Μια πόλη γεμάτη βυζαντινά μνημεία, αγορές, τεμένη, χάνια, μουσεία και, βεβαίως, χρώματα, γεύσεις και ένα ατελείωτο μωσαϊκό ανθρώπων

MIHRIMAH SULTAN CAMII (USKUDAR).



Οθωμανικο τεμενος του 16ου αιωνα, οροσημο στο ιστορικο κεντρο του Uskudar (Σκουταρι) στην Ασιατικη πλευρα. Σχεδιαστηκε και χτιστηκε απο τον αυτοκρατορικο αρχιτεκτονα Mimar Sinan μεταξυ 1543-1544 για την κορη του Σουλειμαν του Μεγαλοπρεπους και συζυγο του Μεγαλου Βεζυρη Rustem Pasa.



Το τεμενος ειναι το παλαιοτερο του Sinan και εχει τον μικροτερο θολο. Ειναι κτισμενο πανω σε πετρινη βαση και εχει το χαρακτηριστικο υφος του Sinan, δυο λεπτους μιναρεδες, εναν τρουλο που πλαισιωνεται απο τρεις ημι-θολους οι οποιοι καταληγουν σε τρεις εξεδρες και μια μεγαλη διπλη στοα.
Ειναι ενα τεμενος λιτο εσωτερικα και δεν εχει καμια σχεση απο αρχιτεκτονικης αποψης και γενικης παρουσιασης με το Mihrimah Sultan camii  που ειναι χτισμενο διπλα στα χερσαια τειχη της Κων/πολης και διπλα στην Πυλη της Ανδριανουπολης (Edirnekapi).



Πως θα πατε.


Φωτο 1.
Φωτο 2.
Κατεβαινετε στο Eminonu και παιρνετε το καραβακι 
απο την προβλητα για Uskudar(Φωτο 1). Μολις φτασετε και κατεβειτε απο το πλοιο ακριβως απεναντι σας θα δειτε το Τεμενος(Φωτο 2). Στην επιστροφη φευγετε απο το σημειο που φτασατε και επιστρεφετε στο Eminonu.
Mη ξεχασετε να αγορασετε την καρτα πολλαπλων διαδρομων ISTANBULKART





























































.



Δεν υπάρχουν σχόλια: