Μια πόλη γεμάτη βυζαντινά μνημεία, αγορές, τεμένη, χάνια, μουσεία και, βεβαίως, χρώματα, γεύσεις και ένα ατελείωτο μωσαϊκό ανθρώπων

ΤΑΦΟΙ ΣΟΥΛΤΑΝΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΦΑΝΩΝ ΟΘΩΜΑΝΩΝ.

Στις πολλες βολτες σας στην Παλια πολη αναποφευκτα θα συναντησετε πολλους ταφους και μαυσωλεια. Για τα πιο περιεργα ματια ισως ειναι ενα ταξιδι στην Οθωμανικη ιστορια, ενα ''ποιος ειναι ποιος'' των αξιοσημειωτων προσωπικοτητων σε μερικες απο τις μεγαλυτερες στιγμες καθως και στις πιο σκοτεινες τής αυτοκρατοριας. Ειναι ενα ταξιδι που προτεινω σε καθε επισκεπτη τής Κων/πολης. Ενω οι ταφοι ειναι πολυαριθμοι, υπαρχουν αρκετοι που ξεχωριζουν σε σπουδαιοτητα και συνιστωνται ιδιαιτερα να επισκεφτειτε.




1. Tαφοι Sultan Mustafa Han III και του γιου του Sultan Selim III.






Πως θα πατε.

Απο την Κλειστη αγορα θα παρετε την μεγαλη κατηφορικη oδο Ordu που περνα μπροστα απο το Beyazit camii, μετα καποια αποσταση θα βρειτε δεξια σας το Laleli camii, διπλα του ειναι ο ταφος (Χαρτης).

Χαρτης.



2. Μαυσωλειο Hatice Turhan Sultan.
Συζυγος του Sultan Ibrahim A' και μητερα του Sultan Mehmet Δ'.

Eδω επισης ειναι θαμενοι και οι:
* Sultan Mehmet Δ'.
* Sultan Mustafa Β'.
* Sultan Ahmed Β'.
* Sultan Mahmud Α'.
* Sultan Osman Γ'.
* Sultan Murad E'.

Πως θα πατε.

α. Αν ειστε στην περιοχη της Αιγυπτιακης αγορας το Μαυσωλειο ειναι διπλα της (Χαρτης).
β. Αν ειστε μακρυα απο την Αιγυπτιακη αγορα θα παρετε το τραμ με κατευθυνση προς Kabatas και θα κατεβειτε στην σταση Sirkeci (μπροστα στον σιδηρ.σταθμο).
Θα παρετε τον δρομο αριστερα απο την σταση, οδος Hamidiye, θα προχωρησετε και λιγο πριν φτασετε στο Yeni camii ή στην Aιγυπτιακη αγορα αριστερα σας στο δρομακι θα βρειτε το Μαυσωλειο (Χαρτης).

Χαρτης.






3. Tαφος Sehzade (Διαδοχος) Mehmed.
γιος του Σουλεϊμαν του Μεγαλοπρεπους

Διπλα του ειναι ενταφιασμενοι οι:

Η Κόρη του Sultan Humusah
και ο αδερφος του Sehzade Cihangir.






4. Διπλα στον ταφο του Sehzade Mehmed 
βρισκεται και ο ταφος του 
Rustem Pasa
συζυγου της Sultan Mihrimah κορης του Σουλεϊμαν του Μεγαλοπρεπους.





Πως θα πατε.

Η προσβαση ειναι πολυ ευκολη και κοντα στο ιστορικο κεντρο της παλιας πολης. Θα ξεκινησετε απο την μεγαλη πλατεια που ειναι μπροστα στο Beyazit camii, διπλα στην Κλειστη αγορα. Λοξα αριστερα της πλατειας θα παρετε την οδο Vezneciler, σε μικρη αποσταση θα φτασετε στο Sehzade camii (Χαρτης).
Διπλα στο τζαμι θα βρειτε και το υδραγωγειο του Valens.

Χαρτης.



4. Tαφος του Sultan Yavuz Selim I.

Υπαρχουν αλλοι τρεις ταφοι διπλα του:

5. Της γυναικας του Ayse Hafsa Sultan.
6. Tης κορης του Hatice Sultan
και αδερφη του Σουλεϊμαν του Μεγαλοπρεπη.
7. Του Sultan Abdulmecid.


Πως θα πατε.

α. Το τζαμι βρισκεται εκτος του ιστορικου κεντρου και αρκετα μακρυα, αλλα την ανοιξη ή το καλοκαιρι ειναι μια υπεροχη βολτα διπλα στον Κερατειο κολπο. Ξεκινατε απο την Γεφυρα του Γαλατα, περνατε την γεφυρα του Ataturk και αφου περασετε στην συνεχεια την Πυλη Ayakapi στριβετε αριστερα στην οδο Miralay Nazimbey, προχωρατε και στον τριτο δρομο δεξια οδος Soguk Tulumba στριβετε, συνεχιζετε και στον τριτο δρομο στην οδο Debbag Yunus στριβετε αριστερα, προχωρατε και στα δεξια σας θα βρειτε το Yavuz Selim camii (Χαρτης α).

Xαρτης α.










β. Με αφετηρια το Beyazit camii και αφου δειτε την Μονη Θεοτοκου Κυριωτισσας (Kalenderhane camii), τα μεγαλα τζαμια του Sehzade camii, το Υδραγωγειο του Valens, το Fatih camii  το οποιο αφου το περασετε θα στριψετε δεξια στην οδο Yavuz Selim, στην αρχη ανηφορικος δρομος, και στο τελος του θα βρειτε το Yavuz Selim camii το οποιο ειναι κτισμενο στην κορυφη του λοφου και εχει πανοραμικη θεα του Κερατειου (Χαρτης β).

Χαρτης β.










γ. Μπορειτε να πατε και με το αστικο Νο 90Β το οποιο θα παρετε μπροστα απο το Beyazit camii. Θα κατεβειτε στην σταση Carsamba, στην επιστροφη θα παρετε οποιο αστικο γραφει Beyazit και θα κατεβειτε στο τερμα (Xαρτης 2,3).



Χαρτης 2.

Αναχωρηση απο Beyazit camii.






Χαρτης 3.

Αφιξη και αναχωρηση απο Selim camii.










8. Ταφος Koprulu Mehmed Pasa.

Mεγαλος Βεζυρης (1656-1661) επι 
Σουλτανου Mehmed IV.









Πως θα πατε.

Ο ταφος ειναι στο ιστορικο κεντρο και σε πολυ ευκολο σημειο. Βρισκεται στη περιοχη Cemberlitas επι της οδου Divanyolu και απεναντι απο την Στηλη του Κωνσταντινου (Xαρτης).

Χαρτης.




9. Mαυσωλειο Κececizade Mehmed Fuad Pasha.

Μεγαλος Βεζυρης σε δυο περιοδους
1861-1863 και 1863-1866 επι
Σουλτανου Abdulaziz.






Πως θα πατε.

Το Μαυσωλειο βρισκεται στο ιστορικο κεντρο και σε ευκολο σημειο. Και αυτο το αξιοθεατο θα το βρειτε στην περιοχη Cemberlitas. Απεναντι απο την Στηλη Κων/νου ξεκινα η οδος Peykahane, θα την περπατησετε και σχετικα κοντα θα δειτε αριστερα του δρομου το Μαυσωλειο (Χαρτης).

Xαρτης.




10. Μαυσωλειο Sultan Mahmud II.

Στο ιδιο Μαυσωλειο βρισκονται και οι σαρκοφαγοι αλλων δυο Σουλτανων.

* Sultan Abdulaziz.
* Sultan Abdulhamid II.





Πως θα πατε.

Το Μαυσωλειο βρικεται και αυτο στο ιστορικο κεντρο στην περιοχη Cemberlitas και επι της οδου Divanyolu (Χαρτης).

Χαρτης.





Mahmut Pasha camii.

11. Μαυσωλειο Μahmut Pasha.

Μεγαλος Βεζυρης επι Σουλτανου Fatih (Πορθητης).










Πως θα πατε.

Και αυτο το Μαυσωλειο θα το βρειτε ευκολα στο ιστορικο κεντρο. Απο την Στηλη του Κων/νου θα παρετε την οδο Vezirhan, μολις περασετε το Nuruosmaniye camii στα δεξια θα βρειτε το Mahmut Pasha camii και το Μαυσωλειο (Χαρτης).

Χαρτης.






12. O ταφος του Sultan Beyazit II.







Πως θα πατε.

Το Beyazit camii βρισκεται και αυτο στο ιστορικο κεντρο της Πολης και θα το βρειτε διπλα στην Κλειστη αγορα. Αν ειστε στο ιστορικο κεντρο μπορειτε να πατε με τα ποδια, αν ειστε καπως μακρυα θα πατε με το τραμ και θα κατεβειτε στην σταση Kapalicarsi-Beyazit camii. To τεμενος ειναι απεναντι απο την σταση
(Χαρτης).

Χαρτης.

Suleymaniye camii.

13. Το Μαυσωλειο του Suleyman I του Μεγαλοπρεπη.

Εδω βρισκονται και οι ταφοι των:
* Sultan Suleyman II.
* Sultan Ahmet II.
* Sultan Mihrimah, κορη του Σουλεϊμαν.
* Sultan Haseki Hurrem, συζυγος του Σουλεϊμαν.


Πως θα πατε.

Το Suleymaniye δεν απεχει πολυ απο το ιστορικο κεντρο της Παλιας πολης. Θα ξεκινησετε απο την πλατεια του Beyazit camii. Αριστερα εκει που τελειωνει ο αυλογυρος του Πανεπιστημιου ξεκινα η οδος Basim Omer pasa, αυτον τον δρομο θα παρετε, ειναι ενας ησυχος δρομος. Προχωρατε μεχρι να συναντησετε την διασταυρωση με την οδο Suleymaniye, πορεια δεξια και πολυ κοντα ειστε μπροστα στο τεραστιο και πανεμορφο Suleymaniye (Χαρτης).

Χαρτης.

14. Tαφος Mimar Sinan.
Ο μεγαλυτερος αρχιτεκτονας της Οθωμανικης αυτοκρατοριας.
Ελληνας γενιτσαρος, Ιωσήφ Δογάνογλου απο τους Αγιους Αναργυρους της Καππαδοκιας. Ο κυριος οθωμανος αρχιτεκτονας και πολιτικος μηχανικος των σουλτανων Σουλεϊμαν του Μεγαλοπρεπη, Σελιμ Β' και Μουσταφα Γ'.  Ηταν υπευθυνος της κατασκευης περισσοτερων απο 300 μεγαλων εργων και πολλων μικροτερων, οπως σχολεια.
Oι μαθητες του σχεδιασαν αργοτερα το Sultanahmet camii στην Κων/πολη και την Γεφυρα Stari Most στην πολη Mostar στην Ερζεγοβίνη. Ελαβε τεχνικη εκπαιδευση και εγινε στρατιωτικος μηχανικος. Ανεβηκε γρηγορα στις βαθμιδες και εγινε αξιωματικος των Γενιτσαρων. Εξελιξε τις αρχιτεκτονικες και μηχανικες του δεξιότητες ενω βρισκοταν σε εκστρατεια στην Αιγυπτο, και εγινε ειδικος στην κατασκευη οχυρωσεων καθε ειδους, στην κατασκευη δρομων, γεφυρων και υδραγωγειων. Σε ηλικια 50 ετων εγινε αυτοκρατορικος αρχιτεκτονας εφαρμοζοντας τις τεχνικες του ικανοτητες στη δημιουργια εξαιρετικων  θρησκευτικων κτιριων και αστικων δρομων καθε ειδους. Παρεμεινε σε αυτη την θεση για σχεδον 50 χρονια. Διαφορες πηγες αναφερουν οτι ο Sinan ηταν ο αρχιτεκτονας για τουλαχιστον 374 κατασκευες που περιελάμβαναν: 92 μεγαλα τζαμια, 52 μικρα τζαμια (mescit), 55 θεολογικες σχολες (medrese), 7 σχολεια για αναγνωση του Κορανιου (darulkurrra), 20 μαυσωλεια (turbe), 17 δημοσια μαγειρια (imaret), 3 νοσοκομεια (hastane), 6 υδραγωγεια, 10 γεφυρες, 20 Karavansaray, 36 αρχοντικα 8 θησαυροφυλακια και 48 hamam.
Τα σταδια αναπτυξης και ωρίμανσης της καριέρας τού Sinan μπορουν να απεικονιστουν σε 3 τεραστια εργα. Τα δυο πρωτα βρισκονται στην Κων/πολη, το Sehzade camii  το οποιο αποκαλεί ''εργο τής περιοδους τής μαθητείας μου'', και το Suleymaniye camii το οποιο οπως λεει ο ιδιος ειναι ''εργο τού σταδιου των προσόντων''. Τελος το Selimiye camii στην Ανδριανουπολη που ειναι ''εργο τής κύριας σκηνής''.


Πως θα πατε.

Ο ταφος δεν απεχει πολυ απο το ιστορικο κεντρο της Παλιας πολης. Θα ξεκινησετε απο την πλατεια του Beyazit camii. Αριστερα εκει που τελειωνει ο αυλογυρος του Πανεπιστημιου ξεκινα η οδος Basim Omer pasa, αυτον τον δρομο θα παρετε, ειναι ενας ησυχος δρομος. Προχωρατε μεχρι να συναντησετε την διασταυρωση με την οδο Suleymaniye, πορεια δεξια και πολυ κοντα ειστε μπροστα στο τεραστιο και πανεμορφο Suleymaniye, στριβετε αριστερα και περπατατε στον πεζοδρομο με τα πολλα τουριστικα εστιατορια και cafe μεχρι το τελος του, εκει στριβετε δεξια σε αλλον πεζοδρομο, βαδιζετε μεχρι το τελος του, δεξια στην γωνια θα δειτε τον ταφο (Χαρτης).


15. Το Μαυσωλειο του Sultan Ahmet I.

Eδω υπαρχουν ακομα οι ταφοι των:
* Sultan Osman II.
* Sultan Murat IV.

Mαζι με τους προηγουμενους υπαρχουν αλλοι 32 ταφοι συμπεριλαμβανομενων και των παιδιων του Sultan Ibrahim Han.


Πως θα πατε.

Το Sultanahmet camii ειναι κτισμενο στο κεντρο του ιστορικου κεντρου απεναντι απο την Αγια Σοφια και διπλα στον Ιπποδρομο (Χαρτης).

Χαρτης.




16. O ταφος του Sultan Mehmet II (Πορθητης).

Επισης υπαρχει ο ταφος της συζυγου του
Gulbahar Hatun.




Πως θα πατε.

O πρωτος τροπος και ο πιο ξεκουραστος ειναι με ταξι.

Ο δευτερος τροπος ειναι με τα ποδια, οπως συνηθιζω να κυκλοφορω στην Πολη. Ξεκινατε απο την πλατεια Beyazit. Κοιταζοντας το Πανεπιστημιο  θα ξεκινησετε απο το αριστερο ακρο τη πλατειας. Βγαινετε στη οδο Vezneciler που μετα γινετε Sehzade. Περπατατε στο δεξιο πεζοδρομιο, σε μικρη αποσταση θα βρειτε δεξια σας την Μονη Θεοτοκου Κυριωτισσας, συνεχιζετε και πολυ κοντα περνατε μπροστα απο το Sehzade camii. Κατοπιν περνατε την μεγαλη διασταυρωση και δεξια σας θα δειτε το Υδραγωγειο του Valens. Συνεχιζετε πλεον επι της οδου Macar kardesler που στη συνεχεια γινετε Fevzi Pasa και μετα λιγη ωρα εισαστε μπροστα στο μεγαλοπρεπες τεμενος Fatih camii (Χαρτης 1).

 Ο τριτος τροπος ειναι να πατε με τα αστικα λεωφορεια Νο 28, Νο 90. Τα αστικα Νο 28, Νο 90 θα τα παρετε απο το Eminonu. To No 90 απο την αφετηρια που ειναι διπλα στην Γεφυρα του Γαλατα. Το Νο28 μπροστα απο το Ahi Celebi camii. Θα κατεβειτε στην σταση Fatih (Χαρτης 2).

Χαρτης 1.


Χαρτης 2.







17. Ταφος Sultan Abdulhamid I.

O ταφος περιεχει συνολικα 20 σαρκοφαγους διαδοχων και συζυγων Σουλτανων.










Πως θα πατε.

Αν ειστε στην περιοχη του Yeni camii, στην Αιγυπτιακη αγορα, στην Γεφυρα του Γαλατα ειναι πολυ κοντα, αλλα ακομα και αν ειστε στο ιστορικο κεντρο, Αγια Σοφια, Μπλε Τζαμι κ.λπ. και θελετε να περπατησετε προτεινω να το κανετε. Αν παλι θελετε να πατε με το τραμ θα παρετε αυτο με κατευθυνση προς Kabatas και θα κατεβειτε στην σταση Sirkeci. Θα παρετε τον δρομο που ειναι απεναντι και αριστερα απο την σταση οδος Hamidiye, θα προχωρησετε λιγακι και στον δευτερο δρομο αριστερα στην γωνια θα δειτε τον ταφο (Χαρτης).

Χαρτης.





18. Ταφος Koca Sinan Pasha.

Διετελεσε 5 φορες Μεγαλος Βεζυρης απο το 1580 - 1596 επι Σουλτανων Murat Γ' και Mehmet Γ'.






Πως θα πατε.

Ο ταφος βρισκεται στο ιστορικο κεντρο, πανω στον κεντρικο δρομο Yeniceriler απ'οπου περνα και το τραμ και παρα πολυ κοντα στην Κλειστη αγορα.
Μπορειτε να πατε με τα ποδια ή με το τραμ με κατευθυνση προς Bagcilar και θα κατεβειτε στην σταση Beyazit-Kapalicarsi (Χαρτης).

Χαρτης.




19. Tαφος Bosnali Ibrahim Pasha.

Μεγαλος Βεζυρης 3 φορες απο το 1596 - 1601 επι Σουλτανων Murat Γ' και Mehmet Γ'.







Πως θα πατε.

θα ξεκινησετε απο την πλατεια του Beyazit camii. Βλεποντας το Πανεπιστημιο θα ξεκινησετε απο την αριστερη εξοδο της πλατειας. Μπαινετε στην οδο Darulfunun, η οποια γινετε Vezneciler και καταληγει Sehzadebasi. Βαδιζετε στο δεξιο πεζοδρομιο και σε λιγο φτανετε στη σταση του metro. Πισω απο την σταση θα δειτε την υπεροχη Μονη της Κυριωτισσας. Συνεχιζετε και σε λιγο φτανετε στο Sehzade camii (Χαρτης).

Χαρτης.



















Δεν υπάρχουν σχόλια: