Μια πόλη γεμάτη βυζαντινά μνημεία, αγορές, τεμένη, χάνια, μουσεία και, βεβαίως, χρώματα, γεύσεις και ένα ατελείωτο μωσαϊκό ανθρώπων

ΣΤΙΣ ΑΓΟΡΕΣ ΤΗΣ ΠΑΛΙΑΣ ΠΟΛΗΣ


Οι εμπορικες γειτονιες της παλιας Πόλης, απλωνονται κατα μηκος της νοτιας πλευρας του Κεράτιου και στην λοφωδη περιοχη αναμεσα στην Αιγυπτιακη αγορα και στο KapalicarsiΟι αποτομες ανηφορες που οδηγουν στο Mercan και στο Kapalicarsi κρυβουν αναμνησεις 1500 χρονων. Εδω χτυπουσε η καρδια του εμποριου απο την ιδρυση της Νεας Ρωμης εως τα μεσα του 19ου αιωνα.


Εδω υπαρχουν τα περισσοτερα χάνια αλλα και χιλιαδες εργαστηρια, βιοτεχνιες και μαγαζια ολων των ειδων.
Μαγαζια μικρα και μεγαλα που δεν απευθυνονται σε τουριστες και δεν εξαρτωνται απο τον τουρισμο.
Σ΄αυτη την περιοχη θα καταλαβεις πώς ειναι το πραγματικο παζαρι και ποιοί ειναι οι κανονες του.
Εδω θα βαδισεις σαν την χελωνα αναμεσα σε χιλιαδες κοσμο αλλα κανενας δεν θα σε απωθησει, κανενας δεν θα δυσανασχετήσει με τον τροπο που βαδιζεις, κανενας δεν θα σου κανει παρατηρηση επειδη βγαζεις φωτογραφιες και καθυστερεις την ροη του πληθους, κανενας δεν θα απλωσει χερι στην γυναικα σου ή την φιλη σου.
Διότι ξερει οτι εαν το κανει το πληθος θα τον λυντσαρει χωρις να δώσει εξηγησεις σε κανεναν.
Κανείς δε θα βαλει το χερι του στην τσεπη σου ή στην τσαντα σου για να σου παρει το πορτοφολι και κανενας μαγαζατορας δεν θα προσπαθησει σου πουλησει "φύκια για μεταξωτες κορδελες".
Ο λογος ειναι οτι εδω η οποιαδηποτε εμπορικη συναλλαγη γινεται σχεδον μονο με Τουρκους πελατες. Με πελατες οι οποιοι ζουνε εκει και σιγουρα θα ξαναπερασουν καποια στιγμη να ξανακανουν καποια αγορα. Δεν ειναι ο τουριστας ο οποιος αγοραζει κατι και πιθανοτατα δεν θα ξαναπερασει ποτε αλλη φορα απο  εδω.
Αυτος ο επαγγελματισμος των καταστηματαρχων εχει μπολιαστει μεσα τους και βγαινει και στον ''περιεργο'' τουριστα '' (σαν εμενα), που περνα απο τα μερη τους. Για να το κατανοησετε θα σας πω μια ιστορία που συνεβη σε μενα.
Ηταν καλοκαιρι και κατεβαινα απο το τεμενος του Beyazit προς το λιμανι, μεσα απ' αυτες τις αγορες. Ζεστη πολυ, ο ιδρωτας ενοχλητικος. Καθως περπατω βλεπω ενα μαγαζι με σεντονια, κουβερτες, κουρτινες, πετσετες, μπουρνουζια, σκεπασματα για καρεκλες και πολλα αλλα.
Σταματω για να αγορασω μια μικρη πετσετα για να σκουπιζω τον ιδρωτα. Δινω στον νεαρο που με εξυπηρετησε 5L (η τιμη της πετσετας ηταν 3.5L) και μου κανει νοημα να περιμενω να φερει τα ρεστα απο το ταμειο οπου καθοτανε καποιος αλλος. Του δινω να καταλαβει οτι ειναι ενταξει και φευγω. Εκανα μια αποσταση 30-40μ. μεσα στο πληθος, με προλαβαινει ο νεαρος και χαμογελαστος μου δινει τα ρεστα.
Μια παρόμοια περιπτωση μου ειχε συμβει μια αλλη φορα οταν επεστρεφα με το λεωφορειο απο ενα τεμενος πολυ μακρυα απο το ιστορικο κεντρο.
Δεν ειχα εισιτηριο και πληρωνω στον οδηγο την τιμη του εισιτηριου σε λιρες. Τοτε η τιμη του ηταν 1.75L  και δινω 2L. Δεν ειχε ρεστα εκεινη την στιγμη (οι Τουρκοι εχουν ηλεκτρονικα εισιτηρια και είναι ελάχιστοι αυτοί που πληρωνουν με χρημα), και καθομαι σε μια θεση στο βαθος του λεωφορειου. Μετα απο αρκετες στασεις, βλεπω τον οδηγο να ερχεται πισω και να μου δινει τα 25 λεπτα ρέστα (!).
Ας επιστρεψουμε, ομως, στις αγορες.
Πισω απο το τεμενος του Rustem Pasa ειναι η περιοχη του Tahtakale η οποια απλωνεται απο την Αιγυπτιακη Αγορα ως την γειτονια του Mercan, διπλα στην Κλειστη αγορα. Προτου ανηφορισεις προς τα στενακια του Mercan, οπου υπαρχουν τα αξιολογοτερα χάνια της Πολης, πρεπει να περιπλανηθεις στο Mahmutpasa οπου πωλουνται νυφικα και επισημα φορεματα για τις μαντιλοφορες κυριες. Νυφικα με φραμπαλαδες ροζ, σιελ, πρασινο παπαγαλί, χρυσο, μωβ και λαμέ ολων των αποχρωσεων.
Καθε δρομος στις συνοικιες αυτες, φιλοξενει μαγαζια και εργαστηρια που εμπορευονται ενα συγκεκριμενο ειδος. Απο ρουχα, παπουτσια, λευκα ειδη, κουζινικα, εργαλεια, υαλικα, μεχρι χαντρες και ψευτικα λουλουδια. Υπάρχουν όλοκληροι δρομοι που εμπορεύονται τις κιτς στολες που φορουν τα αγορια για την τελετη της περιτομης (sunnet).
Βαθια θρησκοληπτοι οι μικρεμποροι και χονδρεμποροι του Tahtakale με τις συντηρητικες τους αντιληψεις αποτελουν την ραχοκοκαλια των ισλαμικων και ακροδεξιων κομματων.
Αυτοι ειναι οι κυριως υπευθυνοι για την πρωτοφανη αναπτυξη του ιδιωτικου τομεα τα τελευταια χρονια.
Αυτη η  συντηρητικη νεοπλουτη πλουτοκρατια, βοηθησε σημαντικα στην αναδειξη του Κομματος Δικαιοσυνης και Αναπυξης στην εξουσια.
Ενας ακομη πολυ ενδειαφερον δρομος ειναι ο Hasircilar, o οποιος απλωνεται απο την πλαινη εισοδο-εξοδο της Αιγυπτιακης αγορας μεχρι την οδο Cemil Bilsel.
Ειναι γεματος με καταστηματα ξηρων καρπων, γλυκισματων, κατσαρολικων, ναργιλεδων και καπνου. Επισης υπαρχουν πολλα λαϊκα μαγειρεία στα καθετα στενακια, γυραδικα και μπουγατσατζιδικα.
Ολοι αυτοι οι δρομοι και τα δρομακια της αγορας σφυζουν απο ζωη και κινηση κατα την διαρκεια της ημερας.
Τα φορτηγα ξεφορτωνουν τα εμπορευματα και οι χαμαληδες τα κουβαλανε, οι υποφηφιοι πελατες σαν τα μυρμηγκια πηγαινοερχονται στους δρομους και οι μαγαζατορες κραυγαζοντας διαφημιζουν τα προϊοντα τους.
Μολις, ομως, πεσει το σκοταδι και τα καταστηματα κατεβασουν τα στορια δεν κυκλοφορει ψυχη. Οι κατηφορες της περιοχης ειναι γεματες σκουπιδια και ειναι απιστευτο το πως το πρωι οι δρομοι ειναι πεντακαθαροι.
Δεν ξερω αν σας ενδιαφερει να δειτε αυτη την πλευρα της Πολης. Σιγουρα ομως ειναι ένα μερος της ιστοριας της. Αυτος ηταν αυτος ειναι κι αυτος θα ειναι σιγουρα και στο μελλον ο τροπος ζωης της.
Σας συμβουλεύω να αφιερώσετε καποιες ωρες για να την ζησετε. 


Πως θα πατε.


Φωτο 1.
Ο καλυτερος τροπος για να φτασουμε στις αγορες ειναι μεσα απο την Κλειστη Αγορα (Kapalicarsi). Θα μπουμε στην Κλειστη Αγορα απο την πυλη Carsikapi, η πυλη που ειναι σχεδον απεναντι απο την σταση του τραμ. 
Moλις μπουμε στην αγορα θα στριψουμε αμεσως δεξια στον κεντρικο διαδρομο με τα πολλα χρυσοχοεια και θα προχωρησουμε ως τον προτελευταιο αριστερο καθετο διαδρομο, για να ειστε σιγουροι οτι ειναι ο σωστος διαδρομος στο βαθος του διαδρομου θα δειτε μια κρηνη (Φωτο 1). Βαδιζουμε λοιπον σε αυτον τον διαδρομο μεχρι την κρηνη στροφη δεξια, προχωραμε και οχι σε μεγαλη αποσταση βλεπουμε την πυλη Mahmutpasacarsi απο την οποια και βγαινουμε (Χαρτης 1). 
Ο δρομος ειναι κατηφορικος, ειμαστε πλεον μεσα στις αγορες της περιοχης Mercan η οποια φτανει μεχρι κατω στην Αιγυπτιακη αγορα (Χαρτης 2).

Χαρτης 1.

Χαρτης 2.





2 σχόλια:

Εύα είπε...

καλησπέρα
θα βρισκόμαστε σε λίγεσ μέρες οικογενειακώς στην Πόλη και σχεδιάζω μια μέρα να την αφιερώσουμε στις αγορές και ενδεχομένως με τελική κατάληξη τη γέφυρα Γαλατά για μία απογευματινή βόλτα στο Βοσπορο μερ καραβακι.
Εάν ξεκινήσουμε ένα γρήγορο πέρασμα από την μεγάλη αγορα, πέρασμα απο την παλιά αγορά για αναμνηστικά και κατάληξη αιγυπτιακή αγορα απλα για να την δούμε όχι για αγορές και τελός βόλτα με καραβακι, είναι εφικτό απο αποψη χρόνου και αντοχής? σημειωτέον θα είμαστε με παιδια.
Επίσης ποια διαδρομή με καραβάκι θα προτίνατε για απογευματινή βόλτα? Έχω δει την ανάρτηση για το Βόσπορο, πολύ θα θέλαμε τη "μεγάλη" βολτα αλλα ο χρόνος μας θα είναι περιορισμένος.
Ευχαριστώ!

Nικανωρ είπε...

Γεια σου Ευα,

Απ'οτι καταλαβα θελετε να δειτε την Κλειστη Αγορα (kapalicarsi), να περασετε μεσα απο την μεγαλη αγορα να καταληξετε στην Αιγυπτιακη Αγορα, και αφου την δειτε να κανετε μια βολτα στον Βοσπορο. Ολα γινονται αρκει να υπαρχει θεληση και καλη διαθεση. Υπαρχει και η αλλη εκδοχη, να κανετε πρωτα την βολτα στον Βοσπορο την ημερα με καλο ηλιο και καλο φως για φωτο, και οταν γυρισετε να κανετε την βολτα σας στις αγορες χωρις να εχετε θεμα χρονου. Εαν θελετε να ξεκινησετε απο τις αγορες νομιζω οτι 3 ωρες στις αγορες ειναι αρκετες. Επομενως αν ξεκινησετε στις 9, στις 12 περιπου θα ειστε στην αποβαθρα για να κανετε την βολτα σας στον Βοσπορο. Τωρα η βολτα που θα κανετε φτανει μεχρι τη δευτερη μεγαλη γεφυρα που ενωνει Ευρωπη-Ασια. Οταν πηγαινετε το καραβακι ακολουθει τα Ευρωπαικα παραλια και στην επιστροφη τα Ασιατικσ παραλια.Ειναι πολυ καλη βολτα και θα δειτε αρκετα αξιοθεατα. Τα καραβακια αναχωρουν δεξια απο τη Γεφυρα του Γαλατα. Θα πληρωστε με λιρες. Δεν γνωριζω ποσο κοστιζει το εισητηριο αυτη την εποχη. Μια συμβουλη, μην αγορασετε αναμνηστικα μεσα απο την Κλειστη Αγορα, ειναι πολυ πιο ακριβα απο οποιαδηποτε αλλο σημειο. Ευα, οτι αλλο θελεις να ρωτησεις μη διστασεις. Αν δεν τα ξαναπουμε καλα να περασετε.