Μια πόλη γεμάτη βυζαντινά μνημεία, αγορές, τεμένη, χάνια, μουσεία και, βεβαίως, χρώματα, γεύσεις και ένα ατελείωτο μωσαϊκό ανθρώπων

KILIC ALI PASA HAMAM.

Ο αρχιναυαρχος του Οθωμανικου Ναυτικου Kilic Ali Pasa ανεθεσε στον αυτοκρατορικο αρχιτεκτονα Mimar Sinan την κατασκευη του χαμαμ ως μερος τού συγκροτηματος Kilic Ali Pasa camii το 1578-1583, για να εξυπηρετει τις θαλασσιες δυναμεις του οθωμανικου ναυτικου. Το χαμαμ ειναι διασημο για τις αρχιτεκτονικες γραμμες και τον μεγαλοπρεπη τρουλο του. Ειναι ενα απο τα συμβολικα κτιρια στο Tophane, την περιοχη του λιμανιου τής Κων/πολης.
To hamam θα σας προμηθευσει ολα τα υλικα που θα χρειαστειτε οπως ( την ειδικη πετσετα που φορανε οι ανδρες στη μεση και οι γυναικες στο στηθος, παντοφλες, πετσετες, σαμπουαν) κατα την διαρκεια σας στο hamam. Μπορειτε να εχετε μαζι σας μαγιο αν θελετε. Τα υλικα που παρεχονται κατα την επισκεψη σας στο hamam μπορουν να χρησιμοποιηθουν μονο εντος του χωρου του χαμαμ.

Για τους επισκεπτες που θα ηθελαν να αγορασουν διαφορα υλικα του hamam, το καταστημα ''Derya'' ειναι διπλα στην εισοδο του hamam. Αν εχετε εγκαύματα απο τον ηλιο, δερματικες παθησεις, καρδιακες παθησεις ή ασθμα δεν συνισταται το μπανιο στο hamam.
Αφου λοιπον μπειτε μεσα στο μαγευτικο κτιριο και οι υπαλληλοι σας εξηγησουν την ολη διαδικασια, θα οδηγηθειτε στο ατομικο σας δωματιο οπου αφου βαλετε την ειδικη πετσετα και παντοφλες ξεκινά η εμπειρια σας στο hamam.
Eνας ειδικος συνοδος, ο natir (για τις γυναικες) και ο telak (για τους ανδρες), που θα σας βοηθησουν σε ολη την διαρκεια τού ταξιδιου σας μεσα στο hamam, θα σας καλωσορισουν στην εισοδο  τού hamam. Για να χαλαρωσετε και να απαλύνετε το δερμα σας καθως και για βοηθησετε το σωμα σας να προσαρμοστει στη ζεστη τού hamam, πρωτα θα ξαπλωσετε στο θερμαινομενο εξάγωνο μαρμαρο στη μεση του χωρου, για τουλαχιστον 10 λεπτα.
Στη συνεχεια ο συνοδος σας θα σας παει διπλα στη μαρμαρινη λεκανη οπου θα κανει απολέπιση στο σωμα σας με το ειδικο γαντι, το kese. Μετα το ξεπλυμα θα ξεκινησει το τελευταιο βημα τού τελετουργικου, το kopuk (πλυσιμο με τον αφρο). Μετα το τελος του τελετουργικου μπορειτε να απολαυσετε το hamam οσο θελετε. Οσοι προτιματε να αφησετε το hamam μετα το τελος του τελετουργικου, μπορειτε να καθησετε στον χωρο με τους ανετους καναπέδες και να απολαυσετε τα παραδοσιακα αναψυκτικα, το τσαι ή τον καφε.

Ολο το τελετουργικο κοστιζει 960 TL (50 E). Δεν γνωριζω αν στο ποσο συμπεριλαμβανονται τα τυχον αναψυκτικα κ.λπ.

Επισης το φιλοδωρημα ειναι παλιο εθιμο στο hamam. Αν μεινετε ικανοποιημενοι απο τις υπηρεσιες τους μπορειτε να δείξετε την εκτιμησή σας.

ΩΡΑΡΙΟ:
Μονο για γυναικες ο8:οο - 16:00
Μονο για ανδρες 16:30 - 23:30


Πως θα πατε.

Θα παρετε το τραμ προς Kabatas και θα κατεβειτε στη σταση Τophane. Απεναντι απο την σταση θα δειτε το ομορφο Kilic Ali Pasa camii, στα δεξια του το hamam. Αν αποφασισετε να πατε σε αυτο το hamam θα δειτε το ομορφο  Kilic Ali Pasa camii, την μεγαλη κρήνη TOPHANE και το μπαροκ Nusretiye camii. (Χαρτης 1)

Χαρτης 1.










                                                                                                                                                                  



Δεν υπάρχουν σχόλια: