Μια πόλη γεμάτη βυζαντινά μνημεία, αγορές, τεμένη, χάνια, μουσεία και, βεβαίως, χρώματα, γεύσεις και ένα ατελείωτο μωσαϊκό ανθρώπων

ΜΕΣΑ ΜΑΖΙΚΗΣ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ.

Η Κων/πολη διαθετει ενα συγχρονο συστημα μετρο το οποιο ομως δεν ειναι  καθολου εξυπηρετικο για τους τουριστες, σε αντιθεση με το τραμ του οποιου ενα μεγαλος μερος της  διαδρομης του διασχιζει κατα μηκος ολοκληρη την παλια πολη και το ιστορικο της κεντρο και εξυπηρετει εξαιρετικα την μετακινηση των τουριστων και οχι μονο. Οι σιδηροδρομικες γραμμες του ηλεκτρικου σιδηροδρομου φτανουν μεχρι το παλιο αεροδρομιο Ataturk αφου περασει απο τον  τερματικο σταθμο των λεωφορειων (Otogar). Τα πολυαριθμα πλοια ταξιδευουν αδιακοπα στον Βοσπορο και στην θαλασσα του Μαρμαρα. Ολο αυτο το συστημα μετακινησης το συμπληρωνουν τα κρατικα αστικα λεωφορεια. Με οποιοδηποτε μεσον κυκλοφορησετε σας χρειαζεται απαραιτητως η καρτα πολαπλων διαδρομων ISTANBULKART. Πληροφοριες για την ISTANBULKART στην ενοτητα ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΕΚΔΟΤΗΡΙΑ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ.
 
1. METRO

To metro οπως εγραψα και στον προλογο δεν εξυπηρετει διολου τους τουριστες. Μονο η γραμμη Μ1 η οποια κανει την διαδρομη Yenikapi-Haciosman-Yenikapi περνα απο την Παλια πολη. Υπαρχουν μονο δυο σημεια απ'οπου μπορεις να παρεις τον συρμο και να κατεβεις στην πλατεια Τaxim, η σταση Vezneciler και η σταση Halic (Χαρτης), αυτη ειναι η μοναδικη εξυπηρετηση που προσφερει το metro στον τουριστα.
Ουτε αυτη η γραμμη ουτε καμμια αλλη μπορει να σε παει σε καποιο ιστορικο μνημειο ή σε καποιο σημαντικο σημειο. Ειμαι σιγουρος οτι τους μονιμους κατοικους της Πολης τους εξυπηρετει πολυ περισσοτερο απ'οτι τους ξενους ή εγχωριους τουριστες.
Χαρτης.
Οπως βλεπετε στον χαρτη οι στασεις ειναι σε ασχετα σημεια και θα πρεπει να ειστε καπου κοντα για να παρετε το metro για να πατε στην πλατεια Taxim. 
Βεβαια υπαρχουν και αλλοι τροποι να φτασετε στην πλατεια Taxim απο την Παλια πολη και τους οποιους θα βρειτε στο ευρετηριο του blog και στην ενοτητα ΠΩΣ ΘΑ ΠΑΜΕ ΠΟΥ.


2. ΤΡΑΜ

Το μεσον που χρησιμοποιουν κατα κόρον οι κατοικοι της Παλιας πολης αλλα και
 οι τουριστες, περνά κατα μηκος του ιστορικου κεντρου, και γι'αυτον τον λογο τα δρομολογια του τραμ ειναι παρα πολυ συχνα απο τις 6 π.μ. - 12 μ.μ. Η γραμμη Τ1 διασχιζει κατα μηκος την Παλια πολη και κανει την διαδρομη Bagcilar-Kabatas-Bagcilar. Πολυ τακτικα οταν η κινηση ειναι υπερβολικα μεγαλη υπαρχουν και δρομολογια που φτανουν μεχρι την σταση Eminonu ερχομενα απο το Bagcilar.

Χαρτης 1.
Οταν μετακινειστε με το τραμ και ο συρμος πηγαινει προς Bagcilar να ξερετε οτι κινειται προς τα Χερσαια τειχη και βγαινει απο την Παλια πολη η σταση Pazartekke ειναι η τελευταια σταση πριν τα Τειχη, ενω οταν κινειτε προς Kabatas πηγαινει προς την θαλασσα και μετα την Γεφυρα του Γαλατα βγαινει απο την Παλια πολη. Η σταση Eminonu ειναι η τελευταια σταση στην Παλια πολη στην πλευρα του Κερατειου (Χαρτης 1, Στασεις στην Παλια πολη).

Στασεις στο Ιστορικο κεντρο και ιστορικα μνημεια.

Κοκκινα σημεια: Στασεις.
Κιτρινα σημεια: Ιστορικα μνημεια.

Eχει κατασκευστει μια νεα γραμμη τραμ η Τ5 η οποια κινειται κατα μηκος του Κερατειου κολπου απο την πλευρα της Παλιας πολης, και φτανει μεχρι την περιοχη Albeykoy. Τον Δεκεμβριο 2021 η γραμμη αυτη ξεκινούσε απο τo Cibali λιγο μετα την Γεφυρα Ataturk. Βεβαια γινοντουσαν εργα προέκτασης τής γραμμης προς Eminonu. Αυτη η γραμμη βοηθαει πολυ τον κόσμο που θελει να επισκεφθεί το Πατριαρχειο, τη Μεγαλη του Γενους Σχολη, την Παναγια Μουχλιώτισσα, τη Μονη των Βλαχερνών, το Eyup camii, τον λόφο Piere Loti.


3. ΠΛΟΙΟ

Αλλο ενα μεσον που χρησιμοποιουν πολυ τακτικα οι τουριστες αλλα και οι κατοικοι της Πολης ειδικοτερα οι κατοικοι που μενουν στην Ασιατικη πλευρα και ερχονται στην Ευρωπαϊκη για τις αγορες τους ή για τις δουλειες τους. 
Αναχωρηση γινεται απο τις προβλητες του Eminonu δεξια της Γεφυρας του Γαλατα. Aπο εδω αναχωρουν τα πλοια για Uskudar (Σκούταρι), Kadikoy (Χαλκηδώνα) οχι πλεον για Πριγκηπονησα (Χαρτης).


 
4. ΗΛΕΚΤΡΙΚΟΣ

H γραμμη Μ1Α αποτελει για τους Τουρκους γραμμη του metro ομως ειναι ενας ηλεκτρικος σιδηροδρομος. 
Τους μονιμους κατοικους της Πολης τους εξυπηρετει παρα πολυ ομως τους τουριστες οχι πλεον τοσο πολυ. Η γραμμη αυτη ξεκινα απο την περιοχη Yenikapi και καταληγει στο Aεροδρομιο Ataturk. Οσο λειτουργουσε το αεροδρομιο εξυπηρετουσε παρα πολυ τους ξενους τουριστες, τωρα εξυπηρετει μονο του τουριστες που ερχονται στην πολη με τα λεωφορεια. Mια σταση της γραμμης ειναι ο Otogar ο μεγαλυτερος τερματικος σταθμος λεωφορειων της Κων/πολης. Οσοι λοιπον ξενοι ή Τουρκοι τουριστες ερχονται στην Πολη με λεωφορειο στον σταθμο Otogar καταληγουν. Αυτοι λοιπον εξυπηρετουνται με τον ηλεκτρικο, ειτε να φτασουν στον Σταθμο ειτε να φτασουν στην Παλια πολη. 
Αυτη ειναι η μοναδικη εξυπηρετηση του ηλεκτρικου προς τον τουριστα που φτανει στην Κων/πολη με το λεωφορειο.

Για οσους ταξιδευουν με λεωφορειο πως θα φτασετε στον Σταθμο ''Otogar'':

Στασεις Ηλεκτρικου.

 Θα παρετε το τραμ και θα κατεβειτε στην σταση Aksaray, αφου βγειτε απο την σταση διασχιζετε τον δρομο και περνατε απεναντι στο δεξιο πεζοδρομιο, πορεια αριστερη διασχιζετε την λεωφορο και βαδιζοντας στο πεζοδρομιο και μεσα απο την πλατεια φτανετε στον σταθμο του ηλεκτρικου Aksaray (Χαρτης). O σταθμος ειναι υπογειος, αφου κατεβειτε τις σκαλες θα παρετε τον συρμο που κινειται στις δεξιες ραγες και πηγαινει προς ''Havalimani'' (Αεροδρομιο). Θα κατεβειτε στην σταση Otogar, και αυτος υπογειος σταθμος, μολις βγειτε απο το τρενο θα ανεβειτε επανω απο τις αριστερες σκαλες.  



5. ΑΣΤΙΚΑ ΛΕΩΦΟΡΕΙΑ

Εκει που δεν πηγαινει το τραμ το αστικο λεωφορειο κανει την δουλεια του. Η αληθεια ειναι οτι ελαχιστες φορες χρησιμοποιησα το αστικο σε αποστασεις πολυ μεγαλες, η παγια τακτικη μου στην Πολη ειναι το περπατημα, πολυ περπατημα. Το χρησιμοποιησαμε με την φιλη μου οταν πηγαμε στο Piere Lotti, μια απο τις πολλες φορες που πηγαμε στο Ortakoy, αλλη μια φορα για να παμε στην πλατεια Taxim ή στην επιστροφη μας απο το  Μπαλουκλι 
και επισης το χρησιμοποιησα σε μια  επιστροφη μου απο το Yedikule οταν ακομη υπηρχε γραμμη για Eminonu. Eκεινο που παρατηρησα στα αστικα ειναι οτι και εδω υπαρχει ο συνωστισμος αλλα τα δρομολογια ειναι πιο τακτικα και οι παντες μπαινουν απο την μπροστινη πορτα για να χυπησουν το ηλεκτρονικο εισητηριο στο μηχανημα που ειναι διπλα στον οδηγο.
Eαν αποφασισετε να χρησιμοποιησετε αστικο λεωφορειο για μακρυνες σας επισκεψεις γραφω σε καθε θεμα απο ποιον σταθμο να το παρετε.















                                                                            

Δεν υπάρχουν σχόλια: