Μια πόλη γεμάτη βυζαντινά μνημεία, αγορές, τεμένη, χάνια, μουσεία και, βεβαίως, χρώματα, γεύσεις και ένα ατελείωτο μωσαϊκό ανθρώπων

DOLMABAHCE CAMII.

Το Dolmabahce camii ειναι ενα ιστορικο μουσουλμανικο τεμενος σε μπαροκ στυλ που εχει ανεγερθει στην περιοχη Dolmabahce εξ ου και το ονομα του. Την ανεγερση του τεμενους διεταξε ο Σουλτανος Abdulmecid A' προς τιμη της μητερας του, Βασιλομητορος Beznialem Sultan. H ανεγερση ξεκινησε το 1853 και ολοκληρωθηκε το 1855 αφου η βασιλομητωρ ειχε πεθανει. Αρχιτεκτονας ο Garabet Amira Baylan ο οποιος σχεδιασε και το Dolmabahce Palace.

Προκειται για ενα αρχιτεκτονικο σπουδαιο τετραγωνο μαρμαροκτιστο οικοδομημα με μηκος πλευρας 25 μ. και υψος 35 μ. Απο τις τεσερις γωνιες τού τεμενους υψωνονται ισαριθμοι μικροι πυργοι με κιονες αναγεννησιακης μορφης που καταληγουν σε οκταγωνες κορυφες χωρις να ξεπερνουν ομως την βαση του θολου. Ο θολος στηριζεται σε τεσσερεις μεγαλες αψιδες που φερουν σε διπλη σειρα μεγαλα ημικυκλικα παραθυρα. Στο εσωτερικο του τεμενους και στο κεντρο κρεμεται ενας μεγαολος λευκος κρυσταλλινος πολυελαιος. Ολος ο
εσωτερικος χωρος εχει μαρμαρινες επιστρωσεις και ειναι διακοσμημενος απο συμμετρικα καλλιτεχνικα αραβουργηματα με στιχους του κορανιου. Εντυπωσιακο ειναι και το μαρμαρινο mihrab (η κογχη στον τοιχο που δειχνει την κατευθυνση της Μεκκας ωστε προς τα εκει να προσευχηθουν οι πιστοι). Οι μιναρεδες ειναι δυο αντικριστοι, λεπτοι και με υψος 50 μ. εκαστος. 
Αν ειστε περαστικοι απο την περιοχη ριξτε μια ματια στο τζαμι, αξιζει σιγουρα της προσοχης σας. Δεν ειναι το στιβαρο οθωμανικο τζαμι αλλα εχει την ομορφια του.




















































Πως θα πατε.


Θα παρετε το τραμ απο οποιαδηποτε σταση της Παλιας πολης με κατευθυνση προς Kabatas και θα κατεβειτε στο τερμα. Μολις βγειτε απο το σταθμο θα περασετε στο δεξιο πεζοδρομιο και πορεια αριστερη, το τζαμι ειναι πολυ κοντα (Χαρτης 1). Λιγο πιο κατω θα βρειτε και το Dolmabahce Palace.

Χαρτης 1.




Δεν υπάρχουν σχόλια: