Μια πόλη γεμάτη βυζαντινά μνημεία, αγορές, τεμένη, χάνια, μουσεία και, βεβαίως, χρώματα, γεύσεις και ένα ατελείωτο μωσαϊκό ανθρώπων

RUM MEHMET PASA CAMII.

 Eνα παλιο ιστορικο οθωμανικο τζαμι που βρισκεται χτισμενο πανω σ'ενα λοφο, κοντα στον Βοσπορο στην πυκνοκατοικημενη περιοχη τού Uskudar στην Ασιατικη πλευρα τής Κων/πολης. Κοντα βρισκονται τα ιστορικα τζαμια: Mihrimah camii, Semsi Pasa camii, Yeni Valide camii και Ayazma camii. Χτιστηκε απο τον Rum Mehmet Pasa, οθωμανος Βεζυρης ελληνικης καταγωγής. Ειναι το πρωτο τζαμι που χτιστηκε στην Ανατολικη πλευρα της Κων/πολης κατα την διαρκεια τής Οθωμανικης αυτοκρατοριας.

Το τζαμι αρχισε να χτιζεται το 1469 και τελειωσε το 1470. Εχει βυζαντινες και οθωμανικες επιρροές απο αποψη αρχιτεκτονικης. Στο τζαμι υπηρχαν 4 δωματια συνολικα δυο σε καθε πλευρα. Η madrasa (θρησκευτικο ιδρυμα), το hamam και η κουζινα δεν υπαρχουν πιά. Η τελευταια πλήρης επισκευη εγινε το 1953. Ο ιδρυτης του τζαμιου εκτελέστηκε πριν ολοκληρωθεί το τζαμι και θαφτηκε σε εναν οκταγωνο λαξευτό πετρινο ταφο χτισμενο διπλα στο τζαμι. Οι συγγενεις του που πεθαναν θαφτηκαν σε ενα νεκροταφειο πισω απο το τζαμι.
Αν αποφασίσετε να πατε να επισκεφτείτε επισης το Mihrimah Sultan Camii, το Yeni Valide Camii, το Ayazma camii. Ολα ειναι κοντα μεταξυ τους. (Χαρτης 2)






























































































Πως θα πατε.

Αν δεν ειστε κοντα στη Γεφυρα του Γαλατα θα παρετε το τραμ με κατευθυνση προς Kabatas και θα κατεβειτε στην σταση Eminonu. Θα περασετε απεναντι στις προβλητες και θα πατε στο δευτερο κιοσκι δεξια της γεφυρας. Τα δρομολογια για Uskudar ειναι παρα πολυ τακτικα. Μη ξεχνατε την ISTANBULKART.
Oταν φτασετε και αφου αποβιβαστειτε πορεια δεξια. Θα περασετε μια μεγαλη πλατεια, διπλα απο το Semsi Pasa camii και διπλα απο δυο ωραια cafe. Μολις περασετε τα cafe θα στριψετε αριστερα, θα διασχισετε τον αυτοκινητοδρομο και θα μπειτε στον ακριβως απεναντι δρομο, οδος Semsi Pasa. Δρομος ανηφορικος αλλα σε πολυ κοντινη αποσταση θα βρεθειτε μπροστα στο τζαμι. (Χαρτης 1)

Xαρτης  1.


Χαρτης 2.





Δεν υπάρχουν σχόλια: