Μια πόλη γεμάτη βυζαντινά μνημεία, αγορές, τεμένη, χάνια, μουσεία και, βεβαίως, χρώματα, γεύσεις και ένα ατελείωτο μωσαϊκό ανθρώπων

1. ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΤΑΘΜΟ ΛΕΩΦΟΡΕΙΩΝ (OTOGAR) ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΤΑΞΙΜ.

Πολλοι απο εσας  που ερχεστε με το λεωφορειο για πρωτη φορα στην Πολη ειναι πολυ φυσικο να μην γνωριζετε το πως θα φτασετε στον προορισμο σας. Σε αυτην την σελιδα θα βοηθησω εσας που ο προορισμος σας ειναι η περιοχη Ταξιμ.
Αλλα ας ξεκινησουμε με το αν εχετε Τουρκικες λιρες για τα πρωτα εξοδα. Αν δεν εχετε παμε να ανταλαξετε λιγα ευρω. Πανω απο το γραφειο της εταιρειας που ταξιδεψατε γραφει εναν αριθμο, να τον θυμαστε.

Θα πατε στο κτιριο που ειναι στην μεση του σταθμου (αυτο που δειχνει το βελος). Θα μπειτε μεσα στο κτιριο και θα βρειτε το καταστημα που θα γραφει DOVIZ, ενα χρυσοχοειο ειναι που εκετελει χρεη ανταλακτηριου. 
Ποσα ευρω θα ανταλαξετε εξαρταται με ποιον τροπο θελετε να φτασετε στον προορισμο σας, με ταξι ή με ΜΜΜ. 
Αν πατε με ταξι δεν ξερω το ποσον αλλα υπολογιζω να ειναι γυρω στις 300 λιρες (ειναι μεγαλη αποσταση μεχρι την πλατεια Ταξιμ). Για να ξερετε το πόσο θα πληρωσετε ρωτηστε 1-2 ταξιτζηδες πριν ανεβειτε στο ταξι, προσοχη μεγαλη αν αποφασισετε να πατε με ταξι να πληρωσετε με λιρες κι οχι με ευρω. Αν παλι πατε με ΜΜΜ τα εξοδα μετακινησης θα ειναι παρα πολυ λιγοτερα. 

Ξεκινατε λοιπον να φτασετε στην πλατεια Ταξιμ με 
ΜΜΜ. Θα φυγετε απο τον σταθμο με τον ηλεκτρικο (οι Τουρκοι τον ονομαζουν metro). Στα δυο ακρα του κτιριου (με το βελος) υπαρχουν εισοδοι που σας οδηγουν στις αποβαθρες (υπογειες) του ηλεκτρικου. Μολις περασετε τις πορτες του κτιριου θα πρεπει να προμηθευτειτε την Istanbulkart η οποια θα ειναι πλεον 
το εισητηριο σας σε καθε μεσον ΜΜΜ.
 
Φωτο 2.
Αυτες τις καρτες θα τις βρειτε σε περιπτερα (αν θυμαμαι καλα πρεπει να υπαρχουν διπλα στις εισοδους του κτιριου), αλλα μπορειτε να τις προμηθευτειτε και απο τα αυτοματα μηχανηματα(φωτο  2). Προσοχη η καρτα εχει μια τιμη (50 λιρες 2023) αλλα ειναι άδεια θα πρεπει να φορτωθει με χρηματα, αν την αγορασετε απο περιπτερο πιθανοτατα θα την φορτωσετε εκει με οσα χρηματα θελετε.
Tσεκαρετε την καρτα στις αυτοματες μπαρες και κατεβαινετε κατω στις αποβαθρες. Οι γραμμες ειναι δυο, θα παρετε τον συρμο που γραφει YENIKAPI και θα κατεβειτε στην σταση Aksaray.    

Φτανετε στην υπογεια σταση Aksaray, ανεβαινετε επανω και ειστε πλεον στην Παλια πολη. Βρισκεστε στην περιοχη Aksaray.
Θα διασχισετε κατα μηκος την μεγαλη πλατεια, θα περασετε διπλα απο το ομορφο μπαροκ Pertevniyal camii  και ακριβως μποροστα σας θα βρειτε την μεγαλη καθετο λεωφορο Ataturk, θα την διασχισετε και πορεια αριστερη μεχρι την σταση λεωφορειου Pertevniyal Valide Sultan, δεξια του δρομου (Χαρτης 1). 


Χαρτης 1.

Θα παρετε ενα απο τα λεωφορεια: 32Τ, 35C, 71T, 72T, 73, 73F, 76D, 76E, 76T, 79T, 80T, 85T, 89C, 89T, 92T, 93T, 97T, 145M, 145T. το οποιο θα σας οδηγησει στην πλατεια Taxim. Η σταση στην πλατεια Taxim ειναι υπογεια στο τουνελ κατω απο την πλατεια. Θα ανεβειτε επανω στην πλατεια απο τις σκαλες ή με το ασανσερ που θα το βρειτε πισω απο την σταση (Χαρτης 2).

Χαρτης 2.



Επιστροφη.

Αν φυγετε με το λεωφορειο θα το παρετε απο την σταση που φτασατε, στο τουνελ κατω απο την πλατεια, με τα ιδια νουμερα των λεωφορειων θα κατεβειτε στην σταση Pertevniyal Valide Sultan. Η σταση ειναι περιπου απεναντι απο την σταση αναχωρησης, θα επιστρεψετε στον σταθμο του μετρο Aksaray με τον ιδιο τροπο που φτασατε στην σταση αναχωρησης. Απο τον σταθμο θα παρετε τον συρμο που γραφει Havalimani και θα κατεβειτε στην σταση Otogar. Θα ανεβειτε επανω και θα ψαξετε να βρειτε τον αριθμο του πρακτορειου σας.



  


 



 





Δεν υπάρχουν σχόλια: