O Σουλεϊμαν ο Μεγαλοπρεπης ανεθεσε να χτιστουν δυο μεγαλα τζαμια και συγκροτηματα στο Edirnakapi (Πυλη Ανδριανουπολεως) και στο Uskudar (Σκούταρι) για λογαριασμο τής κορης του Mihrimah Sultan, στον αυτοκρατορικο αρχιτεκτονα Mimar Sinan. Ενα χαρακτηριστικο που κανει αυτα τα ιστορικα μνημεια ενδιαφεροντα ειναι οτι, ο ηλιος ανατελει πισω απο τον μοναδικο μιναρε του τζαμιου στο Edirnekapi και το φεγγαρι βγαινει αναμεσα στους δυο μιναρεδες του τζαμιου στο Uskudar.
Το ονομα Mihrimah , στα περσικα ''mihr u mah'' σημαινει ηλιος και φεγγαρι.To ιστορικο hamam που βρισκεται στο Edirnekapi ειναι μερος τού συγκροτηματος Mihrimah camii, που χτιστηκε απο τον Mimar Sinan με την μορφη τού διπλου χαμαμ τα ετη 1562-1565. Το hamam εχει τα αρχιτεκτονικα χαρακτηριστικα τού 16ου αιωνα και θαυμαζεται για την αυθεντικη του ατμοσφαιρα.
Το hamam εχει τμημα ανδρων και τμημα γυναικων. Προσφερει ιδιωτικα αποδυτηρια, hamam, απολεπιση, μασαζ με αφρο και πισινα. Το χαμαμ απευθύνεται κυριως σε Τουρκους πελατες και γι'αυτο τον λογο οι τιμες ειναι χαμηλες. Οι υπαλληλοι ειναι ευγενικοι και προθυμοι αλλα δεν γνωριζουν Αγγλικα.
Οι υπηρεσιες που προσφερουν ειναι: hamam, απολεπιση (γαντι), απολεπιση πινοντας καφε, μασαζ με αφρο, πλυσιμο σωματος με σαπουνι, πισινα.
300 TL (15.5 E)
Αν μεινετε ευχαριστημενοι μη ξεχνατε το φιλοδώρημα.
ΩΡΑΡΙΟ
Μονο για γυναικες 09:00 - 20:00
Μονο για αντρες 06:30 - 23:00
Πως θα πατε.
Οπως ειπα το hamam βρισκεται στο Edirnekapi που σημαινει Χερσαια Τείχη, αρα μακρυα. Υπαρχουν 3 λυσεις για να πατε μεχρι εκει. Αν ειστε στην Πολη ανοιξη ή καλοκαιρι η σκεψη να πατε με τα ποδια εχει καποια λογικη, δεν θα εχετε προβλημα για τυχον βροχη ή κρυο, αλλα το σημαντικοτερο ειναι οτι στη διαδρομη μεχρι εκει θα δειτε πολλα σημαντικότατα μνημεια. Αυτο βεβαια μπορει να συμβει και στις υπολοιπες εποχες αν δεν σας επηρεάζει ο καιρος και το περπατημα.
Η δευτερη λυση και η πιο ευκολη ειναι το ταξι.
Και η τριτη το αστικο λεωφορειο.
Ας ξεκινησουμε λοιπον απο την περιγραφη της πρωτης λυσης, πεζοπορια. Θα ξεκινησουμε απο την πλατεια Beyazit οπου βρισκεται και το μεγαλο Beyazit camii. Aπο την πλατεια βαδιζουμε λοξα αριστερα και βγαινουμε στην οδο Vezneciler, πορεια αριστερη και φτανουμε σε μια μικρη πλατεια με σταθμο του Metro. Πισω απο την πλατεια η ομορφη Βυζαντινη Μονη Θεοτοκου Κυριώτισσας (Kalenderhane camii). Προχωραμε ευθεια και πολυ κοντα απο την πλατεια ειμαστε μπροστα στο ομορφο Sehzade camii. Αμεσως μετα το τζαμι μεγαλος οδικος κομβος και δεξια το μεγαλο Υδραγωγειο τού Valens. Περναμε τον κομβο και συνεχιζουμε ευθεια. Σε αποσταση οχι μεγαλη και παντα στο δεξιο πεζοδρομιο συνανανταμε το τειχος που περικλείει εναν τοπο λατρειας των Τουρκων, το φημισμενο Fatih camii, (το τζαμι του Μωαμεθ τού Πορθητη). Για να μπειτε στον αυλόγυρο του τζαμιου πρεπει να αναβειτε ορισμενα σκαλοπατια. Συνεχιζουμε ευθεια και μετα απο λιγο βρισκουμε στα δεξια μας και κατω απο το επιπεδο του δρομου την Δεξαμενη του Αετίου, σημερα γηπεδο ποδοσφαιρου. Ευθεια μπροστα φαινονται πλεον τα αθανατα Χερσαια Τειχη της Κων/πολης. Αριστερα του δρομου διπλα στα τειχη το πανεμορφο Mihrimah camii. Δεξια απο το τζαμι θα βρειτε την Πυλη Ανδριανουπολεως (Edirnekapi), και αριστερα του τζαμιου σχεδον κολλητα το Mihrimah Sultan Hamam.
Στο υψος του Mihrimah camii και δεξια του δρομου που ακολουθησαμε για να φτασουμε μεχρι εδω, σχετικα κοντα βρισκεται η φημισμενη Μονη της Χώρας (Kariye Museum) με τα περιφημα ψηφιδωτα. (Xαρτης 1)
Μπορειτε να πατε απο τον τερματικο σταθμο Eminonu που βρισκεται αριστερα απο την Γεφυρα Γαλατα. Θα παρετε το λεωφορειο 37 Ε και θα κατεβειτε στην σταση Edirnekapi. Το Mihrimah camii και το Mihrimah Sultan Hamam ειναι απεναντι απο την σταση.
Επισης μπορειτε να πατε απο τον τερματικο σταθμο Vezneciler που βρισκεται πολυ κοντα στο Beyazit camii. Θα παρετε το λεωφορειο με τον αριθμο 39 Α ή 39 Β και θα κατεβειτε στη σταση Edirnekapi. Το τζαμι και το hamam ειναι απεναντι απο την σταση.
Συνιστω να πατε με την συγκοινωνια ή με τα ποδια. Αν δεν ξερετε την διαδρομη ειναι πιθανον ο ταξιτζης να σας κανει και λιγη ''βολτα''.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου