Μια πόλη γεμάτη βυζαντινά μνημεία, αγορές, τεμένη, χάνια, μουσεία και, βεβαίως, χρώματα, γεύσεις και ένα ατελείωτο μωσαϊκό ανθρώπων

ΣΤΗΛΗ ΤΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ.

Η Στηλη του Κων/νου ειναι μια Ρωμαϊκη μνημειακη στηλη κατασκευασμενη απο πορφυρητη και η οποια ανεγερθηκε απο τον Ρωμαιο αυτοκρατορα Κωνσταντινο Α' το 330 μ.χ ως εορταστικο μνημειο της καθιερωσης της πολης του Βυζαντιου ως πρωτευουσας της Ρωμαϊκης αυτοκρατοριας. Ο Κων/νος ονομασε την πολη Νεα Ρωμη και κατοπιν εγινε γνωστη ως Κωνσταντινουπολη.
Η στηλη βρισκοταν στο κεντρο του Forum του Κων/νου στην περιοχη αναμεσα στον Ιπποδρομο και στο Forum του Θεοδοσιου.

Η στηλη ειναι ενα απο τα αρχαιοτερα μνημεια τη Πολης. Ανεγερθηκε στις 11 Μαϊου του 33ο μ.χ και στα αποκαλυπτηρια διοργανωθηκαν παγανιστικες και χριστιανικες εκδηλωσεις. Την εποχη του Κων/νου η στηλη βρισκοταν στο κεντρο του Forum, εναν χωρο σχηματος οβαλ στρωμενο με μεγαλες πλακες (Πλακωτον). Απο εδω περνουσε η Μεση Οδος ο μεγαλυτερος δρομος της πολης. Το Forum βρισκοταν εξω απο τα τειχη της πολης στην περιοχη  της δυτικης Αντωνινειας πυλης. 
Ειχε υψος 50 μ. και αποτελουνταν απο κυλινδρικα τμηματα πορφυριτη, εκτιμαται οτι ηταν 7 εως 11. Στην κορυφη της στηλης βρισκοταν το αγαλμα του Κων/νου με την μορφη του θεου Απολλωνα. Η σφαιρα που αναφερεται πως κρατουσε, συμφωνα με την παραδοση περιειχε ενα κομματι απο τον Τιμιο Σταυρο. Στην βαση της στηλης υπηρχε ενα ιερο εντος του οποιου υπηρχαν κομματια απο τους σταυρους των ληστων που σταυρωθηκαν μαζι με τον Ιησου, τα καλαθια απο το θαυμα με τον παλλαπλασιασμο των ψαριων, το αλαβαστρινο δοχειο αρωματων το οποιο   
χρησιμοποιησε η Μαγδαληνη για το πλυσιμο των ποδιων του Ιησου και το Παλλάδιο της Αρχαιας Ρωμης (ξυλινο αγαλμα της θεας Παλλάδος Αθηνας). Το 418 μετα απο πτωση κομματιου απο την στηλη μπηκαν σιδερενιοι χαλκαδες για ασφαλεια. Στην Σταση του Νικα επαθε σοβαρες ζημιες, το 480 και το 532 επεσαν το κονταρι και η σφαιρα απο το αγαλμα. Το αγαλμα και 3 απο τους κυλινδρους πορφυριτη κατερευσαν κατα την διαρκεια ισχυρων ανεμων το 1106. Μερικα χρονια αργοτερα ο Βυζαντινος αυτοκρατορας Μανουηλ Α
Κομνηνος τοποθετησε εναν σταυρο στην κορυφη της στηλης.Τα χαλκινα στεφανια που καλυπταν τις εσοχες μεταξυ των κυλινδρων αφαιρεθηκαν απο τους σταυροφορους στην Δ' Σταυροφορια το 1204, ενω ο σταυρος αφαιρεθηκε απο τους Οθωμανους μετα την αλωση της Κων/πολης το 1453.
Το 1779 σημειωθηκαν σεισμοι καθως και μια πυρκαγια η οποια κατεστρεψε την περιοχη οπου βρισκοταν η στηλη. Τα μαυρα σημαδια στην στηλη της δωσανε το ονομα ''Καμμενη Στηλη''. Η στηλη αναστηλωθηκε απο τον σουλτανο Abdulhamid A' στα τελη του 18ου αιωνα, και τοτε προστεθηκε μια νεα πετρινη βαση, με την αρχικη βαση να βρισκεται 2.5 μ. κατω απο το εδαφος. Η στηλη εχει πλεον 35 μ. υψος και τα εργα συντηρησης ειναι συνεχη απο το 1955. Απο το 1985 το μνημειο αποτελει Μνημειο Παγκοσμιας Κληρονομιας μαζι με τα υπολοιπα μνημεια της Κων/πολης. 


Πως θα πατε.

Την Στηλη θα την βρειτε στον κεντρικο δρομο που ενωνει την Κλειστη Αγορα και την Αγια Σοφια. Αν πατε με το τραμ θα κατεβειτε στην σταση Cemberlitas, το μνημειο ειναι ακριβως διπλα στην σταση.









 

Δεν υπάρχουν σχόλια: