικο σταθμο αστικων λεωφορειων. 


Απο εδω αναχωρουν τα καραβακια της ιδιωτικης εταιριας ΤURYOL προς τα Πριγκηπονησα. Το δρομολογιο ειναι Eminonu
Kinaliada(Πρωτη)
Ηeybeliada (Χαλκη)
Buyukada (Πριγκηπος)
Δεν σταματα Kadikoy και Burgazada(Αντιγονη).
Τιμη εισιτηριου 20 λιρες(10+10). Δεν ισχυει η ISTANBULKART.


Δρομολογια.

Απο Eminonu προς Kinaliada-Heybeliada-Buyukada.
11:40 - 12:40 -13:40.

Buyukada - Eminonu.
15:00 - 16:00 - 17:00
Ηeybeliada - Eminonu.
15:10 - 16:10 - 17:10
Kinaliada - Eminonu.
15:35 - 16:35 - 17:35

2. Το δευτερο ειναι απο την περιοχη Kabatas. 


Θα παρετε το τραμ προς Kabatas και θα κατεβειτε στο τερμα. Απεναντι απο την σταση του τραμ θα δειτε το σημειο αναχωρησης των πλοιων.



Οι πινακιδες θα σας οδηγησουν 




στον σταθμο της City Lines (κρατικη εταιρια) απ'οπου αναχωρουν 



τα πλοια της εταιριας. Απο το Kabatas αναχωρουν τα πλοια αλλων δυο ιδιωτικών εταιριων προς Πριγκηπονησα, η Mavi Marmara και η Dentur. Συνιστω να πατε με την κρατικη εταιρια.

Τιμη εισιτηριου 20 λιρες (10+10) ισχυει η Istanbulkart αν ταξιδεψετε με την κρατικη εταιρια (City Lines).

Δρομολογια κρατικης εταιριας (City Lines).

                                     Καθημερινες - Σαββατο
                                      


                                             Κυριακη - Αργιες





























2 σχόλια:

Δήμητρα είπε...

Πολύ λίγα δρομολόγια από Εμινονου υπάρχουν, από Kabatas όπως πολύ ωραία περιγράφεται παραπάνω αναχωρούν τα πλοία. Προσπαθώ να αναρτήσω εικόνα με τα δρομολόγια καθώς η εταιρεία έχει αλλάξει αλλά δεν βρήκα τον τρόπο. Ευχαριστώ πολύ για τις πληροφορίες, μου έκαναν ολο το ταξίδι πολύ πιο εύκολο και όμορφο.

Nικανωρ είπε...

Γεια σου Δημητρα. Οντως απο Eminonnu αναχωρουν μονο τα δρομολογια των ιδιωτικων εταιριων. Απο το Kabatas γινονται τα περισσοτερα δρομολογια.
Η ουσια ειναι οτι περασες ωραια στην Πολη.