Μια πόλη γεμάτη βυζαντινά μνημεία, αγορές, τεμένη, χάνια, μουσεία και, βεβαίως, χρώματα, γεύσεις και ένα ατελείωτο μωσαϊκό ανθρώπων

CAMLICA CAMII (USKUDAR).


Ειναι το μεγαλυτερο τεμενος της Τουρκιας και βρισκεται πανω σε εναν λοφο στο Uskudar. Μπορει να φιλοξενησει 63.000 ατομα και περιλαμβανει μουσειο, γκαλερι τεχνης, βιβλιοθηκη, αιθουσα συνεδριων, ηλεκτρικες σκαλες για να ανεβεις επανω κα υπογειο parking για 3.500 οχηματα. Το τεμενος σχεδιαστηκε απο δυο γυναικες αρχιτεκτονες, την Bahar Mizrak και την Haryriye Gul Totu, με κοστος περιπου 66,5 εκατ.δολαρια.


Οι μιναρεδες ειναι 6 και το μηκος του καθ'ενος ειναι 107,1 μ. και αναφερεται στην μαχη του Ματζικερτ το 1071 οπου οι Σελτζουκοι Τουρκοι διελυσαν τα Βυζαντινα στρατευματα και εγκατασταθηκαν στη Μικρα Ασια.
Το τεμενος το οικοδομησε η κυβερνηση του Προεδρου Ερντογαν για να δειξει την δυναμη της Τουρκικης οικονομιας αλλα και για να αφησει μια κληρονομια. Ο Τουρκος Προεδρος στα εγκαινια του τεμενους στις 4 Μαιου 2019 ειπε: ''Οταν το αλογο πεθαινει αφηνει πισω του την σελα, οταν πεθαινει ο ανθρωπος αφηνει πισω του τα εργα του''.

                                                                              
Πως θα πατε.


Φωτο 1.
Φωτο 2.
Απο το Eminonu θα παρετε το καραβακι για το 
Uskudar (φωτο 1). Οταν φτασετε και κατεβειτε απο το πλοιο απεναντι σας και μπροστα απο το Mihrimah cami θα δειτε τις αφετηριες των αστικων λεωφορειων (φωτο 2). Θα παρετε το λεωφορειο 15 C και θα κατεβειτε στο τερμα. Μολις κατεβειτε θα δειτε μπροστα σας και δεξια το τεμενος. Στην επιστροφη  απο εδω θα παρετε το λεωφορειο και θα κατεβειτε στο τερμα, μολις κατεβειτε μπροστα σας θα δειτε τον σταθμο των πλοιαριων για το Eminonu. Μη ξεχασετε να εχετε την ISTAMBULKART.











































































































Δεν υπάρχουν σχόλια: