Μια πόλη γεμάτη βυζαντινά μνημεία, αγορές, τεμένη, χάνια, μουσεία και, βεβαίως, χρώματα, γεύσεις και ένα ατελείωτο μωσαϊκό ανθρώπων

ΔΕΞΑΜΕΝΗ ΤΟΥ ΑΕΤΙΟΥ (KARAGUMRUK STADYUM).

Υπέργεια δεξαμενη. Η δεξαμενη τού Αετιου ηταν μια πολυ σημαντικη δεξαμενη νερου στη ρωμαϊκή και βυζαντινη Κων/πολη. Κάποτε ηταν μια απο τις μεγαλυτερες κιστέρνες, σημερα ειναι σταδιο. Απο το 1928 ειναι γνωστο ως σταδιο "Karagumruk'' ή "Vefa''. Βρισκεται στη περιοχη Karagumruk 300 μ. ΝΑ τής Πυλης Ανδριανούπολης (Πύλη τού Χαρισίου). Κατασκευάστηκε στη κοιλαδα που χωρίζει τον 5ο απο τον 6ο λοφο τής Πόλης. Η δεξαμενη χτιστηκε το 421 απο τον Αέτιο, έπαρχος τής Κων/πολης το 419 και Πραιτωριανός έπαρχος το 425 (ο δευτερος ισχυρότερος ανδρας στην Ανατολικη Αυτοκρατορια μετα τον αυτοκρατορα), επι βασιλειας τού αυτοκρατορα Θεοδοσίου Β'.
Οι διαφοροι μελετητες στην αρχη μπερδεψανε την δεξαμενη τού Αετιου με αυτες τού Βώνου και τού Άσπαρος, και μονο τα τελευταια χρονια εγινε με βεβαιότητα η αναγνωριση της. Η κιστέρνα ηταν προσανατολισμένη παράλληλα με ενα παρακλάδι της Μέσης Οδού, ο μεγαλύτερος δρομος τής Πολης που ξεκίναγε απο την Πυλη τού Χαρισίου (Edirne kapi) και περνώντας απο το Μεγαλο Παλατι κατέληγε στην Πύλη της Αγ. Βαρβαρας στα Θαλασσια τειχη.
Η δεξαμενη γεμιζε με το νερο που ερχοταν απο το Υδραγωγειο τού Valens. Oι μελετητες συμφωνησαν οτι με το νερο απο αυτη τη δεξαμενη γεμιζαν την ταφρο των Χερσαιων Τειχών τής Κων/πολης, και ταυτοχρονα τροφοδοτουσε και την πολη. Η δεξαμενη  ηταν ορθογωνια με τεραστιες διαστασεις, 245 Χ 85 μ. και με μέσο βαθος 13-15 μ. Η χωρητικότητά της ηταν περιπου 300.000 κ.μ. Οι τοίχοι της ειχαν παχος 5 μ. και κατασκευαστηκαν με τη ρωμαϊκη τεχνική.
Οπως ακριβως κατασκευαστηκε και η δεξαμενη τού Άσπαρος, τεχνικη που εναλλάσονται 4 σειρες τούβλων με 10 σειρες πέτρας. Μετα την πτωση τής Πόλης ο Γαλλος περιηγητής Pierre Gilles το 1540 που επισκέφτηκε  τον τόπο αναφέρει οτι η δεξαμενη ηταν άδεια, οπως και η δεξαμενη τού Ασπαρος. Κατα τη διαρκεια τής οθωμανικης περιοδου η δεξαμενη χρησιμοποιήθηκε για την καλλιέργεια λαχανικών.


Πως θα πατε.

Αν αποφασίσετε να πατε με τα ποδια, εχει βεβαια περπάτημα αλλα θα δειτε πολλα ιστορικα μνημεια. Το εχω ξαναπει και θα το λεω συνεχώς, για να γνωρίσεις την Κων/πολη θέλεις χρονο και περπατημα.
Θα αρχισει η διαδρομη απο την πλατεια τού Beyazit camii , το μεγαλο τζαμι που ειναι αριστερα τού Kapali carsi. Βλεποντας το Πανεπιστήμιο πορεια λοξα αριστερα απ'οπου θα βγουμε στον αυτοκινητοδρομο Vezneciler. Περναμε με προσοχη στο δεξιο πεζοδρομιο και συνεχιζουμε σε αριστερη πορεια. Σε κοντινη αποσταση θα βρουμε μια μικρη πλατεια με σταση τού metro. Ακριβως πισω απο την πλατεια η ομορφη Μονη Θεοτοκου Κυριώτισσας (Kalenderhane camii). Συνεχιζουμε και σε 100 περιπου μετρα συνανταμε το υπέροχο Sehzade camii. Συνεχιζουμε και σχεδον διπλα το Υδραγωγείο τού Valens. Αφου περασουμε τον μεγαλο κόμβο συνεχιζουμε ευθεια. Σε 300 περιπου μετρα θα βρουμε το μεγαλο τείχος που καλύπτει το μεγαλοπρεπές τζαμι τού Μωαμεθ τού Πορθητή το Fatih camii, θα μπουμε στον τεραστιο αυλόγυρο αφου ανεβουμε λιγα σκαλιά. Συνεχιζουμε ευθεια και το επομενο μνημειο πανω στο δρομο μας η ΔΕΞΑΜΕΝΗ ΤΟΥ ΑΕΤΙΟΥ. Αν συνεχισουμε αλλα 100 μετρα μπροστα μας τα τρομερα χερσαία Τείχη τής Κων/πολης . Στα αριστερα μας θα δουμε το αρχοντικο Mihrimah camii και διπλα στο τζαμι την Πύλη Ανδριανουπολεως (Edirne kapi), η Βυζαντινή Πύλη τού Χαρισίου. Εκει κοντα ειναι και η Μονή τής Χώρας (Kariye Muzesi), ειναι κλειστο λογω εργων. (Χαρτης 1)
Αν αποφασισετε να πατε με το αστικο λεωφορειο μπορειτε να το παρετε απο δυο σημεια: 
1. Εαν ειστε χαμηλα, κοντα στη θαλασσα, θα παρετε το αστικο απο τον τερματικο σταθμο τού Εminonu που βρισκεται αριστερα της Γεφυρας του Γαλατα. Τα αστικα που μπορειτε να παρετε ειναι τα εξης: 31 E, 32, 36 KE, 38 E. (Xαρτης 2)
2. Αν ειστε ψηλα, στην κορυφη τού λοφου (Αγια Σοφια, Κλειστη αγορα κ.λπ.) θα παρετε το αστικο απο τον τερματικο σταθμο Vezneciler. Τα αστικα που θα παρετε ειναι τα εξης: 36 A, 38 B, 39 A,39 B. (Χαρτης 3)
Οποιοδήποτε αστικό και να παρετε, απο οποιοδήποτε τερματικο θα κατεβειτε στην ιδια σταση. Σταση SEHIT YUNUS EMRE EZER μπροστα στη δεξαμενη. (Χαρτης 4)
Αν αποφασισετε να επιστρέψετε παλι με το αστικο προσεξτε τον αριθμο τού αστικου αναλογα που θελετε να κατεβειτε ή προσεξτε τη φωτεινη πινακιδα στο πανω μερος τού λεωφορειου, αν γραφει Eminou θα κατεβειτε στο τερμα, αν γραφει Vezneciler θα κατεβειτε στο τερμα.

Αν πατε με το αστικο θα δειτε την Δεξαμενη, το Mihrimah camii, την Πυλη Ανδριανουπολεως, τα Τείχη και ενδεχομένως τη Μονη τής Χωρας.

Χαρτης 1

Χαρτης 2










Χαρτης 3

 








Χαρτης 4


Δεν υπάρχουν σχόλια: