Μια πόλη γεμάτη βυζαντινά μνημεία, αγορές, τεμένη, χάνια, μουσεία και, βεβαίως, χρώματα, γεύσεις και ένα ατελείωτο μωσαϊκό ανθρώπων

AYAZMA CAMII.

Το τζαμι Ayazma ειναι ενα πανεμορφο τεμενος στην περιοχη Uskudar και στην Ασιατικη πλευρα. Ειναι κτισμενο στην πλαγια ενος λοφου με θεα στον Βοσπορο αναμεσα στις γειτονιες Salacak και Semsipasa. Παραγγελθηκε απο τον Σουλτανο Mustafa Γ' προς τιμη τής μητερας του Mihrisah Emine  και του μεγαλυτερου αδερφου του διαδόχου Suleyman. Το τζαμι χτιστηκε μεταξυ 1754-1761. Αρχιτεκτονας του τεμενους ηταν ο Mehmed Tahir, ο οποιος στη συνεχεια γινεται ο κυριος αυτοκρατορικος αρχιτ/νας 1761-1784.
Απο ορισμενες πηγες γινεται γνωστο οτι το ονομα τού τζαμιου προερχεται απο το παλατι Ayazma που καποτε βρισκοταν στην περιοχη. Το τζαμι ειναι ενα παραδειγμα τού οθωμανικου μπαροκ στυλ που επικρατουσε τον 18ο αιωνα. Ο Σουλτανος Mustafa Γ'ασχοληθηκε με πολλες οικοδομικες δραστηριοτητες κατα την μακροχρονη βασιλεια του και διαιώνισε το οθωμανικο μπαροκ στυλ. Το Ayazma camii ηταν το πρωτο ιδρυμα που εχτισε. Στην παλια πολη και στην περιοχη Laleli ανήγειρε το αυτοκρατορικο Laleli camii.
To τζαμι εχει ανακαινιστει αρκετες φορες κατα την διαρκεια τής ζωης του. Ο μιναρες εχει ανακασκευαστει 2 φορες, το muvakkithane (δωματιο μετρησης τού χρονου), το hamam που χτιστηκε για να παραγει εισοδημα για το τζαμι, καθως και πολλα καταστηματα του τζαμιου δεν υπαρχουν σημερα. Σε μορφη, το Ayazma camii ειναι ουσιαστικα μια μικρη εκδοχη του Nuruosmaniye, σηματοδοτώντας την σημασια τού Nuruosmaniye ως νεου μοντελου που πρεπει να μιμηθουν οι οθωμανοι αρχιτεκτονες.

Η κυρια δομη ειναι μια ορθογώνια αιθουσα προσευχης με μονο τρούλο που στηρίζεται σε 4 κίονες και πλαισιώνεται εξωτερικα απο εναν μιναρε. Το κτισμα ειναι πλουσια διακοσμημενο με μπαροκ σκαλιστη πετρα, ειδικα το mihrab (η ημικυκλική εσοχή η οποια υποδεικνύει την κατευθυνση προς τη Μέκκα, στην οποια ο μουσουλμανος πρεπει να στραφει την ωρα τής προσευχης του), και το minbar (ο άμβωνας). Ενω το τζαμι ειναι μικροτερο απο το Nuruosmaniye, ειναι σχετικα ψηλο για τις αναλογίες του.


Αυτη η ταση ως προς το υψος επιδιώχθηκε σε μεταγενέστερα τζαμια οπως το Nusretiye camii. Το τεμενος Ayazma διαφερει απο τα αλλα κυριως στη μοναδικη διαταξη τής μπροστινης του πρόσοψης, η οποια αποτελειται απο μια πεντάτοξη στοα στην οποια  φτανει μια φαρδια ημικυκλική σκαλα.
Tον Αυγουστο του 2022 το τζαμι ανοιξε παλι μετα απο μακρα αποκατάσταση.

















































































Aν αποφασισετε να πατε ειναι ευκαιρια να επισκεφτειτε και μερικα αλλα ιστορικα τζαμια, ολα μεταξυ τους ειναι κοντα: Mihrimah Sultan CamiiYeni Valide CamiiRum Mehmet Pasa camii. (Χαρτης 3)

Πως θα πατε.

Χαρτης 1.
Aν ειστε μακρυα απο τη θαλασσα θα παρετε το τραμ προς Kabatas και θα κατεβειτε στη σταση Eminonu. Θα περασετε απεναντι και θα παρετε το καραβακι απο την ανάλογη προβλητα.
(Χαρτης 1)
Μη ξεχνατε την καρτα πολλαπλων διαδρομων ISTANBUKART


Μολις φτασετε στο Uskudar πορεια δεξια. Θα περασετε διπλα απο το Semsi Pasa camii, απο ωραια cafe και μολις φτασετε στον πυργο του Ρανταρ διασχιζετε τον αυτοκινητοδρομο και συνεχιζετε στο απεναντι πεζοδρομιο. Σε μικρη αποσταση αφηνετε τον παραλιακο δρομο και συνεχιζετε αριστερα σε εναν παραπλευρο δρομο, σε κοντινη αποσταση και στο πρωτο αριστερο δρομακι οδος Mehmet Pasa στριβετε. Ανηφορικο δρομακι αλλα σε κοντινη αποσταση θα βρεθειτε μπροστα στο Ayazma camii. (Χαρτης 2)

Χαρτης 2.

Χαρτης 3.















Δεν υπάρχουν σχόλια: