Μια πόλη γεμάτη βυζαντινά μνημεία, αγορές, τεμένη, χάνια, μουσεία και, βεβαίως, χρώματα, γεύσεις και ένα ατελείωτο μωσαϊκό ανθρώπων

YENI VALIDE CAMII (USKUDAR).

Το τεμενος βρισκεται στο ιστορικο κεντρο του Uskudar (Σκουταρι), και απεναντι απο το Mihrimah camii.
Κατασκευαστηκε το 1708-1710 απο τον Σουλτανο Ahmet III προς τιμην της μητερας του Emetullah Gulnus Sultan. To συγκροτημα αποτελειται απο το τεμενος, το imaret (μαγειριο για απορους), το σχολειο, το arasta (εμπορικα καταστηματα) και τον ταφο της Σουλτανας. Το τεμενος ειναι χαρακτηριστικο παραδειγμα της κλασικης Οθωμανικης περιοδου και της ''Σχολης Sinan''. Το κυριο μερος του τεμενους ειναι τετραγωνο με εναν κυριο τρουλο, τεσσερις ημι-θολους και δυο λεπτους μιναρεδες. Το σχεδιο του ειναι μια παραλλαγη του Rustem Pasa camii  που βρισκεται στο Εminonu, με επιπλεον στοιχειο τους γωνιακους θολους. Η καλλιγραφια στα τζαμια του τεμενους ειναι του Hezarfen Mehmet Efendi.

Πως θα πατε:


Φωτο 1.
Φωτο 2.
Κατεβαινετε στο Eminonu και παιρνετε το καραβακι απο την προβλητα για Uskudar(Φωτο 1). Μολις φτασετε και κατεβειτε απο το πλοιο θα δειτε απεναντι  το Mihrimah camii, στα δεξια του τζαμιου θα δειτε το Yeni Valide camii (Φωτο 2).
Στην επιστροφη φευγετε απο το σημειο που φτασατε και επιστρεφετε στο Eminonu.

Mη ξεχασετε να αγορασετε την καρτα πολλαπλων διαδρομων ISTANBULKART.






























































































Δεν υπάρχουν σχόλια: