Μια πόλη γεμάτη βυζαντινά μνημεία, αγορές, τεμένη, χάνια, μουσεία και, βεβαίως, χρώματα, γεύσεις και ένα ατελείωτο μωσαϊκό ανθρώπων

SULEYMANIYE HAMAM.

Ο Σουλεϊμαν ο Μεγαλοπρεπης ανεθεσε στον αυτοκρατορικο αρχιτεκτονα Mimar Sinan την κατασκευη αυτου το hamam το 1550-1557.

Το hamam ηταν μερος του συγροτηματος του Suleymaniye camii. Στην Οθωμανικη περιοδο το hamam ηταν γνωστο ως Dokmeci Hamam γιατι βρισκοταν κοντα στο χυτηριο (dokmeci). Το hamam εκλεισε το 1924 ανακαινιστηκε και αρχισε να λειτουργει παλι το 2004.

Λαβετε υπ'οψιν σας οτι το xamam απευθυνεται αποκλειστικα σε ζευγαρια και εξυπηρετει ταυτοχρονα ανδρες και γυναικες. Επισης πρεπει να γνωριζετε οτι οι μασερ στο Suleymaniye Hamam ειναι ολοι ανδρες.

Θα εχετε το δικο σας δωματιο οπου θα αλλαξετε και το κλειδι θα το εχετε μαζι σας με λαστιχακι στον καρπο.

Το χαμαμ θα σας δωσει σουτιέν και σορτς για την γυναικα, ειδικη πετσετα για τον ανδρα, ξυλινες παντοφλες και πετσετες.

Θα ξεκινησετε το ταξιδι σας απο το hamam και στη θερμαινόμενη μαρμαρινη πλακα στο κεντρο του χωρου για περιπου 30 λεπτα.

Αυτο θα επιτρεψει στο σωμα σας να χαλαρωσει, να ιδρωσει και να αποβαλει πολλες τοξίνες.

Στο δευτερο βημα μετα τη μαρμαρινη πλακα ο μασερ θα σας καλεσει για να γινει η απολεπιση (γαντι) ολου του σωματος.

Ακολουθει μασαζ με αφρο και πλυσιμο ολου του σωματος. Τελος αφου πλυθειτε τελειως ενα μελος του προσωπικου θα σας στεγνωσει με ειδικο τροπο. Ολη η διαδικασια θα κρατησει περιπου 30 λεπτα.

Μετα το στεγμωμα, θα σας οδηγησουν σε ενα σαλονακι οπου θα ξεκουραστειτε και θα χαλαρωσετε απολαμβανοντας το τσαι  ή το αναψυκτικο σας (μεσα στη τιμη).

Ολο το πακετο εξυπηρετησης κοστιζει  
65 Ε το ατομο.

Μπορειτε να πληρωσετε σε Τουρκικες λιρες, ευρω ή δολαρια.

Η πληρωμη γινεται μονο με μετρητα.

Συνηθιζεται φιλοδωρημα στους μασερ αλλα δεν περιλαμβανεται στη βασικη χρεωση του χαμαμ.


ΩΡΑΡΙΟ

10:00 - 21:00 (Τελευταια εισοδος στις 20:00).


Πώς θα πατε:

Το hamam βρισκεται διπλα στο υπεροχο Suleymaniye camii.

Σημειο εκκινησης η πλατεια Beyazit μπροστα απο το Beyazit camii (Βρισκεται αριστερα τού Kapali carsi).

Αν ειστε μακρυα θα φτασετε με το τραμ κατεβαινοντας στη σταση Beyazit-Kapali carsi. Απεναντι απο την σταση θα δειτε το μεγαλο τζαμι. Κοιταζοντας το Πανεπιστημιο θα παρετε τον δρομο που βρισκεται αριστερα του Πανεπιστημιου, εκει που τελειωνει ο αυλογυρος, οδος Basim Omer Pasa.

Θα τον περπατησετε μεχρι το τελος του, εκει συναντα τον καθετο δρομο οδος Suleymaniye. Πορεια δεξια και σε μικρη αποσταση ειστε μπροστα στο Suleymaniye camii.

Στριβετε δεξια και στο πρωτο αριστερο δρομακι στριβετε, οδος Mimar Sinan. Σε κοντινη αποσταση και δεξια σας θα δειτε το Hamam.

Η οδος Mimar Sinan συνεχιζει στριβοντας αριστερα. Στο τελος του δρομου θα βρειτε τον ταφο του Mimar Sinan. (Xαρτης 1)

Χαρτης 1.





Δεν υπάρχουν σχόλια: