Μια πόλη γεμάτη βυζαντινά μνημεία, αγορές, τεμένη, χάνια, μουσεία και, βεβαίως, χρώματα, γεύσεις και ένα ατελείωτο μωσαϊκό ανθρώπων

HURREM HAMAM.

 Ειναι ενα Τουρκικο λουτρο του 16ου αιωνα. Η κατασκευη του εγινε κατοπιν εντολης της Hurrem Sultan νομιμης συζυγου του Σουλτανου Suleyman the Magnificent. Σχεδιαστηκε απο τον μεγαλο Γενιτσαρο Ελληνα αρχιτεκτονα Mimar Sinan και κτιστηκε στην τοποθεσια των ιστορικων Λουτρων του Ζευξίππου, διπλα στην Αγια Σοφια και στον Ιπποδρομο. Το Δημοσιο λουτρο ηταν μια φιλανθρωπικη δωρεα της Hurrem και κατασκευαστηκε το 1556.

Η κατασκευη μηκους 75 μ.εχει σχεδιαστει με το στυλ των κλασικων Οθωμανικων λουτρων, με δυο συμμετρικα ξεχωριστα τμηματα ανδρων και γυναικων. Τα δυο τμηματα βρισκονται σε κατευθυνση Βορρα-Νοτου, αλλα ειναι κτισμενα στον ιδιο αξονα που ηταν μια καινοτομια στην Τουρκικη αρχιτεκτονικη των λουτρων. Το τμημα των ανδρων ειναι στον Βορρα και των γυναικων στον Νοτο. Οι εξωτερικοι τοιχοι ειναι χτισμενοι με την τεχνικη μια κομμενη πετρα-δυο τουβλα.   
Τα αποδυτηρια των ανδρων εχουν 4 παραθυρα με βιτρο και των γυναικων 3. Οι εισοδοι των δυο τμηματων ειναι χωριστα, των ανδρων ειναι βορεια και των γυναικων δυτικα. Σε αντιθεση με την αρχιτεκτονικη αλλων Τουρκικων λουτρων, υπαρχει στοα με τρουλο στο κεντρο της μπροστινη πλευρας του ανδρικου τμηματος. Η στεγη του θολου και η στοα ειναι διακοσμημενες με τουβλα και καλυπτονται απο φυλλο μολυβδου. Καθε τμημα αποτελειται απο 3 βασικα διασυνδεδεμενα δωματια, τα αποδυτηρια -δροσερο δωματιο-ζεστο δωματιο. Η διαταξη των δωματιων καθε τμηματος ειναι ως εξης, ανδρικο τμημα: αποδυτηρια-ζεστο-δροσερο, γυναικειο τμημα: ζεστο-δροσερο-αποδυτηρια, τα αποδυτηρια ειναι στις δυο ακρες του αξονα.
Το κτιριο ηταν κλειστο για μεγαλο χρονικο διαστημα, καποτε χρησιμοποιηθηκε ως αποθηκη, η αποκατασταση αρχισε το 1957. Το 2008 οι αρχες της Κων/πολης αποφασισαν να επιστρεψουν το χαμαμ στην αρχικη του χρηση μετα απο 105 χρονια παυσης, ξεκινησαν διαγωνισμο για την αποκατασταση του και τον οποιο κερδισε μια ομαδα τουριστικης αναπτυξης. Μετα απο 3 χρονια εργασιων και με κοστος 11 εκατομυρια δολαρια, το χαμαμ ανοιξε τις πορτες του στις 11 Μαϊου του 2011.

Οι υπηρεσιες που προσφερει ειναι πανακριβες αλλα ριξτε μια ματια στις τιμες.


Πως θα πατε.


Το Χαμαμ ειναι απεναντι απο την Αγια Σοφια και θα το βρειτε παρα πολυ ευκολα.




Δεν υπάρχουν σχόλια: