Μια πόλη γεμάτη βυζαντινά μνημεία, αγορές, τεμένη, χάνια, μουσεία και, βεβαίως, χρώματα, γεύσεις και ένα ατελείωτο μωσαϊκό ανθρώπων

KUMPIR (ΓΕΜΙΣΤΗ ΨΗΤΗ ΠΑΤΑΤΑ).

Το Kumpir ειναι ενα πολυ διαδιδομενο ειδος ''φαγητου του δρομου'' στην Τουρκια. Η αληθεια ειναι οτι στα τελευταια ταξιδια που εκανα μαζι με την φιλη μου σην Πολη δοκιμασαμε το Kumpir και μειναμε ενθουσιασμενοι.
Τι ειναι το Kumpir? Ειναι μια τεραστια ψητη πατατα κομμενη στη μεση, οχι τελειως, στην οποια ο ''μαστορας'' που την ετοιμαζει ανοιγει βαθουλωματα στις δυο πλευρες της πατατας με το κουταλι ανακατευοντας βουτυρο και τριμενο κασερι. Αφου σε ρωτησει τι να βαλει μεσα αρχιζει και την γεμιζει, μπορει να βαλει καλαμποκι, καλαμποκι πικαντικο, ποικιλια ελιων , μανιταρια, κομματια λουκανικου βραστου, αρακα, διαφορες σαλατες, διαφορες σαλτσες, αυγο και πολλα αλλα ειδη. Μπορειτε να βαλετε μεσα απ'ολα τα ειδη, οτι γουσταρετε και η τιμη ειτε βαλετε ενα ειδος, ειτε βαλετε απ'ολα ειναι 25 λιρες 
(2020). Οταν πρωτοπηγα η τιμη του ηταν 8 L.

Στην παλια πολη θα βρειτε σε αρκετα σημεια Kumpir αλλα πολυ περισσοτερα θα βρειτε στην περιοχη Taxim και ειδικα στον πεζοδρομο Istiklal. Εμεις οσες φορες φαγαμε ανεβαιναμε στην πλατεια Taxim καναμε την βολτα μας στην Istiklal και τρωγαμε στο καταστημα ''Patatos''(φωτο 1), (Χαρτης 1).
Ομως η περιοχη που φημιζεται για το Kumpir και στους πεζοδρομους υπαρχουν εκατονταδες μαγαζακια το ενα διπλα στο αλλο που ετοιμαζουν Kumpir ειναι το Ortakoy (φωτο 2).
Φωτο 1.



Φωτο 2.

Χαρτης 1.
















 

Δεν υπάρχουν σχόλια: