Μια πόλη γεμάτη βυζαντινά μνημεία, αγορές, τεμένη, χάνια, μουσεία και, βεβαίως, χρώματα, γεύσεις και ένα ατελείωτο μωσαϊκό ανθρώπων

ΚΕΡΑΤΙΟΣ, ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΗ ΕΩΣ ΤΟ ΤΕΛΟΣ.


Τον Νοεμβριο του 2022 αποφασισα να περπατησω όλη την ακτη του Κερατιου μηκους 7 χλμ. απο την πλευρα τής παλιας πολης. Πηρα λοιπον το τραμ τής νεας γραμμης που κινειται κατα μηκος τού Κερατιου απο την αφετηρια, σταθμος Cibali διπλα στη Γεφυρα Ataturk και κατεβηκα στη σταση Silahtaraga Mahallesi.
Το πως θα φτασετε στην αφετηρια τού τραμ κοιταξτε τον (Χαρτη 9).


Mολις βγηκα απο τον σταθμο μπηκα δεξια στο παρκο που εκτεινεται διπλα στον Κερατιο μεχρι ενα σημειο και μετα αδιεξοδο λογω Δημοσιων κτιριων. Πρεπει να σας πω οτι τα αδιεξοδα της διαδρομης διπλα στον Κερατιο ειναι 3-4 αλλα κανενα προβλημα.
Σε αυτο λοιπον το σημειο ξεκινα ή τελειωνει ο Κερατιος κολπος. Εδω ειναι η περιοχη των ''Γλυκων νερών'', οπου εκβάλουν τα δυο ποταμια Γύδαρης και Βορβυσός. 

Εκανα την βολτα μου μεχρι το σημειο που ειχα προσβαση και αφου εβγαλα και τις απαραιτητες φωτογραφιες πηρα τον δρομο της επιστροφης για να βγω απο το σημειο που μπηκα. Στη διαδρομη προς τα πισω βλεπω εναν μεγαλο χωρο ασφαλτοστρωμενο, σε μια ακρη του ενα φυλακιο των Security του παρκου και διπλα στο φυλακιο μια μικρη πορτα. Ετσι λοιπον αντι να κανω ολη την διαδρομη μεχρι το σημειο που μπηκα, βγηκα απο αυτο το σημειο.














































Aφήνω το παρκο προς το παρόν και πορεια αριστερη σε ενα δρομο με μηδαμινη κινηση ανάμεσα στο παρκο, στις γραμμες του τραμ και στη λεωφόρο.






Στο τελος του δρομου συνανταμε τη λεωφόρο και δεξια μας το Νοσοκομειο ''Eyup Hastanesi'', απεναντι η σταση τού τραμ Eyup Hastanesi και απο εκει ξαναμπαινω στο παρκο διπλα στον Κερατιο.
(Χαρτης 1)





Χαρτης 1.



Απο την σταση του τραμ μπαινω παλι στο παρκο και διπλα στον Κερατιο. Μπροστα μου ενα μικρο νησακι. Δεν μπορω να προχωρησω παρακάτω γιατι παλι αδιεξοδο, αμεσως μετα θα δω οτι το εμποδιο ενα ενα Σανατόριο.
(Χαρτης 2)































Χαρτης 2.


Βγαινω απο το παρκο απο το πανω μερος του και αριστερα, απο ενα δρομακι κατω απο τη γραμμη του τραμ. Περναω αναμεσα απο ενα parking και το Σανατοριο και βρισκομαι παλι μεσα στο παρκο και διπλα στον Κερατιο. Βλεπω αριστερα το νησακι που συναντησα πριν και συνεχιζω με δεξια πορεια.


















Μπροστα μου ενα δευτερο νησακι και δεξια ενα ομορφο cafe, σταση για τσαι ή καφε.


















Συνεχιζω διπλα στον Κερατιο και δεξια μου στο βαθος ο κατάφυτος λοφος του Pierre Loti με το πασίγνωστο cafe. 









Συνεχιζω ευθεια και αφου περασω μεσα απο μια ειδικα κατασκευασμενη διοδο διπλα στη γραμμη του τραμ, φτανω στινν σταθμο Eyup Sultan Teleferik. Mπροστα μου αδιέξοδο, διασχίζω τον σταθμο και βγαινω στη λεωφόρο.
(Χαρτης 3)





Χαρτης 3
                                                                                                                                                                  





Βγαινω απο τον σταθμο και πορεια αριστερη στο πεζοδρομιο της λεωφορου.
Απεναντι την αλλη πλευρα τής λεωφορου ο σταθμος τού τελεφερικ για τον λοφο τού Pierre Loti.






Αριστερα μου ο Κερατιος.











Μολις περασω τον σταθμο του τελεφερικ ακολουθει το συγκρότημα του Eyup Sultan camii. Μπροστα υπαρχουν οι θόλοι τών διαφορων ταφων και πισω τους το τζαμί.







Συνεχιζω και βρισκω προσβαση για να βρεθω διπλα στον Κερατιο. Εδω βλεπω την προβλητα Sultan Eyup απ'οπου μπορειτε να παρετε το καραβακι για Uskudar-Kadikoy-Kabatas-Besiktas.









Συνεχιζω διπλα στον Κερατιο, προσπερνώ την σταση του τραμ Fishane και φτανω μεχρι την μεγαλη Γεφυρα του Κερατιου. Αδιεξοδο γιατι εκτελουνται εργα. Γυριζω πισω και αφηνω τον Κερατιο βγαινοντας απο την σταση του τραμ.




Χαρτης 4



Βγαινω απο την σταση τού τραμ, διασχίζοντας ενα parking και βγαινω στη λεωφόρο. Πισω μου ο μεγαλος κομβος, ο δρομος που στριβει αριστερα οδηγει στο ιερό Eyup Sultan camii. Εγω συνεχιζω αριστερα.








Περπαταω αρκετα κατα μηκος τής λεωφορου.










Μολις περασω κατω απο την γεφυρα βρισκομαι στην παλια πολη. Δεξια η συμβολή των Χερσαίων Τειχων με τα Θαλασσια Τείχη τού Κερατιου. Ειμαι στην περιοχη Αyvansaray.







Συνεχιζω και αμεσως συναντω τον σταθμο του τραμ Ayvansaray. Απεναντι απο την σταση στην αλλα πλευρα της λεωφορου υπαρχει ενα δρομακι που οδηγει σε κοντινη αποσταση στην Παναγια των Βλαχερνών. Εγω απο την σταση αριστερα μπαινω στο παρκο διπλα στον κερατιο, δεν αξιζει η προσπαθεια γιατι μπροστα μου αμεσως αδιέξοδο εξ αιτίας τού Νοσοκομειου Balat.


Xαρτης 5




Βγαινω παλι στη λεωφορο και συνεχιζω, περναω διπλα απο το Νοσοκομειο και αμεσως μετα ξαναμπαινω στο παρκο και ειμαι παλι διπλα στον Κερατιο. Ειμαι στη περιοχη Balat.








Περπαταω διπλα στο νερο και συναντω ενα πλωτό καφε-εστιατόριο, σταση για καφε ή κανενα σάντουιτς. Συνεχιζω και αδιέξοδο, απο ενα δρομακι διπλα σε ενα γηπεδο 5Χ5  βγαινω στη λεωφόρο.
(Χαρτης 6)






Χαρτης 6

Βγαινω στη λεωφόρο και πορεια αριστερη. Μπροστα μου η σταση τού τραμ Balat. Απο αυτο το σημειο ο δρομος χωριζεται σε ανοδο και καθοδο και στο μεσον μια μεγαλη νησιδα με παρκο και αλλα κτισματα. Συνεχιζω και σε αυτη την νησίδα συναντω την Βουλγαρικη Ορθόδοξη εκκλησια τού Αγ.Στεφανου. Αυτη η εκκλησια εχει το εξης ιδιαιτερο, ειναι κατασκευασμένη εξ ολοκληρου απο σιδερο. Αξιζει να την επισκεφτείτε.




Συνεχιζω διπλα στη λεωφορο και παντα στο αριστερο πεζοδρομιο. Δεξια μου πανω στον λοφο διακρινω τη Μεγαλη τού Γενους Σχολή. Bρισκομαι στην περιοχη Fener (Φαναρι).








Εκει που τελειωνει η νησιδα και ο δρομος γινεται ενιαίος υπαρχει αυτο το στενο που οδηγει αριστερα στο Πατριαρχειο και δεξια στη Μεγαλη του Γενους Σχολη. Σε αυτο τη σημειο εγω απο αριστερα μπαινω στο παρκο και διπλα στον Κερατιο.
(Χαρτης 7)




Χαρτης 7



Μπαινω στο παρκο και διπλα στον Κερατιο για τελευταια φορα, μεχρι το τελος δεν υπαρχει αλλο αδιεξοδο, γνωρίζω την διαδρομη, και θα ειμαι συνεχως διπλα στο νερο.










Ισως αυτο το τελευταιο κομματι τής διαδρομης να ειναι και το καλύτερο. Η βολτα-εκδρομη τελειωνει στον σταθμο τού τραμ Cibali.
(Χαρτης 8)





















Χαρτης 8

Χαρτης 9






Δεν υπάρχουν σχόλια: