Μια πόλη γεμάτη βυζαντινά μνημεία, αγορές, τεμένη, χάνια, μουσεία και, βεβαίως, χρώματα, γεύσεις και ένα ατελείωτο μωσαϊκό ανθρώπων

GAZANFER AGA MEDRESESI.

Aυτος το ιεροδιδασκαλειο χτιστηκε απο τον Gazanfer Aga το 1602, και βρισκεται χτισμενο στην αριστερη πλευρα της λεωφορου Ataturk μετα το Υδραγωγειο του Valens προς την Γεφυρα Αtaturk και τον Κερατειο. O Gazanfer Aga ηταν ο αρχηγος τών Λευκων ευνούχων επι Σουλτανου Mehmet III. Ηταν ο τελευταιος απο τους Λευκους ευνουχους που έλεγξε τις υποθεσεις στο Saray, γιατι μετα την εποχή του ο αρχηγος τών Μαυρων ευνουχων εγινε ο κυριαρχος στο saray.

Η ακριβης ημερομηνια κατασκευης δεν ειναι γνωστη αλλα σιγουρα το καταστατικο συνταχθηκε το 1595. Αρχιτεκτονας του συγκροτηματος ισως ηταν ο Davut Aga. Αν και υπεστη ζημιες απο πολλες πυρκαγιες σε διαφορες περιοδους, αλλες τοσες αναστηλωθηκε. Η μεγαλυτερη καταστροφη εγινε απο την πυρκαγια του 1782. Απο διαφορες λιστες εγγραφών στον medrese διαπιστώνεται οτι η χωρητικότητα τού διδασκαλείου ηταν μεταξυ 25-30 μαθητων.

Διαβαίνοντας την εξωπορτα μπαινουμε σε μια μικρη αυλη. Στη δεξια πλευρα βρισκεται ο δεκάγωνος θολωτός ταφος του Gazanfer και μπροστα του παραλληλα με την αυλη υπαρχει ενας ταφικός χώρος οπου ο παλιότερος ταφος χρονολογείται το 1616. Στην αριστερη γωνια της αυλης με την λεωφορο υπαρχει η ομορφη κρήνη. Περναμε τον μαρμαρινο τοιχο με τα σιδερενια παραθυρα μεσα απο μια πορτα και μπαινουμε σε μια αλλη αυλη γεματη με λουλουδια και στη μεση μια κρηνη.



Γυρω γυρω υπαρχουν στοες με τα δωματια διδασκαλιας. Πισω απο το κτισμα ορθωνεται τού Υδραγωγειο τού Valens. To ιεροδιδασκαλειο αναστηλωθηκε το 1943 και μετατραπηκε σε Δημοτικο Μουσειο το 1945.



































































































Πως θα πατε.

Φυσικα θα πατε με τα ποδια γιατι ειναι κοντα στο ιστορικο κεντρο τής Πολης. Ως σημειο εκκίνησης θα ειναι παλι η μεγαλη πλατεία του Beyazit camii. Kοιταζοντας το Πανεπιστήμιο πορεια λοξα αριστερα και βγαινετε στην οδο Vezneciler. Πορεια αριστερη στο δεξιο πεζοδρομειο και πολυ κοντα θα βρειτε μια πλατεια με σταθμο του metro. Πισω απο την πλατεια θα δειτε την ομορφη Βυζαντινη Μονη Κυριώτισσας. Συνεχιζετε ευθεια και αμεσως μετα θα βρειτε το μεγαλοπρεπες Sehzade camii. Μπροστα ακριβως απο το τζαμι θα δειτε το  Υδραγωγειο του Valens. Μολις περασετε μεσα απο το Υδραγωγειο αριστερα της λεωφορου θα δειτε τον medrese. Αφου δειτε τον medrese και συνεχισετε προς τα κατω περιπου μεχρι τη μεση της λεωφορου, ψηλα αριστερα θα δειτε την Μονη Παντοκράτορα. (Χαρτης 1)

Χαρτης 1.


Δεν υπάρχουν σχόλια: