Μια πόλη γεμάτη βυζαντινά μνημεία, αγορές, τεμένη, χάνια, μουσεία και, βεβαίως, χρώματα, γεύσεις και ένα ατελείωτο μωσαϊκό ανθρώπων

GEDIK PASA HAMAM.


Ενα ιστορικο χαμαμ απο τα παλιότερα στην Κων/πολη. Χτιστηκε απο τον διασημο αρχιτεκτονα της οθωμανικης περιοδου Hayrettin κατοπιν εντολης τού Gedik Ahmet Pasa το 1475. Το χαμαμ ειναι ενα απο τα σημαντικοτερα εργα της οθωμανικης αρχιτεκτονικης. Αποτελειται απο δυο τμηματα ανδρων και γυναικων και βρισκεται στο ιστορικο κεντρο της Πολης και σε αποσταση 250 μετρων απο το Kapali carsi



Αν και το χαμαμ φαινεται αμεσως οτι ειναι πολυ παλιο ομως τα παντα ειναι τακτοποιημενα και ο χωρος πολυ καθαρος. Αφου σε καλοσωρισουν σε οδηγουν στο ατομικο δωματιο οπου θα αλλαξεις και θα φορεσεις την ειδικη πετσετα. Οι ανδρες την φορουν στη μεση και οι γυναικες στο στηθος. Αν θελετε να φερετε το μαγιο σας κανενα προβλημα. Το κλειδι το παιρνετε μαζι σας στον καρπο με λαστιχακι. Μετα σας οδηγουν στο χαμαμ. Χαλαρωνεις 20 λεπτα στη μαρμαρινη πλακα και μετα ο μασερ σου κανει απολεπιση για 15 λεπτα.
Μετα την απολεπιση κανεις ενα μπανιο με αφθονο ζεστο νερο και το ταξιδι συνεχιζεται με μασαζ με αφρο για 15 λεπτα. Μετα κανεις ενα ξεβγαλμα με αφθονο ζεστο νερο και ο μασερ σε παει σε ενα πιο κρυο δωματιο οπου σου κανει μασαζ με λαδι για 20 λεπτα. Μετα ριχνεις αφθονο νερο επανω σου ή κανεις μπανιο στην πισινα. Το τσαι ή τα αναψυκτικα ακολουθουν στο τελος της διαδικασιας.
Ολο αυτο το πακετο κοστιζει 450 TL.
Oι μασερ ειναι ανδρες ή γυναικες αναλογα τον πελατη.

ΩΡΑΡΙΟ.
09:00 - 21:00


Πως θα πατε.

Οπως ειπα το χαμαμ ειναι κοντα στο Kapali carsi. Αν ειστε μακρυα απο την Κλειστη αγορα θα παρετε το τραμ προς Kabatas ή προς Bagcilar αναλογα σε πιο σημειο τής παλια πολης ειστε και θα κατεβειτε στη σταση Kapali carsi-Beyazit. Μολις βγειτε απο την σταση στα δεξια σας υπαρχει η οδος Gedikpasa, δρομος κατηφορικος. Θα περασετε τον δρομο με τις γραμμε του τραμ και θα αρχισετε να κατεβαινετε. Στον δευτερο αριστερο δρομο οδος Mimar Sinan Hmami στριβετε, στα δεξια σας το χαμαμ. (Χαρτης 1)

Χαρτης 1.
















Δεν υπάρχουν σχόλια: