Μια πόλη γεμάτη βυζαντινά μνημεία, αγορές, τεμένη, χάνια, μουσεία και, βεβαίως, χρώματα, γεύσεις και ένα ατελείωτο μωσαϊκό ανθρώπων

Ο ΤΑΦΟΣ ΤΟΥ BARBAROS HAYRETTIN PASA (BARBAROSSA).

To μαυσωλείο κατασκευάστηκε απο τον Mimar Sinan τον 16ο αιωνα και βρισκεται στην πλατεία της περιοχής Besiktas, διπλα στην αποβάθρα και στο Ναυτικό Μουσείο. Ο ταφος το 2004 ανακαινίστηκε σε οθωμανικο αρχιτεκτονικο στυλ.
Το μαυσωλειο ειναι ενα απλό οκταγωνικό κτιριο χτισμενο απο πελεκητή πέτρα. Μπροστα απο την πορτα υπαρχει μικρη στοά με θόλο στην κορυφη που στηρίζεται σε μαρμάρινες κολόνες. Ο τρούλος του ταφου ''κάθεται'' σε οκτάγωνο χαμηλο τύμπανο. Τα επάνω παράθυρα ειναι καφασωτά και εχουν πολύχρωμα τζάμια. Στο μαυσωλείο υπαρχουν 4 σαρκοφάγοι του Barbarossa, της γυναίκας του Bala Hatun, του Αλγερινου Hasan Pasa και του Cafer Pasa. O ταφος χτιστηκε κοντα στο αρχοντικότου οπου έζησε τα τελευταια του χρονια. Το σπιτι δεν υπαρχει πλέον.
Το πραγματικό ονομα τού Barbarossa ηταν Hizir Reis. Ο σουλτανος Yavuz Selim A' τού εδωσε το ονομα Hayrettin που σημαίνει ''καλοκάγαθος τής θρησκείας''. Το ονομα Barbaros ανήκει στην πραγματικότητα  στον αδερφο του Oruc Reis , λόγω τής κόκκινης απόχρωσης τής γεννειάδας του. Το χρησιμοποίησε και ο ιδιος μετα τον θανατο τού αδερφου του.
Ηταν ελληνικής καταγωγης και γεννήθηκε στον Παλαιόκηπο Λεσβου (1478-1546). Ο πατερας του ο Γιακούπ ηταν Αλβανος εξισλαμισμένος και η η μητερα του Ελληνιδα χριστιανη, η Κατερινα.
Τα δυο αδερφια εγιναν κουρσάροι στη Μεσόγειο και μετα απο πολλες επιχειρήσεις κατέληξαν στο Αλγερι, στην τοτε ''Μπαρμπαριά''. Το 1516 ο Hayrettin μπήκε στην υπηρεσια της Υψηλής Πύλης γιατι καταλαβε οτι πλεον δεν μπορουσε να τα βγαλει περα απεναντι στις ισχυρες δυνάμεις της Δ.Μεσογειου. Ο Σουλεϊμαν ο Μεγαλοπρεπης δεν ήθελε να δημιουργήσει στολο αφου θεωρούσε την θαλασσα καταραμένη. Την δουλεια αυτη την ανέθεσε στον πειρατη Μπαρμπαροσα.
Ο Hayrettin δούλεψε περιπου 1.5 χρόνο στο ''Tersane -i - Amire'' (Ναυπηγεια τού Χρυσου Κέρατος) , απέναντι απο την Πόλη στην αλλη πλευρα τού Κερατιου. Εκει κοιμοταν, εκει ετρωγε και στο τελος κατασκευασε 100 πλοια. Ο Σουλειμαν τού εδωσε τα παντα,  απο αρχιπλοίαρχος εφθασε αρχιναύαρχος του Αιγαιου. ''Οργωνε'' ολη τη Μεσογειο, Κυκλαδες, Ιονιο, Σικελια, Σαρδηνια μεχρι Ν.Γαλλια. Η Κερκυρα ενιωσε τη βαναυσότητα τού  πειρατή, τα Κύθηρα κάηκαν 7000 άμαχοι σφάχτηκαν ή αιχμαλωτιστηκαν. Η μεγαλύτερη νίκη ηταν στη Ναυμαχια τής Πρέβεζας όπου διέλυσε τον Παπικό στόλο που είχε επικεφαλής τον Andrea Doria. O Hayrettin  πλέον εγινε θρύλος.
Ο Μπαρμπαροσα πεθανε σε βαθια γεραματα το 1546 στο σπιτι του στη περιοχη Besiktas τής Κων/πολης οπου ειχε αποτραβηχτεί. Το 1941-1943 στην προβλήτα τού Besiktas οι φημισμενοι Tουρκοι γλύπτες  Ali Hadi Bara και Zuhtu Muridoglu, δημιουργησαν προς τιμή του το ''Μνημειο Barbaros''.


Πως θα πατε.

α. Ανοιξη και καλοκαιρι θα ηταν μια ωραια βολτα με τα ποδια. Η απόσταση δεν ειναι μεγαλη και η διαδρομη ειναι ωραια. Θα παρετε τα τραμ προς Kabatas και θα κατεβειτε στο τερμα. Θα περαστε στο πεζοδρομιο απο τη μερια τής θαλασσας και πορεια ευθεια αριστερα σας. Στη διαδρομη μεχρι τον ταφο θα δειτε το ομορφο Dolmabahce camii, το Dolmabahce Palace και στην πλατεια τού Besiktas λιγο πριν τον τάφο το Ναυτικό Μουσειο. (Χαρτης 1)

Χαρτης 1.


β. Να πατε με το λεωφορειο. Παλι θα παρετε το τραμ με κατευθυνση προς Kabatas και θα κατεβειτε στο τερμα. Θα περασετε στο πεζοδρομιο στη μερια τής θαλασσας, στα δεξια σας απεναντι απο την σταση τού τραμ θα δειτε την σταση των λεωφορειων. Θα παρετε ενα εκ των Νο 22, Νο 22Β, 25 Ε, 30D και θα κατεβειτε στη σταση Besiktas Bahcesehir Universite.  Μολις κατεβειτε στα δεξια σας πανω στην πλατεια θα δειτε το Μαυσωλειο. 
Στην αναχωρηση θα περασετε απεναντι, αριστερα απο το παρκο θα δειτε την σταση. Θα παρετε ενα εκ των ιδιων λεωφορειων και θα κατεβειτε στην σταση Kabatas, απεναντι απο την σταση θα δειτε την αφετηρια των τραμ. Κατεβειτε στην σταση που σας βολευει. (Χαρτης 2)

Χαρτης 2.




Δεν υπάρχουν σχόλια: