Μια πόλη γεμάτη βυζαντινά μνημεία, αγορές, τεμένη, χάνια, μουσεία και, βεβαίως, χρώματα, γεύσεις και ένα ατελείωτο μωσαϊκό ανθρώπων

MIHRIMAH SULTAN CAMII (EDIRNEKAPI).

Τεμενος Mihrimah Sultan camii, στο Edirnekapi (Πυλη Ανδριανουπολεως). Bρισκεται στην κορυφη του 6ου λοφου της Πολης. Αρχιτεκτονας ο Mimar Sinan. Kτιστηκε για την Mihrimah κορη του Σουλτανου Σουλεϊμαν του Μεγαλοπρεπους (1563-1570). Eιναι το δευτερο και το μεγαλυτερο που κτιστηκε προς τιμη της, το πρωτο βρισκεται στο Uskudar. Ο θολος του τζαμιου εχει 20 μ. διαμετρο. Ο ταφος της Mihrimah βρισκεται στο Suleymaniye camii.

Το τζαμι υπεστει ζημιες απο σεισμους το 1719 καταστραφηκαν οι σκαλες του μιναρε, το 1766 κατερευσε ο μιναρες και ο κυριος τρουλος. Ο θολος υπεστει μεγαλη ζημια με τον σεισμο του 1999. Στην πρωτη φαση της αποκαταστασης που εγινε μεταξυ 2007-2010 επισκευαστηκαν το τζαμι και το πανω μερος του μιναρε. Η δευτερη φαση αποκαταστασης περιελαμβανε το ανοιγμα της αυλης, την αποκατασταση της κεντρικης κρηνης και την ανοικοδομηση της εσωτερικης στοας. 
Το τεμενος με εντυπωσιασε εσωτερικα. Κατ'αρχας εχει παρα πολλα παραθυρα απο τα οποια μπαινει απλετο φυσικο φως και τονιζει καθε γωνια του τεμενους. Υπαρχουν παραθυρα ακομη και γυρω απο τον κεντρικο θολο. Πολλα παραθυρα ειναι ζωγραφισμενα παρα πολυ ωραια, με ιδιαιτερο τροπο και πολυ ωραιους χρωματισμους που δεν εμποδιζουν ομως καθολου να μπει το φυσικο φως.
Οι τοιχοι και ο θολος ειναι ζωγραφισμενοι καταπληκτικα με χρωματα πολυ ταιριαστα μεταξυ τους και αρκετα τονισμενα. Υπαρχουν γυρω-γυρω αψιδες που στηριζονται σε ωραιες κολονες. Υπαρχει ψηλα ενα διαζωμα που αντι για καγκελα εχει ενα ειδος πλεγματος πολυ εντυπωσιακο και ξεχωριστο.

Η εξωτερικη εμφανιση του τεμενους δεν φανερωνει αυτα που θα 
συναντησεις μεσα του και, επιπλεον, δεν μοιαζει με ''γυναικειο'' τεμενος. Ειναι απλο, λιτο οπως ακριβως ενα αμακιγιαριστο γυναικειο προσωπο!
Ο καθενας μπορει να μπει στο εσωτερικο του τεμενους, ανδρας η γυναικα, αρκει να βγαλουν τα παπουτσια τους αλλα οχι ξυπολητοι (υπαρχουν θεσεις εξω για τα παπουτσια  η σου δινουν σακκουλα για να τα παρεις μεσα μαζι σου), οι ανδρες να μην φορανε κοντο παντελονακι και οι γυναικες να μην φορανε παντελονι, κοντη φουστα και παντα να εχουν καλυμενο το κεφαλι με μαντίλα (σου δινουν στην εισοδο εαν δεν εχεις).
Δεν υπαρχει εισητηριο σε κανενα τεμενος, Οι φωτογραφιες επιτρεπονται, εκτος απο ωρες προσευχης.

Αξιζει να το δειτε ειναι ενα εντυπωσιακο τζαμι.


Πως θα πατε.



α. Εγω παντα προτιμω να κυκλοφορω με τα ποδια, ειναι αρκετα μακρια αλλα μπορειτε να κανετε την επισκεψη στο τζαμι σαν εκδρομη, και εξηγω γιατι. Στην πορεια σας μεχρι την Μονη θα δειτε τη Μονη της Θεοτοκου Κυριωτισσας, το Sehzade camii,  το Yδραγωγειο του Valens, το Τεμενος του Μωαμεθ του Πορθητη(Fatih camii), την εξωτερικη δεξαμενη του Αετιου(τωρα ειναι σταδιο).
Ξεκινατε απο την πλατεια Beyazit και απο το αριστερο ακρο τη πλατειας. Βγαινετε στη οδο Vezneciler που μετα γινετε Sehzade, περπατατε στο δεξιο πεζοδρομιο σε μικρη αποσταση περνατε μπροστα απο την σταση του metro πισω απο την σταση θα δειτε την Μονη της Θεοτοκου Κυριωτισσας.  Συνεχιζετε και πολυ κοντα στα δεξια σας το μεγαλοπρεπες Sehzade camii, περνατε την μεγαλη διασταυρωση και δεξια σας θα δειτε το υδραγωγειο του Valens. Συνεχιζετε επι της οδου Macar kardesler που στη συνεχεια γινετε Fevzi Pasa και μετα λιγη ωρα εισαστε μπροστα στο τεμενος Fatih camii. Συνεχιζετε και φτανετε, δεξια σας, στην δεξαμενη του Αετιου (σημερα ειναι σταδιο), μετα το σταδιο θα περασετε εναν καθετο και πολυ κοντα αριστερα σας και διπλα στα Χερσαια τειχη θα δειτε τζαμι (Χαρτης 1).

Χαρτης 1.

β. Με το αστικο απο τον τερματικο σταθμο του Vezneciler. Θα ξεκινησετε απο την πλατεια του Beyazit και θα βγειτε απο την αριστερη πλευρα της πλατειας,σε κοντινη αποσταση θα βρειτε τον σταθμο. Θα παρετε ενα απο τα λεωφορεια 36Α-36V-37Y-38B-39B-39Y (Χαρτης 2).

Χαρτης 2.

Θα κατεβειτε στην σταση Edirnekapi Surbisi, αριστερα σας και απεναντι θα δειτε το τζαμι. Η σταση της επιστροφης ειναι στην απεναντι πλευρα του δρομου απο το σημειο που κατεβηκατε (Χαρτης 3). 
Θα παρετε οποιοδηποτε αστικο που γραφει Vezneciler και θα κατεβειτε στο τερμα.

Χαρτης 3.





























































































































































































Δεν υπάρχουν σχόλια: