Μια πόλη γεμάτη βυζαντινά μνημεία, αγορές, τεμένη, χάνια, μουσεία και, βεβαίως, χρώματα, γεύσεις και ένα ατελείωτο μωσαϊκό ανθρώπων

ΔΕΞΑΜΕΝΗ ΤΟΥ ΆΣΠΑΡΟΣ (SULTAN SELIM CUKURBOSTAN).

 Υπέργεια δεξαμενη. Βρισκεται στον 5ο λόφο τής Πόλης στην Βυζαντινη περιοχη Πετρίον και στη σημερινη Cukurbostan, περιοχη που πηρε την ονομασια της απο το ονομα τής δεξαμενης Cukurbostan (βυθισμένος μπαξές) που  μαρτυρα οτι η δεξαμενη κατα την Οθωμανικης περιοδο χρησιμοποιήθηκε ως χωραφι λαχανικών. Βρισκεται διπλα απο το Sultan Yavuz Selim camii. Η κατασκευη ξεκινησε επι Αυτοκρατορα Μαρκιανού απο τον Άσπαρ, εναν Γοτθο στρατηγο που ηταν στην υπηρεσια τής Ρωμαικης Αυτοκρατοριας.

Η δεξαμενη εχει τετραγωνο σχημα με πλευρά 152 μ. και καλύπτει μια εκταση 23.000 τ.μ. Το βάθος της κυμαίνεται μεταξυ 10-11 μ. και θα μπορουσε να περιέχει 230.000-250.000 κ.μ. νερου. Οι τοιχοι της πάχους 5 μ. μερικοι απο τους οποιους ακομα βρίσκονται στη θεση τους, κατασκευαστηκαν με τη ρωμαϊκή τεχνικη, οι οποια χρησιμοποιεί εναλλάξ 5 σειρες πλίνθων και 5 σειρες πέτρας. Η ιδια τεχνικη χρησιμοποιείται και στη Δεξαμενη τού Αετίου.

Συμφωνα με το Βυζαντινο βιβλιο τού 7ου αιωνα ''Πασχάλιο Χρονικό'', η δεξαμενη βρισκοταν κοντα στο πρωτο τείχος τής Κων/πολης, δηλαδη κοντα στο Τείχος τού Κων/νου Α'. Οπως και με τις αλλες δεξαμενες της Πόλης, η ταυτοποίηση της Δεξαμενης τού Άσπαρος εγινε μολις στα μέσα τού 20ου αιώνα. Ηταν γνωστο απο Βυζαντινες πηγές οτι η δεξαμενη  βρισκοταν κοντα στο Παλατι τού Πορφυρογέννητου (Tekfur Saray) και στη Μονη της Θεοδοσίας (Gul camii)

Υπαρχουν δυο κρίσιμα στοιχεία που οδηγησαν στον  προσδιορισμό τής δεξαμενης. Το οτι βρισκόταν κοντα στο Τειχος τού Κων/νου και η περιγραφή της ως ''μεγίστης''. Mετα την πτωση της Πολης ο Γαλλος περιηγητής Pierre Gilles αναφερε οτι γυρω στο 1540 η δεξαμενη ηταν άδεια. Ομως η χρηση τής δεξαμενης θα μπορουσε να ειχε σταματησει ήδη απο τα τέλη τής Βυζαντινης εποχης, καθως τοτε ηταν γνωστη ως ''Ξηροκήπιον''. 


Κατα τη διαρκεια τής βασιλειας του Σουλεϊμάν Α' ενα μικρο τζαμι χτιστηκε μεσα στη δεξαμενη. Στην Οθωμανικη περιοδο η δεξαμενη χρησιμοποιήθηκε ως χωραφι λαχανικων. Στη συνεχεια χτιστηκε ενα μικρο χωριο περιτριγυρισμενο απο οπορώνες και λαχανοκηπους. Το  2004 το χωριο κατεδαφίστηκε εκτός απο το μικρο τζαμι και η δεξαμενη εγινε χωρος σταθμευσης.




Σημερα ο χωρος τής δεξαμενης ειναι ενα τεραστιο παρκο με αθλητικες εγκαταστάσεις, παιδικές χαρες, τραπεζια και πάγκους για κανουν πικ-νικ οι πολιτες.








Πως θα πατε.

Ανοιξη ή καλοκαιρι και εφ'οσον εχετε χρονο συνιστω να πατε με τα ποδια. Θα κανετε μια εκδρομη και θα δειτε αρκετα ιστορικα μνημεια.
Θα ξεκινησετε απο την πλατεια του Beyazit camii (το μεγαλο τζαμι που βρισκεται αριστερα απο το Kapali carsi. Βλεποντας το Πανεπιστημιο πορεια λοξα αριστερα και βγαινετε στην οδο Vezneciler. Περνατε στο δεξιο πεζοδρομιο και βαδιζετε ευθεια. Μετα απο λιγο συναντατε μια μικρη πλατεια με σταθμο του metro. Ακριβως πισω απο την πλατεια θα δειτε την ομορφη Βυζαντινη Μονή Κυριώτισσας. Συνεχιζετε ευθεια παντα στο δεξιο πεζοδρομιο,και σε κοντινη αποσταση θα δειτε το ομορφο Sehzade camii. Μετα το τζαμι, διπλα του, θα βρειτε το Υδραγωγειο του Valens. Συνεχιζετε ευθεια και σε 300 μ. περιπου θα βρειτε το τζαμι του Μωαμεθ του Πορθητη Fatih camii. Για να μπειτε στο χωρο του τζαμιου θα πρεπει να ανεβειτε μερικα σκαλοπάτια. Συνεχιζετε ευθεια και στη πρωτη μεγαλη διασταυρωση στριβετε δεξια στην οδο Yavuz Selim. Ανηφορικος δρομος, μολις τελειωσει η ανηφορα συνεχιζετε ακομα λιγο και αριστερα σας θα δειτε το Sultan Selim camii. Πριν το τζαμι θα βρειτε τη Δεξαμενη του Άσπαρος. Δεν φαινεται απο τον δρομο γιατι ειναι χαμηλα και επι πλεον υπαρχει και τείχος. 
Αφου δειτε την Δεξαμενη και το τζαμι γυριζετε πισω απο τον δρομο που φτασατε μεχρι εδω. Στην πρωτη διασταυρωση στριβετε δεξια στην οδο Darussafaka. Περνατε στο αριστερο πεζοδρομιο και βαδιζετε ευθεια. Μετα απο λιγο θα βρειτε μια διχαλα δρομων, συνεχιζετε δεξια στον κεντρικο δρομο. Θα προσεχετε τα δρομακια που συναντατε στα αριστερα σας και στο δρομακι Kultukcu θα στριψετε αριστερα. Στα 50 μ. θα βρεθειτε μπροστα στη μικρή Μονη του Αγ.Ιωαννη εν Τρούλλω. Επιστρεφετε στον κεντρικο δρομο και πορεια αριστερα, πολυ κοντα υπαρχει και σημανση, θα βρεθειτε στην πανεμορφη Βυζαντινη Μονη Παμμακάριστου. (Χαρτης 1)
Τελευταια φορα που βρεθηκα στην περιοχη (Αυγουστος 2022) η Μονη ηταν κλειστη λογω επισκευών. 
Για την επιστροφη σας προτεινω να παρετε το αστικο Νο 90 (εφ'οσον εχετε καρτα πολλαπλων διαδρομων την ISTANBULKART) και θα κατεβειτε στο τερμα και στην περιοχη Eminonu διπλα στη Γεφυρα του Γαλατα. Απο εκει παρετε το τραμ και πατε οπου θελετε. (Χαρτης 2)
Χαρτης 2.

Χαρτης 1.

Μπορειτε να πατε και με το αστικο Νο 90 το οποιο θα παρετε απο τον τερματικο σταθμο του Eminonu αριστερα απο την Γεφυρα του Γαλατα. Θα κατεβειτε στη σταση Darussafaka.
(Χαρτης 2).

Μη ξεχνατε την ISTANBULKART.














Δεν υπάρχουν σχόλια: