Μια πόλη γεμάτη βυζαντινά μνημεία, αγορές, τεμένη, χάνια, μουσεία και, βεβαίως, χρώματα, γεύσεις και ένα ατελείωτο μωσαϊκό ανθρώπων

ΣΙΔΕΡΕΝΙΑ ΕΚΚΛΗΣΙΑ (ΑΓ.ΣΤΕΦΑΝΟΣ,ΒΟΥΛΓΑΡΙΚΗ)

 Ο Αγιος Στεφανος ειναι η μόνη ορθοδοξη εκκλησια απο σιδερο. Αυτο το υλικο επελέγη απο τον οθωμανο αρχιτεκτονα αρμενικης καταγωγης Hovsep Aznavur λόγω τού ασταθούς υπεδαφους, το οποιο δεν μπορουσε να αντεξει θεμελια απο μπετόν. Αλλα και τα σιδερένια δομικά υλικα δεν ειναι ελαφριά. Το βάρος τους ανέρχεται σε 500 τόνους και ειναι δουλεμενα στη Βιέννη. Στην Πόλη φτανουν με πλοία μεσω τού Δούναβη και τής Μαυρης Θαλασσας. Ο σκελετος τού κτιρίου ειναι απο ατσάλι, ενω οι τοίχοι απο λαμαρινα.
Παρ'ολα αυτα το αποτελεσμα ειναι ωραίο με το στυλ τής εκκλησιας να συνδυάζει το νεομπαρόκ, τη νεογοτθική και κλασσικα βυζαντινα στοιχεια. Ο εσωτερικος διάκοσμος ειναι κατασκευασμενος στη Βιέννη. Οι εικονες ειναι εργο ρώσου εικονογράφου, ενω οι 6 καμπανες τού καμπαναριου, που εχει υψος 20 μ., κατασκευαστηκαν στη Ρωσια. Το 1849 μετα απο αγωνα για θρησκευτικη ανεξαρτησια απο την πλευρα τών Βουλγαρων οι οθωμανικες αρχες επιτρεπουν με φιρμάνι την κατασκευη χριστιανικου ναου στη Πόλη.
Η βουλγαρικη κοινότητα τών 50.000 ατομων περιπου και ο Στόϊκο Τσόνκοφ Στόϊκοφ, που κατειχε θεση αξιωματούχου στην οθωμανική ιεραρχεια και εμεινε γνωστος στην ιστορια με το ονομα Στεφανος Βογορίδης, δωρισε για τις θρησκευτικες αναγκες τών Βουλγαρων ενα κτημα με ενα ξυλινο και και δυο πέτρινα κτίρια με θέα στον Κερατιο, στην περιοχη Φανάρι. Αρχικα στο μετόχι αρχισε να λειτουργει παρεκκλήσι που σιγα σιγα μετατράπηκε σε ξυλινο ναο, αφιερωμενο στον πρωτομάρτυρα τής χριστιανοσύνης Στέφανο. Το 1850 χτίστηκε τριώροφο κτίριο, στο οποιο απο το 1870 αρχισε να εδρευει η Βουλγαρικη Εξαρχεία, ενω το 1890 οι οθωμανικες αρχες με νεο φιρμάνι επετρεψαν να χτιστεί καινουργια εκκλησια στη θεση τής παλιάς. Ο θεμέλιος λιθος τοποθετήθηκε το 1892 και ο ναος τελειωσε ο 1898. Ο ναος τού Αγ. Στεφανου θεωρείται ενα απο τα σημαντικοτερα πολιτιστικα μνημεια τών Βουλγαρων, που μαλιστα βρισκεται εκτος συνορων. Στο προάυλιο βρισκονται οι ταφοι διαφορων Βουλγαρων Μητροπολιτών.

Πως θα πατε.

Αν αποφασίσετε να πατε, με την ευκαιρία τής επίσκεψης στη Σιδερένια εκκλησια μπορείτε να επισκεφτείτε το Πατριαρχειο και την Μεγαλη Σχολη τού Γενους, ειναι σε κοντινη απόσταση.
Αν ειστε στην Πολη ανοιξη ή καλοκαιρι ειμαι μια ωραια βολτα διπλα στον Κερατιο μεχρι τον προορισμό σας.
Αν δεν θελετε να περπατησετε το τραμ ειναι η πιο καλή λυση. Αν εχετε σημειο αναχωρησης την πλατεια της Αιγυπτιακης αγορας, θα πατε μεχρι τη Γεφυρα του Ataturk. Αριστερα τής γεφυρας ειναι η αφετηρια του τραμ, σταση Cibali. Αν αποφασισετε να δειτε πρωτα το Πατριαρχειο και τη Μεγαλη Σχολη θα κατεβειτε στη σταση Fener. Αν θελετε να δειτε πρωτα τη Σιδερενια εκκλησια θα κατεβειτε στη σταση Balat. (Χαρτης 1)

Χαρτης 1.



 

Δεν υπάρχουν σχόλια: