Μια πόλη γεμάτη βυζαντινά μνημεία, αγορές, τεμένη, χάνια, μουσεία και, βεβαίως, χρώματα, γεύσεις και ένα ατελείωτο μωσαϊκό ανθρώπων

Ο ΤΑΦΟΣ ΤΟΥ ZEMBILLI ALI CEMALI EFENDI.

Συμφωνα με τον σύγχρονο ιστορικο Mehmet Cavit Baysun, ο Zembilli Ali γεννηθηκε την εποχη τής πρωτης βασιλειας τού Μωαμεθ τού Πορθητη, περιπου το 1444-1446. Ο τοπος γεννησης του δεν ειναι σιγουρος, αλλοι υποστηριζουν οτι γεννηθηκε στην Αμάσεια, αλλοι στο Καραμάν και αλλοι στο Ακσαράι. Οθωμανος Μουφτής (ερμηνευτής τού Κορανιου για την απόδοση δικαιοσύνης), Σούφι (μυστικιστής) και υπουργος. Δεδομενου οτι ειναι απόγονος του Cemaleddin Aksarayi, αναφερεται με τον τιτλο Cemali.
Ηταν γνωστος στον κοσμο ως ''Zembilli Ali'' επειδη δεχοταν τις γραπτες υποθέσεις τού κοσμου βαλμένες μεσα σε ενα καλαθι (zembil) το οποιο κρεμοταν απο καποιο παραθυρο του σπιτιου του. Απαντουσε γρηγορα σε ολες τις υποθέσεις βαζοντάς τες παλι μεσα στο καλαθι.Ο Zembilli Ali πηρε την πρωτη του εκπαιδευση απο τον Mevlana (ο δασκαλος μας) Hamza, ο οποιος ηταν παππους τού Piri Mehmet Pasa (Μεγαλος Βεζυρης του Sultan Yavuz Selim A'). 
Στη συνεχεια πηγαινει στην Κων/πολη και παρακολουθει τα μαθηματα διπλα στον Molla Husrev (μεγαλη μορφή τού  οθωμανικου δικαιου), Αργοτερα πηγαινει στην Προυσα και παρακολουθει μαθηματα διπλα στον Mevlana Husamzade Mustafa (Μυστικιστής και μεγας μελετητης Θρησκευτικων και Φιλoλoγικων Επιστημων). Οταν τελειωσε τις σπουδες του ο Husamzade τον παντρευει με την κορη του. Επι βασιλειας του Μωαμεθ τού Πορθητη διορίζεται καθηγητης στη madrasa (θρησκευτικo ιδρυμα) τού Ali Bay.
O σουλτανος τού στελνει ρουχα και 5.000 νομίσματα ως δωρα. Καποια στιγμη ο Zembilli παραιτειται γιατι ο Μεγαλος Βεζυρης τον αντιπαθει. Τοτε μπαινει στο Σουφικό Ταγμα Khalwati και μετακομιζει στην Κων/πολη. Γινεται παλι καθηγητης κατα την περιοδο του σουλτανου Beyazit B'. O σουλτανος θελει να τον συναντησει αλλα ο Zembilli το αρνειται λεγοντας: ''η συναντηση με τον σουλτανο ειναι οτι χειροτερο απο τα επιτρεπτά (στη θρησκεια)''. Ομως ο σουλτανος τον διοριζει καθηγητη στη madrasa τής Προυσας. 
Εκει εγινε και μουφτής τής πολης. Αργοτερα οταν το 1486 ολοκληρωθηκε η κατασκευη της madrasa στην Αμάσεια πηγε εκει ως καθηγητης και μουφτής. Δοικητης τής πολης ηταν ο διαδοχος Ahmet o oποιος στην τελετη περιτομής των γιων του εβαλε τον καθηγητή του πάνω απο τους ουλεμάδες (θρησκευτικοι ηγετες, διερμηνείς τής ισλαμικης θεωριας). Ο Zembilli θυμωνει και φευγει απο την Αμασεια γαι την Κων/πολη χωρις να παρει την αδεια του σουλτανου. Ο Beyazi εκνευρίζεται απο αυτη την κίνηση του Zembilli και τον απολυει. Μετα την απολυση του φευγει για προσκύνημα στη Μεκκα. Στην Κων/πολη πεθαινει ο μουφτης και ο σουλτανος διορίζει νεο μουφτη τον Zembilli, επισης τον διοριζει καθηγητη στη madrasa που ιδρύει ο Beyazit το 1506 δινοντάς του 50 νομισματα για να διδασκει μια φορα τη βδομαδα. Η madrasa αυτη ειναι σημερα το ''Μουσειο Καλλιγραφιας'' απεναντι απο το Beyazit camii. To 1507 o σουλτανος τον διοριζει υπουργο Φιλανθρωπικων Ιδρυματων. Ο επομενος σουλτανος Yavuz Selim A' διατηρει τον Zimbelli ως μουφτη στην Κων/πολη. Στη θεση αυτη παραμενει ως τον θανατο του επι βασιλειας τού Σουλειμαν του Μεγαλοπρεπους. Η ημερομηνια τού θανατου του υπολογιζεται τον Ιουνιο 1526.

Πως θα πατε.

Για να φτασετε στον ταφο ειτε θα κατεβειτε την Λεωφόρο Ataturk απο το Υδραγωγειο τού Valens, ειτε θα ανεβειτε την Λεωφόρο Ataturk απο την Γεφυρα τού Ataturk. Απ'οπου και να ερθετε η καταληξη θα ειναι η ιδια, η υπόγεια διαβαση σχεδον στο υψος τής Μονης Παντοκρατορα. Αφου περασετε απεναντι θα παρετε τον δρομο που ειναι ακριβως πισω απο την εξοδο της υπογειας διαβασης. Δρομος ανηφορικος αλλα πολυ κοντα στα δεξια σας και λιγο ψηλοτερα απο το επιπεδο του δρομου θα δειτε τον ταφο. Λιγο πιο πανω να πατε οπωσδηποτε και στην Μονή Παντοκράτορα (Zeyrek camii). (Χαρτης 1)
Επισης μπορειτε να δειτε το Seyh Suleyman camii. Και τα 3 μνημεια ειναι πολυ κοντα μεταξυ τους. (Χαρτης 2)

Χαρτης 1.


Χαρτης 2.


 

Δεν υπάρχουν σχόλια: