Μια πόλη γεμάτη βυζαντινά μνημεία, αγορές, τεμένη, χάνια, μουσεία και, βεβαίως, χρώματα, γεύσεις και ένα ατελείωτο μωσαϊκό ανθρώπων

ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΤΑΘΜΟ ΛΕΩΦΟΡΕΙΩΝ (OTOGAR) ΣΤΗΝ ΠΑΛΙΑ ΠΟΛΗ.

Απο το 2008 που αρχισα να πηγαινω στην Κων/πολη με τα λεωφορεια τής γραμμης αλλαξα  αρκετες εταιριες. Πρωτοξεκίνησα με την Metro και ακολουθησαν Kamilkoc, παλι Metro, Alpar και τωρα τελευταια με την Ozikizler. Ειναι η μονη εταιρια που φτανει μεχρι την Αθηνα. Εγω βεβαια ανεβαινω απο Ξανθη, απλα το αναφερω για τους Αθηναιους. Οι Βορειοελλαδιτες εχουν πολλες εναλλακτικες. Η Ozikizler συνεργαζεται με την ελληνικη Crazy Holidays.

Με οποιαδηποτε εταιρια και να ταξιδεψετε θα καταλήξετε στον ιδιο σταθμο λεωφοριων (OTOGAR) τής Κων/πολης. Ο σταθμος ειναι τεραστιος με γραφεια πολλων εταιριων εσωτερικων και εξωτερικων γραμμων. 





 Καθε ταξιδιωτικο γραφειο εταιριας εχει τον αριθμο του. Καλο ειναι να θυμαστε τον αριθμο τού δικου σας γραφειου γιατι θα σας χρειαστει στην αναχωρηση.






Οταν το λεωφορειο σας φτασει στον σταθμο θα παρκαρει για την αποβιβαση σας στο πισω μερος του γραφειου.  Να γνωριζετε οτι το γραφειο στον επανω οροφο διαθετει και αιθουσα αναμονης με κυλικειο και WC. Μπορειτε να ξεκουραστειτε πινοντας ενα τσαϊ ή καφε.




Αφου λοιπον παρετε τις αποσκευες σας θα περασετε μεσα απο το γραφειο και αφου καθησετε στο κυλικειο ή οχι θα βγειτε εδω, στον κεντρικο χωρο του σταθμου. Απ'εδω και περα εχετε δυο επιλογες για το πως θα φτασετε στην Παλια πολη. Θα παρετε ταξι ή θα πατε με το metro? Kαι στις δυο επιλογες θα χρειαστειτε λιρες. Αν πατε με το metro λιγοτερες. Αν επιλεξετε το ταξι επ'ουδενι δε θα πληρωσετε με ευρω.
Στον κεντρικο χωρο τού σταθμου υπαρχει ενα παραλληλογραμμο κτιριο στο οποιο υπαρχουν πολλα καταστηματα εξωτερικα και εσωτερικα. Ενα απο τα εσωτερικα καταστηματα, ενα χρυσοχοείο, εχει τον ρόλο του ανταλλακτηριου (dovis). Αλλαξετε οσα χρηματα σας ειναι απαραιτητα. Στο υπoγειο του κτιριου ειναι η σταση του metro.


Στις ακρες του κτιριου θα δειτε τίς εισοδους για τo metro.
Προτεινω να μπειτε απο την αριστερη.







Μολις μπειτε μεσα πρωτη δουλεια σας ειναι να προμηθευτείτε την καρτα πολλαπλων διαδρομων ISTANBULKART. Θα την παρετε απο τα αυτοματα μηχανηματα, κοστος 50 TL (2023). Μολις παρετε την καρτα σας θα την τοποθετησετε στην ασπρη επιφανεια (δεξια στο μηχανημα) και θα την φορτωσετε με οσα χρηματα θελετε. Υπαρχουν αρκετα περιπτερα στον χωρο που ισως πουλανε και φορτωνουν την καρτα.


Θα κατεβειτε κατω στον σταθμο και θα παρετε τον συρμο που ερχεται στην αριστερη γραμμη με κατευθυνση προς YENIKAPI. 









Θα κατεβειτε στον σταθμο Aksaray, υπογειος σταθμος. 










Θα βγειτε εξω και θα διασχισετε την μεγαλη πλατεια. 
Θα περασετε διπλα απο το μπαροκ Pertevniyal Valide Sultan camii και θα φτασετε στη καθετη λεωφόρο Ataturk. Θα περασετε τον δρομο και αμεσως πορεια δεξια, θα περαστε τις γραμμες του τραμ και θα φτασετε στο απεναντι πεζοδρομιο. Αριστερα σας η σταση του τραμ που θα σας οδηγησει στο ιστορικο κεντρο. (Χαρτης 1)




Χαρτης 1.




Θα παρετε το τραμ με κατευθυνση προς EMINONU ή KABATAS. Μολις μπειτε στο τραμ πανω απο τις πορτες θα δειτε τον χαρτη με τις στασεις. Κατεβειτε οπου σας βολευει.







ΣΤΑΣΕΙΣ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ.

Ανεβηκατε απο την σταση AKSARAY.
1. LALELI  (Laleli camii).
2. BEYAZIT-KAPALICARSI (Beyazit camii, Κλειστη αγορα).
3. CEMBERLITAS  (Στήλη του Κωνσταντινου).
4. SULTANAHMET  (Αγια Σοφια, Sultanahmet camii (Μπλε τζαμι), Topkapi saray.
(Χαρτης 2)

Χαρτης 2.













2 σχόλια:

Ιωάννα είπε...

Καλησπέρα. Από τον σταθμό ως την Αγιά Σοφιά μήπως ξέρεις πόσο πάει το ταξί; Υπάρχει σταθμός ταξί κοντά; Γιατί προσφέρει το ξενοδοχείο που έκλεισα και μεταφορά, να συγκρίνω κόστος. Ευχαριστώ πολύ, το μπλογκ σου είναι καταπληκτικό!

Nικανωρ είπε...

Γεια σου Ιωαννα,
Ακριβως την τιμη του ταξι δεν την γνωριζω, αλλα νομιζω οτι η μεταφορα με το μεσον του ξενοδοχειου ειναι γυρω στα 40 ευρω δηλαδη περιπου 1100 λιρες. Τιμη εξωφρενικη για τιμη ταξι.