Το τζαμι βρισκεται στην Ασιατικη πλευρα τής Κων/πολης και στην περιοχη Harem η οποια ειναι μεταξυ τού Uskudar και του Kadikoy. Ολο το συγκροτημα του τζαμιου χτιστηκε κατοπιν παραγγελιας τού σουλτανου Selim Γ' μεταξυ 1801-1805. Βρισκεται ακριβώς διπλα στον στρατώνα Selimiye , τον μεγαλυτερο οθωμανικο στρατωνα που υπηρξε ποτέ. Ο Στρατωνας καηκε απο τους επαναστατες Γενίτσαρους το 1812 αλλα ξαναχτιστηκε, απο πετρα πλεον, απο τον σουλτανο Mahmut B' μεταξύ 1825-1828 και πηρε την σημερινη του μορφη απο τον σουλτανο Abdulmecid μεταξυ 1842-1853. Η κατασκευη τόσο του Στρατωνα οσο και του τζαμιου απο τον Selim Γ' ηταν πιθανοτατα μερος ενος ευρύτερου σχεδιου και προοριζοταν ωστε να συμβολιζει τη ''Νεα Ταξη''.
Τρεις αρχιτεκτονες τής αυλης ασχοληθηκαν με την κατασκευη του τζαμιου αλλα ο κυριος αρχιτεκτονας ηταν ενας χριστιανος, ο Φωτης Καλφας. Το τζαμι ηταν μερος ενος kulliye (φιλανθρωπικο συγκροτημα) που συμπεριλάμβανε επισης ενα metkep (Δημοτικο σχολειο), ενα muvakkithane (ενα κτισμα οπου εμενε ενας αξιωματικος που η δουλεια του ηταν να αναφερει στον μουεζίνη τις σωστες ωρες τής προσευχης, και εκεινος απο τον μιναρε καλούσε τους πιστους), ενα hamam και ενα συντριβανι.
Ομως το πρωτοποριακο ηταν η συμπερίληψη στο συγκροτημα εργοστασιων, καταστηματων και συγχρονων εγκαταστασεων οπως το τυπογραφειο. Ετσι δημιουργηθηκε μια νεα γειτονια γυρω απο το συγκροτημα με κανονικη ρυμοτομία. Σημερα μονο το τζαμι εχει μεινει στην αρχικη του μορφη.
Το τζαμι χτιστηκε με πετρα πολυ καλης ποιοτητας σε οθωμανικο μπαροκ στυλ. Μολις ανεβεις τις μαρμαρινες σκαλες για να μπεις στην κυριως αιθουσα υπαρχει το αυτοκρατορικο περιπτερο χωρισμενο σε δυο τμηματα που τα ενωνει μια στοα.
Στο περιπτερο υπαρχουν δωματια που λειτουργουσαν σαν μίνι παλατι για τον σουλτανο και την συνοδεια του.Σε αυτη την στοα υπαρχει και η εισοδος για την αιθουσα προσυευχης. Η αιθουσα καλυπτεται απο ενα μεγαλο τρουλο με μενταγιόν στις γωνιες του. Μια μακρια χρυση επιγραφη σε μαυρο φοντο υπαρχει γυρω γυρω στο μεγαλυτερο μερος τής αιθουσας. Σε αυτη την επιγραφη ειναι γραμενη η σούρα (επιγραφή) τής Νικης.
Η υπόλοιπη ζωγραφικη διακοσμηση στο εσωτερικο τού τζαμιου ειναι στο κλασικό οθωμανικό στυλ. Το κτισμα ξεχωριζει για την υψηλης ποιοτητα πετρινης διακόσμησης.Το εξωτερικο χαρακτηριζεται απο την μπαροκ πετρινη διακοσμηση και τις γλυπτες πετρες τών τόξων του. Στο εσωτερικο τα μαρμαρινα minbar και το mihrab του τζαμιου ειναι στολισμενα με πλουσια μπαροκ μοτίβα. Οι κιονες τών στοών εχουν Ιωνικά κιονόκρανα.
Γενικα ειναι ενα πολυ ωραιο τζαμί.
Πως θα πατε.
Aν δεν ειστε κοντα στη Γεφυρα του Γαλατα θα παρετε το τραμ με κατευθυνση προς Kabatas και θα κατεβειτε στην σταση Eminonu. Θα περασετε απεναντι στις προβλητες και θα πατε δεξια στο τελευταιο κιόσκι αναχωρησης προς Harem. Aυτο ειναι το μοναδικο σημειο που αναχωρουν τα ferry boats απο την παλια πολη προς την Ασιατικη πλευρα. Μη ξεχνατε την καρτα πολλαπλων διαδρομων ISTANBULKART.
Οταν φτασετε και αποβιαστειτε, αριστερα διπλα στο cafe ειναι η εξοδος (πρασινη πορτα),
Οταν βγειτε εξω απο την προβλητα θα βρεθειτε μπροστα σε εναν σταθμο λεωφορειων. Θα διασχισετε καθετα των χωρο τού σταθμου, θα περασετε τον αυτοκινητοδρομο
και θα ειστε μπροστα στο πρατηριο καυσιμων, πορεια δεξια. Σε κοντινη αποσταση θα βρειτε τον αριστερο καθετο δρομο
οδος Selimiye Iskele, δρομος ανηφορικος. Στο 4ο δεξιο δρομακι στριβετε δεξια,
στην οδο Kayyum Ahmet. Το δρομακι ειναι μικρο σε μηκος και στο τελος του θα βρεθειτε μπροστα στην εισοδο το τζαμιου.
Θα επιστρεψετε με την ιδια διαδικασια. Αυτο το κτισμα που ειναι διπλα στην πορτα εξοδου ειναι η εισοδος στην προβλητα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου