Μια πόλη γεμάτη βυζαντινά μνημεία, αγορές, τεμένη, χάνια, μουσεία και, βεβαίως, χρώματα, γεύσεις και ένα ατελείωτο μωσαϊκό ανθρώπων

ΠΑΛΑΤΙ ΠΟΡΦΥΡΟΓΕΝΝΗΤΟΥ (TEKFUR SARAY)

Το Παλατι του Πορφυρογεννητου γνωστο στα Τουρκικα ως ''Tekfur Saray'', ειναι ενα βυζαντινο παλατι τού 13ου αιωνα στη ΒΔ πλευρα της Κων/πολης  και στην ευρύτερη περιοχη της Πυλης Καλιγαρίας (Εgri kapi). Αποτελουσε τμημα του ανακτορου τών Βλαχερνων και ειναι το καλυτερα διατηρουμενο βυζαντινο παλατι τής Πολης μαζι με τα ερειπια του παλατιου του Βουκουλέοντα και τα ερειπια του Μεγαλου Παλατιου. Το παλατι οι Τουρκοι το αναστηλωσαν και ειναι πλεον επισκεψιμο για το κοινο. 
Εισοδος 24 λιρες (Απριλιος 2022).
Το τριώροφο παλατι καασκευαστηκε τον 130 αιωνα ως μερος του συγκροτηματος των ανακτορων των Βλαχερνων. Αν και ο περισσότερος κοσμος νομιζει οτι πηρε το ονομα του απο τον αυτοκρατορα Κων/νο Ζ' Πορφυρογέννητο, το παλατι χτιστηκε πολυ αργοτερα και στην πραγματικοτητα ονομαστηκε προς τιμη τού Κων/νου Παλαιολόγου Πορφυρογεννητου, γιου του αυτοκρατορα Μιχαηλ Η' Παλαιολογου. Πορφυρογέννητος σημαινει ''γεννημενος στην αιθουσα της Πορφύρας τού ανακτορου'' οπως συνηθιζοταν στους βασιλόπαιδες, κυρίως οταν ηταν γιος και διαδοχος αυτοκρατορα εν ενεργεία. Το παλατι χρησίμευσε ως αυτοκρατορικη κατοικια στα τελευταια χρονια της Βυζαντινής αυτοκρατοριας.
Το παλατι υπεστει μεγαλες ζημιες κατα τη διαρκεια της Οθωμανικης πολιορκιας το 1453 εξ αιτίας της θεσεως τού παλατιου, διπλα στα εξωτερικα τειχη. Στη συνεχεια χρησιμοποιηθηκε σαν θηριοτροφείο του Σουλτανου. Αργοτερα μετατραπηκε σε οίκο ανοχής. Το 1719 ιδρυθηκε εκει το εργαστήριο αγγειοπλαστικης ''Tekfur Saray'' και αρχισε να παραγει κεραμικα πλακακια σε στυλ Iznik (εγχρωμα ζωγραφισμενα με το χερι). Περασε ενας αιωνας πριν η επιχειρηση κλεισει, και στις αρχες του 19ου αιωνα το κτιριο εγινε πτωχοκομείο για την Εβραϊκη μειονοτητα της Πολης. Στις αρχες του 20ου αιωνα το κτιριο χρησιμοποιηθηκε ως εργοστασιο μπουκαλιων πριν εγκαταλειφθεί τελείως. Απο το 2010 στο παλατι γινοταν εκτεταμενη αποκατάσταση, και προσφατα δόθηε στο κοινό σαν ''Μουσειο πλακιδίων, κεραμικής και υαλουργίας''.






























































































































































































Πως θα πατε.

Αν αποφασίσετε να πατε συνιστω να πατε με τα ποδια αφιερώνοντας ενα πρωινο σε αυτη την εκδρομη. Στη διαδρομη μεχρι να φτασετε στο Παλατι θα δειτε πολλα και αξιολογα ιστορικα μνημεία. Θα ξεκινήσετε απο την μεγαλη πλατεία Beyazit που βρισκεται αναμεσα στο Beyazit camii και στο Πανεπιστημιο της Κων/πολης και διπλα στο Kapali carsi (Κλειστη αγορα). Μετα την επισκεψη σας στο τζαμι πορεια λοξά αριστερα για να βγειτε απο την πλατεια. Προχωρατε τωρα στην οδο Vezneciler με πορεια αριστερα και στο δεξιο πεζοδρομιο. Σε κοντινή αποσταση  φτανετε σε μια μικρη πλατεια οπου υπαρχει και σταση του metro. Πισω απο την πλατεια θα δειτε την ομορφη Βυζαντινη εκκλησια της Θεοτοκου Κυριώτισσας (Kalenderhane camii). Συνεχιζετε ευθεια και πολυ κοντα θα δειτε το πανεμορφο Sehzade camii. Αμεσως μετα και στα δεξια σας θα δειτε το εντυπωσιακο Υδραγωγειο του Ουάλεντος (Valens). Συνεχιζετε ευθεια και σε καποια αποσταση, οχι μεγαλη, επανω στον δρομο σας και δεξια θα συναντησετε τις πυλες για να μπειτε στο μεγαλοπρεπες Fatih camii (Tεμενος του Μωαμεθ του Πορθητή). Θα ανεβειτε σκαλοπατια για να μπειτε στον τεραστιο αυλογυρο του τζαμιου. Συνεχιζετε σε ευθεια και μετα απο λιγο φτανετε σε ενα γηπεδο ποδοσφαιρου. Το γηπεδο αυτο ηταν η ανοικτη Δεξαμενη του Αετιου. Συνεχιζετε και ειστε μπροστα στα Θεοδοσιανά Τείχη. Αριστερα θα δειτε το σε στυλ Μπαρόκ Mihrimah camii.
(Χαρτης 1).

Χαρτης 1.

Στον τελευταιο δρομο πριν απο τα τείχη στριβετε δεξια, οδος Vaiz. Βαδιζετε ευθεια και σε κοντινη αποσταση συναντατε διχαλα πορεια αριστερη, συνεχιζετε διπλα στα τειχη και σχετικα κοντα ο δρομος σάς βγαζει μπροστα στο Παλατι.
(Χαρτης 2).

Χαρτης 2.


Τωρα για την επιστροφη σας αν δεν θελετε να ξανακατε την ιδια διαδρομη με τα ποδια υπαρχει και η εναλλακτική λυση. Μολις βγειτε απο το Παλατι πορεια αριστερη στην οδο Sishane. Ακολουθειτε τον δρομο μεχρι να βρειτε καθετη διασταυρωση και στα αριστερα σας θα δειτε την Πυλη Egri kapi.Η αποσταση απο το παλατι μεχρι την Πυλη δεν ειναι μεγαλη. Περνατε την πυλη και αμεσως στριβετε δεξια ακολουθωντας το μονοπατι διπλα απο τα νεκροταφεια. Το μικρο μονοπατι σας βγαζει στον μεγαλο αυτοκινητοδρομο. Πορεια δεξια και περπατατε μεχρι να συναντησετε εναν αλλον αυτοκινητοδρομο που ερχεται απο τα δεξια. Διασχιζετε τον δρομο με προσοχη και πορεια αριστερη. Στα δεξια θα δειτε πανω στα Θεοδοσιανα Τειχη τα ερειπια απο το Παλατι των Βλαχερνων. Βαδιζετε συνεχως διπλα στον αυτοκινητοδρομο. Τα Θεοδοσιανα Τειχη τελειωνουν και εσεις στριβετε δεξια, στα αριστερα σας θα δειτε τον Κερατιο κολπο. Το πρωτο δεξιο δρομακι  που θα βρειτε θα σας οδηγεισει σε πολυ κοντινη αποσταση στην Παναγια των Βλαχερνών, αν θελετε μπορειτε να κανετε μια επισκεψη. Απο το δρομακι που οδηγει στη Μονη λιγα μετρα παραπέρα και απεναντι θα δειτε την σταση του τραμ Ayvansaray. Θα παρετε το τραμ που θα εχει πορεια δεξια προς Eminonu και θα κατεβειτε στο τερμα (Χαρτης 3).

Χαρτης 3.

Οταν φτασετε στο τερμα και βγειτε απο την σταση θα δειτε την Αιγυπτιακη αγορα, το Rustem Pasa camii, το Yeni camii και την Γεφυρα του Γαλατα. Δεξια της Γεφυρας του Γαλατα θα βρειτε την σταση του τραμ Τ1, με πορεια του τραμ προς Bagcilar θα φτασετε στο ιστορικο κεντρο της Παλιας πολης και κατεβειτε σε οποια σταση θελετε.
(Χαρτης 4)

Χαρτης 4.

Αν δεν θελετε να κανετε με τα ποδια ολη την διαδρομη τής μεταβασης προς το Παλατι, μπορειτε να πατε με τον τροπο που επιστρεψατε απο εκει.

Δεν υπάρχουν σχόλια: