Μια πόλη γεμάτη βυζαντινά μνημεία, αγορές, τεμένη, χάνια, μουσεία και, βεβαίως, χρώματα, γεύσεις και ένα ατελείωτο μωσαϊκό ανθρώπων

SEPETCI HAN.

Το Sepetci Han χτιστηκε και αυτο ως πανδοχειο για την εξυπηρετηση τών ταξιδευτων ως προς την διαμονή τους. Αργοτερα εγινε διάσημο για τους τσαγκάρηδές του που στεγάζονταν στο χάνι, αν και Sepetci σημαινει καλαθοποιός. Σημερα στεγαζονται στο χανι 70 καταστηματα δερματινων ρουχων. Επομενως για οσους ενδιαφερονται για κάτι δερματινο η επισκέψή τους στο χάνι ειναι επιβεβλημένη. Η αρχιτεκτονικη τού οικοδομήματος ειναι ειναι σε στυλ αιθρίου.
Το κτιριο εχει ισόγειο και εναν οροφο. Οι προσόψεις ολων τών δωματιων-καταστημάτων βλεπουν προς την αυλή. Αυτη βρισκεται στο μεσον τού οικοδομήματος και καλύπτεται απο γυάλινη οροφή. Ετσι προστατεύεται απο τα διαφορα ασχημα καιρικα φαινόμενα και ταυτόχρονα φωτίζεται απο άπλετο φυσικο φως.
Το 2006 για το ιδιόκτητο χάνι υπήρχαν σχέδια για την ανακαινισή του και την δημιουργία ενος Boutique Hotel, αλλα τα σχέδια ποτέ δεν εγιναν πράξη.


Πως θα πατε.


Το χανι βρισκεται στο ιστορικό κεντρο τής παλιάς πολης και συγκεκριμενα ακριβως μπροστα απο το Kapali carsi.  Θα φτασετε είτε με τα ποδια ή με το τραμ. Θα κατεβειτε στη σταση Kapali carsi-Beyazit camii και θα προχωρήσετε για την πιο πολυσύχναστη πύλη τού Kapali carsi, την Carsi kapi που βρισκεται σχεδον απεναντι απο την σταση τού τραμ. Αφου μπειτε στο δρομακι που οδηγει στην πύλη λιγα μετρα πριν την πυλη και αριστερα θα δειτε την εισοδο για το χανι.
(Φωτο 1. Χαρτης 1)

Χαρτης 1.










Φωτο 1.



































Δεν υπάρχουν σχόλια: