Μια πόλη γεμάτη βυζαντινά μνημεία, αγορές, τεμένη, χάνια, μουσεία και, βεβαίως, χρώματα, γεύσεις και ένα ατελείωτο μωσαϊκό ανθρώπων

ΟΔΟΣ AKBIYIK.

Ειναι αληθεια οτι η Παλια πολη δεν εχει νυχτερινη ζωη οπως αλλες περιοχες της Πολης, βλεπε Taxim, Beyoglu, Sisli, Cihangir κ.λπ.  Πριν πολλα χρονια εμεινα σε ενα ξενοδοχειο στην συνοικια Sultanahmet και συγκεκριμενα στην περιοχη που βρισκεται αναμεσα στην Αγια Σοφια-Sultanahmet camii και της παραλιακης λεωφορου Kennedy. Το ξενοδοχειο ηταν σε ενα μικρο στενακι και για να φτασω μεχρι εκει επρεπε να περπατησω τον κεντρικο καθετο και ησυχο δρομο, την οδο Akbiyik. 

H πλακοστρωτη οδος Akbiyik και ολη η περιοχη γυρω απο αυτην ειναι γεματη απο εστιατορια, καταστηματα με ειδη δωρων, καταστηματα με αναμνηστικα, τουριστικα γραφεια, ξενοδοχεια, ξενωνες και πολλα cafe-bar, με λιγα λογια ειναι μια τουριστικη περιοχη. Κατα την διαρκεια της ημερας ολη η περιοχη ειναι μια ησυχη τυπικη Τουρκικη γειτονια που δεν φανερωνει την αλλαγη  που θα ερχοταν μολις επεφτε η νυχτα. 
Στον κεντρικο δρομο αρχιζουν να κυκλοφορουν παρεες νεαροκοσμου κανοντας την βολτα τους μεχρι να αποφασισουν σε πιο cafe-bar θα καθησουν, αλλες παρεες ηδη εχουν παρει τις θεσεις τους και οι πρωτες μπυρες εχουν καταναλωθει. Πολλα cafe εχουνε βαλει μεγαλες μαξιλαρες κατω στο πατωμα και καθεσαι σχεδον ξαπλωμενος απολαμβανοντας το ποτο σου με συνοδεια τον καπνο του ναργιλε. Κακα τα ψεμματα ειναι μια απολαυση, πως και να το κανουμε.
Σχεδον ολος ο νεαροκοσμος ειναι ξενοι τουριστες οι οποιοι κατα πλειοψηφια ειτε μενουν στα ξενοδοχεια και στους ξενωνες της περιοχης ή μενουν σε αλλες περιοχες της Παλιας πολης και εχουν ενημερωση οτι στην οδο Akbiyik υπαρχει διασκεδαση. Τα παιδια πινουν και διασκεδαζουν αλλα δεν υπαρχουν εκτροπα, δεν εχω δει καμια φασαρια, δεν εχω δει μεθυσμενα παιδια να συμπεριφερονται απρεπως, δεν εχω δει κοπελες να δειχνουν τα ''κάλλη'' τους, με λιγα λογια διασκεδαζουν πολιτισμενα.
Τα εστιατορια δουλευουν και αυτα με ξενους τουριστες αλλα δεν λοιπουν και οι Τουρκοι πολιτες, ειτε ειναι τουριστες ή ειναι κατοικοι της Κων/πολης. Οι ιδιοκτητες, οι υπαλληλοι των καταστηματων ευγενεστατοι κανουν τα παντα για να περασει καλα ο κοσμος, και ειδικα στα cafe-bar αργα το βραδυ ολοι γινονται μια παρεα. Η μουσικη ποτέ δεν υπηρξε προβλημα για τους μονιμους κατοικους της περιοχης αλλα και για τους ενοικους των ξενοδοχειων, ο ηχος ειναι οσο χρειαζεται για να τον ευχαριστηθεις αλλα και να μπορεις να μιλας ανθρωπινα. Οι τιμες ειναι ''τουριστικες'' και αυτο τα λεει ολα, αλλα δε βαριεσαι μια ''ζωη την εχουμε, και αν δεν την γλεντησουμε τι θα καταλαβουμε, τι θα καζαντησουμε''.


Πως θα πατε.

Η οδος Akbiyik ειναι σε κεντρικο σημειο και δεν θα δυσκολευθειτε να την βρειτε αν αποφασισετε να πατε. 
α. Ξεκινατε μπροστα απο την Αγια Σοφια προχωρατε στον πεζοδρομο μεχρι το τελος του, στροφη δεξια και αμεσως αριστερα, περνατε μπροστα απο το ξενοδοχειο Four Seasons και στο τελος του δρομου στριβετε αριστερα, προχωρατε και στον πρωτο δρομο στριβετε δεξια, προχωρατε μεχρι την πρωτη διασταυρωση, ο καθετος δρομος ειναι η Akbiyik.
β. Ξεκινατε απο την Αγια Σοφια και στο τελος του πεζοδρομου στριβετε αριστερα, προχωρατε περνατε διπλα απο την κρηνη του σουλτανου Ahmet III και στριβετε δεξια βαδιζετε διπλα στο τειχος του Topkapi, περνατε ενα δεξιο δρομο και στον δευτερο στριβετε δεξια, ειστε στην οδο Akbiyik (Χαρτης).








 









 

Δεν υπάρχουν σχόλια: