Μια πόλη γεμάτη βυζαντινά μνημεία, αγορές, τεμένη, χάνια, μουσεία και, βεβαίως, χρώματα, γεύσεις και ένα ατελείωτο μωσαϊκό ανθρώπων

BUFE.

 

Οσοι εχουνε παει στην Πολη εχουνε δει αλλα και οσοι προκειται να πανε σιγουρα θα δουνε αυτα τα κιοσκια στην ακρη των πεζοδρομιων ή σε πλατειες τα οποια οι Τουρκοι τα ονομαζουν Bufe. Αυτα λοιπον τα κιοσκια σερβιρουν διαφορα ειδη, κυριως φαγωσιμα και ποτα (οχι αλκοολ).
Απο γυρο κοτοπουλο-τοστ-σαντουϊτς-μπουγατσα-διαφορα σοκολατοειδη-διαφορα σνακ-παγωτα-αναψυκτικα-φυσικους χυμους-τσαϊ-καφεδες κ.α.
Τα περισσοτερα απο αυτα τα κιοσκια λειτουργουν ολο το 24ωρο και αυτο ειναι πολυ βολικο. Συνηθως υπαρχουν τραπεζακια και καθισματα διπλα στο κιοσκι για να καθησεις να φας ή να πιεις αυτο που επιθυμεις.

Οσοι ειναι πρωινοι τυποι, σαν εμενα και την φιλη μου, αυτα τα κιοσκια ειναι πολυ βολικα. Οταν τα παντα ειναι κλειστα ερχεσαι εδω και πινεις τον καφε σου ή το τσαϊ σου οτι ωρα γουσταρεις, ειδικα ανοιξη ή καλοκαιρι σε ηρεμο περιβαλον μιας και η Πολη το πρωι χωρις την πολυκοσμια και την φοβερη κινηση ειναι το κατι αλλο. Και καποια στιγμη φυσικα εκει γυρω στις 6 θα ακουσεις και τον μουεζίνη απο το πλησιεστερο τζαμι να λεει την πρωινη προσευχη πολυ καθαρα, λες και εισαι μεσα στο τζαμι γιατι δεν υπαρχουν αλλοι θορυβοι. Και αν εισαι αναμεσα σε 2 ή 3 τζαμια τους ακους ολους μαζι. Ολη αυτη η μυσταγωγια ειναι κατι το ξεχωριστο, κατι που δεν το συναντας συχνα στην ζωη σου, ειδικα αν μενεις σε πολη που δεν  υπαρχουν τζαμια και μουσουλμανοι.
Οι τιμες φυσικα ειναι πολυ χαμηλες και το σπουδαιοτερο δεν σε αντιμετωπιζουν σαν τουριστα. Οι υπαλληλοι ειναι ευγενικοι και καλοπροαιρετοι και ο χωρος καθαρος.
Στον ''Bufe'' που πηγαινα εγω και η φιλη μου καθε πρωι επι 5 ημερες την τελευταια φορα που ημασταν στην Πολη, Ιανουαριος 2020, μας αντιμετωπισαν ετσι  ακριβως. Το ξενοδοχειο μας ητανε πολυ κοντα σε ενα τετοιο κιοσκι, η θεση (του Bufe) ειναι επι της οδου Ordu και σχεδον απεναντι απο το Beyazit camii, σε πολυ κεντρκο σημειο της παλιας πολης.

Θα σας δειξω 3 σημεια οπου υπαρχουν ''Bufe'' στον κεντρικο δρομο που ενωνει το Beyazit camii -  Κλειστη αγορα με την Αγια Σοφια.
Σο κοκκινο σημειο πηγαινα εγω, το αλλο σημειο ειναι μπροστα στην Κλειστη αγορα και το τριτο λιγο πριν φτασεις στην Αγια Σοφια (Χαρτης).







Δεν υπάρχουν σχόλια: