Μια πόλη γεμάτη βυζαντινά μνημεία, αγορές, τεμένη, χάνια, μουσεία και, βεβαίως, χρώματα, γεύσεις και ένα ατελείωτο μωσαϊκό ανθρώπων

ΠΡΟΣ ΠΡΟΥΣΑ (ΜΟΥΔΑΝΙΑ) - BURSA (MUDANYA).

Αν εχετε ημερες στην διαθεση σας ειναι μεγαλη ευκαιρια να επισκεφθειτε την Προυσα και ειδικα την Παλια πολη της Προυσας. Η Παλια πολη λοιπον ειναι κτισμενη στους προποδες του ορους Ολυμπος με πολυ πρασινο και φοβερη δροσια. Επισκεφθηκα την Παλια πολη Αυγουστο μηνα και στο ξενοδοχειο δεν ανοιξα ουτε μια φορα το air condition. Η Παλια πολη εχει πολλα μνημεια να δειτε,  μεταξυ αλλων το τζαμι που βλεπετε στην φωτο το Ulu camii, ειναι τεραστιο και οπως βλεπετε δεν εχει κεντρικο τρουλο αλλα πολλους μικρους. Η εξηγηση ειναι οτι οταν κτισανε αυτο το τζαμι 1396-1399 δεν ξερανε πως κατασκευαζεται ο μεγαλος τρουλος, την τεχνικη την μαθανε μετα την Αλωση της Κων/πολης και αφου μελετησαν τον τρουλο της Αγιας Σοφιας. 




Γυρω απο το Ulu camii θα βρειτε πολλα χανια μικρα και μεγαλα, ολα ανακαινισμενα γεματα καταστηματα και cafe. 








Θα δειτε τζαμι του Σουλτανου Beyazit I και τον ταφο του διπλα στο τζαμι.









Επισης το Yesil camii (Πρασινο τζαμι) εξ αιτιας των πρασινων πλακιδιων Iznik που υπαρχουν στο εσωτερικο του τζαμιου. To τζαμι επισης ειναι γνωστο και ως Sultan Mehmed I camii.






Απεναντι απο το Yesil camii θα βρειτε τον καταπληκτικο Yesil turbe (Πρασινος ταφος) οπου ειναι θαμενος ο Σουλτανος
Mehmed I.






Πολυ κοντα στο Ulu camii και πανω σε ενα λοφο ειναι οι ταφοι των ιδρυτων της Οθωμανικης Δυναστειας του

Osman Gazi ο 1ος Σουλτανος της Δυναστειας







και του γιου του

Orhan Gazi ο 2oς Σουλτανος της Δυναστειας.







Eπισης κοντα στο Ulu camii και διπλα  στους ταφους των Osman και Orhan θα βρειτε πανω σε εναν λοφο τον Πυργο του Ρολογιου. Διπλα υπαρχει ενα cafe, η θεα απο εδω ειναι καταπληκτικη, μπροστα σας η Προυσα και πισω σας οι καταπρασινες πλαγιες του Ολυμπου.



Χαρτης 1.




Πως θα πατε.



Η προβλητα αναχωρησης ειναι στην περιοχη Eminonu και δεξια της Γεφυρας του Γαλατα. Συγκεκριμενα ειναι το τριτο στη σειρα κιοσκι






Θα ταξιδεψετε με την εταιρια BUDO

και με ταχυπλοο Catamaran κλειστου τυπου.
Τιμη: 39 λιρες + 39 λιρες.
Διαρκεια ταξιδιου: 1h+50 min.



Δρομολογια.

Εminonu-Mudanya(Bursa)
Δευτερα-Παρασκευη: 9:30-15:30-17:30-20:30.

Mudanya(Bursa)-Eminonu
Δευτερα-Παρασκευη: 7:00-9:30-14:00-18:15.



Φτανετε στα Μουδανια, μπροστα απο τον σταθμο προμηθευτειτε την BURSAKART απο τα αυτοματα μηχανηματα (καρτα πολλαπλων διαδρομων) για τα ΜΜΜ, μη ξεχασετε να την φορτωσετε με χρηματα.


Θα παρετε το λεωφορειο 1/Μ BUDO ή το 1/Μ προς Προυσα και θα κατεβειτε στην σταση Emek Istasyonu (τερμα).
Διαρκεια διαδρομης περιπου μιση ωρα.



Απο εδω θα παρετε το metro προς KESTEL και θα κατεβειτε στην σταση Sehrekustu. Στην επιστροφη θα επιστρεψετε παλι απο αυτην την σταση, θα παρετε το metro προς EMEK και θα κατεβειτε στο τερμα. Στην συνεχεια θα παρετε το λεωφορειο 1/Μ BUDO ή 1/Μ και θα επιστρεψετε στα Μουδανια και στην σταση BUDO.

H σταση Sehrekustu ειναι υπογεια, θα ανεβειτε επανω και πορεια δεξια προς το αγαλμα του εφιππου Osman gazi. Πισω απο το αγαλμα θα βρειτε μια μεγαλη πλατεια, απο εδω ξεκινα προς τα πανω η οδος Fevzi Cakmak που μετα γινεται Ulu camii, o δρομος καταληγει στο μεγαλο τζαμι Ulu camii. Απο εδω εσεις θα αποφασισετε που θα πατε (Χαρτης 1).













Δεν υπάρχουν σχόλια: