H κινστέρνα τού Μωκίου ηταν η μεγαλυτερη υπέργεια δεξαμενη νερου που υπηρχε στην Κων/πολη. Βρισκεται στην κορυφη του 7ου λοφου τής πόλης με θέα προς την θαλασσα τού Μαρμαρα. Συμφωνα με ιστορικες περιγραφες του 10ου και 11ου αιωνα απο τη συλλογη κειμενων με τιτλο ''Πάτρια Κων/πολεως'', (οπου αναφερονται στην τοπογραφια και στα μνημεια τής πολης), η κατασκευη τής δεξαμενης εγινε απο τον αυτοκρατωρα Αναστασιο Α' (491-518). Η ονομασια προέκυψε απο την κοντινη εκκλησια του Αγ.Μωκίου.
Βρισκεται εξω απο τα πρωτα τείχη τής Κων/πολης , τα τειχη τού Κωνσταντινου τα οποια αποτελουσαν την αρχικη οχύρωση τής πολης, και δημιουργηθηκε με σκοπο την παροχη νερου στις νεες περιοχες που κατασκευαζονταν στην πολη μεταξυ των τειχών τού Κων/νου και τών νεων τειχων τού Θεοδοσιου. Μετα την άλωση το 1453, ο Γαλλος περιηγητής τού 16ου αιωνα Pierre Giiles ανεφερε οτι η δεξαμενη ηταν άδεια. Κατα την οθωμανικη περιοδο η κατασκευη ονομαζοταν Cukurbostan (κύλος κηπος) και χρησιμοποιούνταν ως λαχανόκηπος,
οπως και οι υπολοιπες υπέργειες δεξαμενες. Απο το 2014 το κτισμα εγινε το παρκο Findikzande στο οποιο υπαρχουν γηπεδο 5χ5, γηπεδο μπασκετ, παιδικες χαρες, cafe, τραπεζια και παγκοι οπου μπορουν να φανε οι επισκεπτες τού παρκου, συντριβανι και πολλα αλλα.
Η δεξαμενη εχει ορθογωνιο σχημα με 170 μ. μηκος και 147 μ. πλατος. Καλυπτει μια περιοχη 25.000 τετρ.μετρων, κατι που την τοποθετει στη πρωτη θεση τών υπέργειων δεξαμενων τής Κων/πολης. Το μεσο βαθος εκετιμαται πως κυμαίνεται απο 10-15 μ. Η δεξαμενη θα μπορουσε να χωρεσει περιπου 350.000 κ.μ νερου. Οι τοιχοι της ειχανε παχος 6 μ. και εν μερει διασώζονται, εχοντας κατασκευαστει με τρωσεις τουβλων και πετρας οπως και οι κινστέρνες 'Ασπαρος και Αετίου.
Πως θα πατε.
Απο την παλια πολη θα παρετε το τραμ με κατευθυνση προς Bagcilar και θα κατεβειτε στη σταση Findikzade. Θα περασετε απεναντι και πορεια δεξια, στον πρωτο καθετο δρομο οδος Kizilelma θα στριψετε αριστερα. Λιγο ανηφορικος ο δρομος, στο 3ο δρομακι οδος Turkcu στριβετε δεξια, στο τελος του δρομου μπροστα σας η δεξαμενη. (Χαρτης 1)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου