Μια πόλη γεμάτη βυζαντινά μνημεία, αγορές, τεμένη, χάνια, μουσεία και, βεβαίως, χρώματα, γεύσεις και ένα ατελείωτο μωσαϊκό ανθρώπων

ΤΟ ΧΑΜΑΜ

Yπαρχει κατι πιο χαλαρωτικο και πιο αναζωογονητικό απο το να ξαπλωνεις σε ενα ζεστο μαρμαρο σε ενα τουρκικο χαμαμ και να σου κανουν απολέπιση σε ολο το σωμα σου;

Τα χαμαμ στην Τουρκια αποτελουν σημαντικο μερος του πολιτισμου τους που υπαρχει απο τον 16ο αιωνα. Τα χαμαμ στην Κων/πολη ειναι η απολυτη εμπειρια ειτε ειναι η πρωτη σου φορά, ειτε η  δεκατη.


Ενω τα χαμαμ κατασκευαστηκαν για να προσφερουν ενα μερος για μπανιο, τα τουρκικα χαμαμ εξελιχθηκαν σε σημεια συγκέντρωσης πολλων ανθρωπων.

Ανδρες και γυναικες ειχαν προσβαση στα χαμαμ σε διαφορετικες ημερες της εβδομαδας. Εγινε ενα κοινωνικο μερος οπου οι ανθρωποι μπορουσαν να περασουν ευχαριστες ωρες, να χαλαρωσουν, να καθαρισουν και να συζητησουν μεταξυ τους. Δεν ειναι περιεγο οτι τα χαμαμ παντα ηταν γεματα απο κοσμο.

Σημερα η κουλτουρα του χαμαμ δεν εχει αλλαξει πολυ στην Τουρκια. Τα περισσοτερα χαμαμ στην Κων/πολη εχουν διαφορετικα τμηματα για ανδρες και γυναικες και ακολουθουν την παραδοσιακη τελετουργια του χαμαμ.

Χαλαρωμα στο hamam για 30-40 λεπτα, παραδοσιακο τριψιμο σωματος με χειροποιητο πανι (kese), πλυσιμο με αφρο και μασαζ. Το πρωτο πραγμα που θα συμβει μπαινοντας στον χωρο ειναι να χωρισουν οι ανδρες απο τις γυναικες.

Λιγα χαμαμ υπαρχουν στην Πολη που ειναι μικτα.

Το ατομικο δωματιο ειναι το πρωτο σημειο που θα σας οδηγησει ο telek  (ανδρας συνοδος)) και η matir  (γυναικα συνοδος).

Η καλυψη των επιμαχων σημειων του σωματος ειναι ενας γενικος κανονας και σχεδον ολοι οι πελατες θα ειναι τυλιγμενοι μονο με ενα peshtemal.

Στο δωματιο σου θα σου δωσουν παντοφλες και peshtemal. Αυτο ειναι μια πολυχρωμη βαμβακερη πετσετα με την οποια θα κρυψετε οτι πρεπει να κρυφτει. Αν αισθανεστε αβολα μπορειτε να φορεσετε μαγιο ωστοσο μπορει να ειστε οι μονοι. Εναι επισης ασυνήθιστο να περνατε την εμπειρια του χαμαμ με μακιγιαζ.

Το κλειδι του δωματιου σας θα το εχετε στον καρπο σας με ενα λαστιχακι.

To hararet ειναι το μαρμαρινο ζεστο δωματιο το οποιο θα αναγνωρισετε καθως ειναι το μονο δωματιο που απεικονίζεται οταν μιλαμε για χαμαμ.

Θα βρειτε μια μαρμαρινη πλακα στο κεντρο του δωματιου και γυρω γυρω στους τοιχους μαρμαρινες λεκανες. Σε αυτο τη σημειο αν εχετε συνοδο θα σας αφησει να χαλαρωσετε για 15-20 λεπτα. Θα αρχισετε να ιδρωνετε και να μαλακωνει το δερμα σας.

Οταν χαλαρωσετε εντελως θα ερθει ο συνοδος και θα σας παει στη μαρμαρινη πλακα. Θα ξαπλωσετε και αφου σας ριξει λιγο ζεστο νερο με το ειδικο γαντι το kese θα αρχισει την απολεπιση.Μπορει να νιωσετε λιγο αβολα στην αρχη αλλα γρηγορα θα το συνηθισετε.

Το τριψιμο βγαζει ολη την νεκρη επιδερμιδα και την βρωμια, θα το διαπιστώσετε και μονοι σας.

Μετα το τριψιμο αν εχεται πληρωσει και επι πλεον εξυπηρετηση, μασαζ, θα σας οδηγησουν σε αλλο δωματιο.

Μετα το μασαζ, αν εχετε πληρωσει επι πλεον ή μετα το τριψιμο, θα σας ριξουν σαπουναδα και θα σας κανουν μασαζ με αφρο. Στη συνεχεια θα οδηγηθειτε στις μαρμαρινες λεκανες οπου θα σας ξεπλυνουν. Οταν τελειωσει το ξεπλυμα μπορειτε να χαλαρωσετε στο ζεστο δωματιο για οση ωρα θελετε.

Οταν χορτασεται απο ζεστη μπορειτε να πατε στο ψυχρο δωματιο (sogukluk) το οποιο εχει τουαλετες και ντους. Εκει θα σας δωσουν στεγνο peshtemal .

Οταν ολα τελειωσουν θα σας προσφερουν αναψυκτικο ή τσαι και ξεκουραστειτε οση ωρα θελετε.

Το φιλοδωρημα ειναι στην κριση σας.

Η ολη εμπειρια θα σε κανει να νιωσεις τοσο καθαρος και χαλαρος σαν να εισαι καποιος νεος ανθρωπος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: