Μια πόλη γεμάτη βυζαντινά μνημεία, αγορές, τεμένη, χάνια, μουσεία και, βεβαίως, χρώματα, γεύσεις και ένα ατελείωτο μωσαϊκό ανθρώπων

ΣΤΙΣ ΒΥΖΑΝΤΙΝΕΣ ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΗΣ ΠΑΛΙΑΣ ΠΟΛΗΣ.

Oι περισσοτεροι βυζαντινοι ναοι που ειναι ακομα σε καλη εξωτερικη κατασταση ενω εσωτερικα εχουν μετατραπει σε τζαμια, βρισκονται στην Παλια πολη. Εαν θελετε να τους δειτε αφιερωστε μια μερα για να κανετε πεζή αυτη την εκδρομη. Δεν εχει σημασια εαν πιστευετε ή οχι, ειναι ιστορικα μνημεια και νομιζω οτι ειναι καλο να τα δειτε, εγω επισκεφθηκα αυτους τους ναους σε διαφορετικα ταξιδια, ο λογος? δεν τους ηξερα ολους εξ αρχης. 
Να ειστε προετοιμασμενοι για πολυ περπατημα αλλα αν δεν περπατησεις δεν ΒΛΕΠΕΙΣ την Κων/πολη.


Θα ξεκινησετε την εκδρομη σας απο τον Ιπποδρομο και συγκεκριμενα απο την ακρη του (οχι απο την πλευρα της Αγιας Σοφιας). Πρωτη επισκεψη θα ειναι στην Μονή Σέργιου καί Βάκχου. 
(Χαρτης 1)




Xαρτης 1.
Βαδιζετε στην οδο Nakilbent που αρχιζει απο το αριστερο ακρο του Ιπποδρομου. Προχωρατε στην διχαλα πορεια δεξια, συνεχιζεται και στο τελος της κανει αριστερη στροφη, βαδιζετε στην οδο Aksakal θα περασετε εναν δεξιο δρομο και στον δευτερο στην οδο Kucuk Ayasofya στριβετε δεξια, ολο ευθεια και 
βρισκεστε μπροστα στην Μονη.

Χαρτης 2.

Οταν τελειωσει η επισκεψη σας  επιστρεφετε πισω στον Ιπποδρομο με τον τροπο που φτασατε στην Μονη. Ξεκινατε για την επομενη επισκεψη στην
Αγια ΣοφιαΠερπατατε κατα μηκος του Ιπποδρομου στα δεξια σας το Μπλε Τζαμι, φτανετε στην Αγια Σοφια
(Χαρτης 2).


 
Μετα την περιηγηση πορεια αριστερη στον μεγαλο πεζοδρομο, εκει που τελειωνει ο αυλογυρος της Αγιας Σοφιας στριβετε αριστερα περνατε διπλα απο την ομορφη Κρηνη του σουλτανου Ahmet III και μπροστα σας τα Τειχη του Topkapi Saray. 





Περνατε απο την πρωτη πυλη του Saray,  μολις μπειτε στην πρωτη μεγαλη αυλη του παλατιου στα αριστερα σας η Αγια Ειρηνη
Οταν τελειωσει η επισκεψη ξεκινατε μπροστα απο την Αγια Σοφια για τον τριτο ναο (Χαρτης 3).



Χαρτης 3.
Απο την Αγια Σοφια θα παρετε λοξα δεξια την οδο Divan Yolu η οποια μετα γινεται Yeniceriler. Eιναι ο κεντρικοτερος δρομος της Παλιας πολης, θα περασετε απο την Στηλη του Κων/νου, απο την Κλειστη αγορα και θα φτασετε στην μεγαλη πλατεια μπροστα στο Beyazit camii και στο Πανεπιστημιο. Απο αριστερα του αυλογυρου του Πανεπιστημιου θα παρετετην οδο Basim Omer Pasa,
ολο ευθεια και συναντατε την καθετο οδο Suleymeniye, πορεια δεξια και σε κοντινη αποσταση ειστε μπροστα στο Suleymaniye camii. Στροφη αριστερα και βαδιζετε στον πεζοδρομο με τα cafe και τα εστιατορια μεχρι το τελος του, στροφη αριστερα  σε εναν μικροτερο πεζοδρομο. Στο τελος του συναντατε την καθετη οδο Yogurtcuoglu στροφη δεξια και αμεσως αριστερα στην οδο Molla Semsettin camii, προχωρατε λιγο και δεξια σας πισω απο το parking θα δειτε την Μονη Αγιου Θεοδωρου.

Χαρτης 4.
Αφου βγαλετε τις απαραιτητες φωτο, εξωτερικες γιατι το εσωτερικο ειναι σε αθλια κατασταση και πιθανοτατα η εξωτερικη πορτα να ειναι κλειδωμενη. Επισκεφθηκα την Μονη 3 φορες τιποτα δεν εχει αλλαξει. 
Επιστρεφετε στην οδο Molla Semsettin camii και πορεια αριστερη (Χαρτης 4), βγαινετε στην οδο Yogurtcuoglu στριβετε δεξια και ολο ευθεια ο δρομος γινεται οδος Kirazli,



στην καθετη διασταυρωση πορεια δεξια στην οδο 16 Mart Sehitleri, πολυ κοντα και δεξια σας θα δειτε την ομορφη Μονη Θεοτοκου Κυριώτισσας.
.





Χαρτης 5.

Αφου τελειωσετε με τα απαραιτητα επιστρεφετε στην οδο 16 Mart Sehitleri και πορεια δεξια (Χαρτης 5) μεχρι την καθετη λεωφορο Vezneciler. Διασχιζετε την λεωφορο και συνεχιζετε στην απεναντι οδο Vidinli Tevfik Pasa, στον τριτο δρομο αριστερα οδος Fethi Bey στριβετε, τον περπατατε ολον μεχρι την καθετο λεωφορο Ordu (γραμμες τραμ). Διασχιζετε την λεωφορο και πορεια δεξια μεχρι την πρωτη αριστερη οδο Laleli 

(απεναντι απο το Laleli camii), στριβετε αριστερα και βαδιζετε μεχρι τον πρωτο δεξιο δρομο οδος Sait Efendi στριβετε, στο τελος του δρομου θα βρειτε λιγα σκαλοπατια που οδηγουν σε μια πλατεια, στην αριστερη πλευρα της πλατειας θα δειτε την Μονη Μυρελαίου.




Χαρτης 6.
Επιστρεφετε στην οδο Laleli (Χαρτης 6), πορεια αριστερη μεχρι την καθετο λεωφορο Ordu, διασχιζουμε την λεωφορο και πορεια αριστερη μεχρι την καθετο λεωφορο Ataturk, στριβετε δεξια και προχωρατε ευθεια (ανηφορικος δρομος) μεχρι την καθετο λεωφορο Sehzade, μολις φτασετε στην λεωφορο δεξια θα δειτε το επιβλητικο Sehzade camii, διασχιζετε την λεωφορο περνατε το Υδραγωγειο του Valens και συνεχιζετε ευθεια.
H πορεια σας ειναι πλεον καθοδικη, σε λιγο θα δειτε αριστερα μπροστα σας πανω στον λοφο την μεγαλοπρεπη Μονη Παντοκρατορα. Συνεχιζετε τον δρομο σας και στο υψος της Μονης διπλα στον δρομο θα βρειτε την εισοδο της υπογειας διαβασης περνατε απεναντι, μολις βγειτε στο απεναντι πεζοδρομιο πορεια αριστερη στο δρομακι που ανεβαινει τον λοφο, σε μικρη αποσταση θα βγειτε μπροστα στην Μονη.
Η Μονη το 2019 μετατραπηκε σε τζαμι.



Χαρτης 7.
Αφου κατεβειτε τον λοφο βγαινετε στην λεωφορο Ataturk (Χαρτης 7) πορεια δεξια φτανετε και περνατε το Υδραγωγειο συνεχιζετε και στην καθετο λεωφορο Macar Kardesler στριβετε δεξια, ολο ευθεια η λεωφορος ονομαζεται Fevzi Pasa, περνατε απο το Fatih camii (δεξια σας) και συνεχιζεται μεχρι την οδο Yavuz Selim, στριβετε δεξια ανηφορικος δρομος, συνεχιζετε μεχρι την καθετο διασταυρωση πριν το παρκο 

και το Yavuz Selim camii, στριβετε αριστερα στην οδο Manyasizade και προχωρατε μεχρι την αριστερη οδο Kultukcu, στριβετε αριστερα προχωρατε λιγακι και απεναντι σας η Μονη Αγιου Ιωαννη εν Τρούλλω.





Επιστρεφετε στην κεντρικη οδο Manyasizade, πορεια αριστερη ο δρομος ονομαζεται πλεον Fethiye σε μικρη αποσταση θα μπειτε δεξια στο δρομακι Fethiye Kapisi που θα σας οδηγησει πολυ κοντα στην Μονη Παμμακαρίστου.




Χαρτης 8.

Επιστρεφετε στον κεντρικο δρομο Fethiye και στον πρωτο δρομο δεξια οδος Draman στριβετε (Χαρτης 8).
Στην αρχη ο δρομος ειναι κατηφορικος  τον περπατατε μεχρι τελος, στριβετε αριστερα και αμεσως δεξια




στην οδο Nester, προχωρατε μεχρι την πρωτη διασταυρωση και στριβετε δεξια στην οδο Kalfa Efendi μπροστα σας η φημισμενη Μονη της Χώρας.





Χαρτης 9.
Αναχωρειτε για τον επομενο σταθμο απο τον δρομο που φτασατε οδος Kalfa Efendi (Χαρτης 9).Περνατε δυο δεξιους δρομους και στον τριτο στριβετε δεξια στην οδο Ucbey, τον περπατετε ολον και βγαινετε στην λεωφορο Fevzi Pasa. Συνεχιζετε ευθεια βγαινετε εξω απο τα Χερσαια Τειχη απο τον κομβο Edinernakapi. Δεξια πορεια, περπατατε αναμεσα στον αυτοκινητοδρομο και κατα μηκος των τειχων.
Φτανετε στον Κερατειο κολπο, στροφη δεξια αφηνετε τα Χερσαια Τειχη και βαδιζετε αναμεσα στην παραλιακη λεωφορο και στα εναπομειναντα Τειχη του Κερατειου. Αφου περασετε την δεξια οδο Ayvansaray Kuyusu (αν θυμαμαι καλα ειναι ο δευτερος δρομος απο την στιγμη που στριψατε στην παραλιακη λεωφορο) που οδηγει στην Παναγια των Βλαχερνων, στην επομενη οδο Cember στριβετε δεξια, σε λιγα μετρα και αριστερα η Μονη της Αγιας Θεκλας.


Χαρτης 10.

Επιστρεφετε στην παραλιακη λεωφορο και πορεια δεξια (Χαρτης 10). Μετα απο λιγο η λεωφορος δημιουργει μια διχαλα, βαδιζετε δεξια και στο σημειο που η λεωφορος γινεται παλι ενας δρομος θα βρειτε την οδο Yildirim που οδηγει στο Πατριαρχειο.




Συνεχιζετε την πορεια σας ευθεια στην παραλιακη και συναντατε την Πυλη Ayakapi, διπλα στην Πυλη υπαρχει ενα πολυ ωραιο cafe κανετε μια σταση για εναν καφε ή τσαϊ. Στην επομενη οδο Sarikli στριβετε δεξια, μετα την πρωτη διασταυρωση δεξια σας θα δειτε την Μονη της Αγιας Θεοδοσιας.





Χαρτης 11.
Επιστρεφετε στην παραλιακη και πορεια δεξια (Χαρτης 11). Αφου περασετε την Γεφυρα Ataturk, την Γεφυρα του Μetro περασετε διπλα απο το Rustem Pasa camii θα φτασετε στην μεγαλη πλατεια μπροστα στην Αιγυπτιακη αγορα και στο Yeni camii. Η σταση του τραμ ειναι διπλα στο Yeni camii, θα σας χρειαστει. 

























Δεν υπάρχουν σχόλια: