Μια πόλη γεμάτη βυζαντινά μνημεία, αγορές, τεμένη, χάνια, μουσεία και, βεβαίως, χρώματα, γεύσεις και ένα ατελείωτο μωσαϊκό ανθρώπων

ΣΤΗ ΓΕΙΤΟΝΙΑ YAVUZ SINAN.

Υπαρχουν εκείνοι που επισκεπτονται την Κων/πολη και προσπαθουν να δουν οσα περισσοτερα προλαβουν, και υπαρχουν και οι αλλοι οι ''αρρωστοι'' με την Πόλη οι οποιοι θελουν να δουν πολλα και θελουν ακομα περισσοτερο να αισθανθούν, να νιώσουν ολη ανασα που εκπέμπει αυτη η πόλη. Θελουν να ρουφήσουν ολες τις μυρωδιές απο τα απλα φαγητα των μαγειρίων και τα μπαχαρια, να βουήξουν τα αυτιά τους απο τον διαρκη γλωσσικό θόρυβο, απολαυσουν την καθημερινη απλότητα τής γειτονιάς, τα παιδικα χαμογελα οταν βλεπουν καποιον περίεργο με μια φωτογραφικη μηχανη, τα μικρα καφενεδακια με τα χαμηλα καρεκλάκια, και να διαπιστωσεις οτι ο μαγαζάτορας δε θα προσπαθησει να σε ''κλεψει''. Αυτο μπορεις να το ζησεις μονο στην Παλια πολη και ειδικα σε καποια γειτονια. Μια τετοια γειτονια ειναι η Yavuz Sinan, διπλα στο ''πολιτισμένο'' Eminonu.

Η γειτονια οπως ανεφερα ειναι διπλα στο Eminonu δηλαδη πολυ κοντα στην Αιγυπτιακη αγορα, διπλα στο τελείωμα του  Κερατιου και πολυ κοντα στην Γεφυρα Ataturk. Ειναι η μικροτερη γειτονια τοσο δε εκταση όσο και σε πληθυσμο τού Μητροπολητικου Δήμου Fatih. Ολη η εμπορικη κινηση της γειτονιας συμβαίνει σε δυο δρομους. Στην Κucuk Pazar που την διασχίζει απο την αρχη της μεχρι το τελος, και στην Haci Kadin καθετη στην πρωτη.



Εδω θα βρεις το μεγαλο market αλλα και πολλα μικρα καταστηματα με τα απαραιτητα ειδη, τα tekel.










Yπαρχουν πολλα οπωροπωλεια












Γυραδικα μεγαλα και μικροτερα.








Τα μαγειρια ειναι πολλα με κυρίαρχο το Azimet lokantasi. Το εχω επισκεφθει ηδη απο τα πρωτα μου ταξιδια στην Πολη. Εδω τα περισσοτερα φαγητα ειναι τα λαδερα, πιλαφια, ζυμαρικα, σουπες και κοτοπουλο. Οι τιμες ειναι στο 1/3 των τιμων που θα βρειτε στα εστιατορια των τουριστικων περιοχων. Ενα παραδειγμα, το πιλαφι που ειναι καθημερινη τροφη των Τουρκων εδω το πληρωσα 15 TL και στο ιστορικο κεντρο το βρηκα 35-50 TL. Oχι μονο σε αυτο το μαγειριο αλλα σε ολη την γειτονια θα βρειτε χαμηλες τιμες.

Καταστηματα με σιροπιαστα γλυκα. Το κιλο στις 90-110 TL, οταν σε καταστημα στην οδο Yeniciler (o δρομος που ενωνει την Κλειστη αγορα με την Αγια Σοφια) η τιμη του ηταν 400 TL.









Mπουγατσατζιδικα που ανοιγουν νωρις το πρωι και κλεινουν αργα το βραδυ. 
Δεν εχουν μεγαλη ποικιλια σε μπουγατσες αλλα εχουν αλλα καλουδια. Λαχματζούν, πιτες, πιτσες, τυροπιτες.
Σε αυτο το μαγαζι πληρωσα την μεριδα μουγατσα 60 TL (3 E).







Aυτο ειναι μαγαζι  πουλαει κοτοπουλα, νωπα και ψημένα. Για τα νωπα δεν ενδιαφερθηκα αλλα το ψημένο ειχε 55 TL (2.70 E)






Στη γειτονια βρηκα 2 χαμαμ. Ενα ειναι αυτο, ακριβως στη συμβολή των δυο κεντρικων δρομων. Το αλλο ειναι επι της οδου Haci Kadin διπλα στο τζαμι. Και τα δυο ειναι πολυ παλια χαμαμ, δεν επισκεφθηκα κανενα, ισως το καλοκαιρι. Διπλα στο χαμαμ βλεπετε το μαγαζακι που πουλαει αλκοολ, απο μπυρα μεχρι Jack Daniels. Στα μαγειρια δεν θα βρειτε αλκοολ.





Στα δρομακια της γειτονιας θα βρειτε μικρα καφενεδακια, μαγειρια μια τρυπα, βιοτεχνιες που κανουν κουλουρια, παζαρια που πουλανε μεταχειρισμενα ρουχα και πολλα διάφορα μικρομάγαζα.









Θα βρειτε φυσικο χυμο πορτοκαλι και ροδι με 10 TL οταν στις τουριστικες περιοχες θα παρετε τον αντιστοιχο χυμο 30-40 TL.






Φυσικα υπαρχουν και ξενοδοχεια και απορησα με τον μεγαλο αριθμο τους. Ξενοδοχεια ** και *** τα οποια δεν εχουν καμια εξωτερικη ομοιοτητα με τα αντιστοιχα ξενοδοχεια των τουριστικων περιοχων. Εσωτερικα ομως η κατασταση ειναι τελειως διαφορετικη. Εχω μεινει σε 4 διαφορετικα ξενοδοχεια στη γειτονια.
Otag Hotel.
Albea Hotel.
Boutique Hotel.
BoNaMi Hotel.
Tα δυο πρωτα δεν κανουν. Εχουν ενα καποιο πρωινο αλλα τα δωματια ειναι ακαταληλα και το κυριοτερο επικρατει ενα χαος απο εσωτερικους θορυβους ειδικα το βραδυ που δεν μπορεις να ησυχασεις με τιποτα. Οι πελατες ηταν κυριως Αραβες που δεν καταλαβαινουν τιποτα.

Στα αλλα δυο η κατασταση ηταν πολυ διαφορετικη. Βεβαια δεν υπηρχε πρωινο, κανενα προβλημα, αλλα τα δωματια ηταν πληρως ανακαινισμενα με ολα τα απαραιτητα και το προσωπικο ηταν ευγενέστατο και προθυμο να σε εξυπηρετησει. Ειδικα στο BoNaMi Hotel οπου εμεινα την τελευται φορα (Μαρτιος 2023) το δωματιο ηταν τελειο, μεγαλο με ολα τα απαραιτητα και με βραστηρα. Και φυσικα και στα δυο επικρατουσε ησυχια μεσα και εξω. Επισης και στα δυο μπηκα στο δωματιο νωρις το πρωι ενω το chek in ητανε για τις 12.30.
Οι φωτο ειναι απο το BoNaMi Hotel.

































Eδω πληρωσα την μεριδα μπουγατσας 40 TL.




















































































Η γειτονια Yavuz Sinan.



Πως θα πατε.

1. Αν ερθετε στην Κων/πολη με το αεροπλανο και κατεβειτε στο Istanbul Airport για να φτασετε στην Παλια πολη θα παρετε το λεωφορειο Havaist και θα κατεβειτε στο τελος της διαδρομης στο Aksaray.
2. Aν ερθετε με το λεωφορειο απο τη Ελλαδα θα αποβιβαστειτε στον Σταθμο Λεωφορειων (Otogar). Απο εκει θα παρετε το metro για την πατε στην Παλια πολη και θα κατεβειτε στο Aksaray.
Μπορειτε να πατε στον προορισμο σας με ταξι. Αν ειστε πρωταρηδες στην Πολη και δεν γνωριζετε που περιπου θα πατε πολυ πιθανον ο ταξιτζης να σας κανει καμια βολτα παραπανω μεχρι να σας παει στον προορισμο σας. Συνιστω να πατε με τα ποδια, ειναι καποια αποσταση αλλα ειναι ευκολη διαδρομη.
Μολις κατεβειτε απο το Havaist πορεια δεξια ή μολις βγειτε απο τον σταθμο τού metro πορεια ευθεια στην μεγαλη πλατεια μεχρι να φτασετε στη καθετη λεωφορο Ataturk. Θα περασετε τη λεωφορο και πορεια αριστερη μεχρι να φτασετε στον μεγαλο κομβο. Περνατε την καθετο λεωφορο, δεξια σας το μεγαλοπρεπες Sehzade camii, συνεχιζετε ευθεια περνατε το Υδραγωγειο τού Valens  και συνεχιζετε επι της λεωφορου Ataturk, δρομος κατηφορικος πλεον και στο βαθος ο Κερατιος. Βαδιζετε μεχρι να συναντησετε μπροστα σας ενα ομορφο τζαμι. Πριν το τζαμι στριβετε δεξια στην οδο Haci Kadin. Oλο ευθεια, ειστε πλεον στη γειτονια Yavuz Sinan. Προχωρηστε μεχρι να συναντησετε τον καθετο κεντρικο δρομο Kucuk Pazar. Οταν τον βρειτε ειστε πλεον στο κεντρο της γειτονιας. Για να καταλαβετε οτι ειστε στο σωστο σημειο, απεναντι απο το τελος του δρομου που βαδιζατε θα δειτε το market A.101. (Χαρτης 1)

Χαρτης 1.

3. Αν κατεβειτε στο αεροδρομιο Sabiha Goksen θα πρεπει να φτασετε στο Kadikoy. Μολις φτασετε με το καραβακι στο Eminonu θα πατε κατ'αρχας στην μεγαλη πλατεια μπροστα απο την Αιγυπτιακη αγορα και απο το Yeni camii. Πορεια δεξια, περνατε διπλα απο το Rustem Pasa camii συνεχιζετε κατα μηκος της παραλιακης λεωφορου, περνατε τον καθετο αυτοκινητοδρομο και μετα συναντατε μια διχαλα. Εαν παρετε τον αριστερο δρομο θα περασετε αναμεσα απο διαφορα μαγαζια, αξιζει αυτη η διαδρομη, ο δρομος καταληγει κατω απο την αερογεφυρα του metro. Aν συνεχισετε ευθεια θα φτασετε παλι κατω απο την αερογεφυρα του metro. Θα παρετε τον δρομο Kucuk Pazar που περνα κατω απο την αερογεφυρα, ειστε πλεον μεσα στη γειτονια Yavuz Sinan. Προχωρατε ευθεια μεχρι να  την διασταυρωση με τον αριστερο βασικο καθετο δρομο Haci Kadin. Ειστε στο κεντρο της γειτονιας, δεξια σας το market A.101. (Χαρτης 2)

Χαρτης 2.



Δεν υπάρχουν σχόλια: