Μια πόλη γεμάτη βυζαντινά μνημεία, αγορές, τεμένη, χάνια, μουσεία και, βεβαίως, χρώματα, γεύσεις και ένα ατελείωτο μωσαϊκό ανθρώπων

ΥΠΟΓΕΙΑ ΔΕΞΑΜΕΝΗ ΘΕΟΔΟΣΙΟΥ (SEREFIYE SARNICI).



Η υπογεια δεξαμενη του Θεοδοσιου ειναι μια απο τις πιο σημαντικες αρχαιες δεξαμενες της Κων/πολης. Ανοιξε προσφατα τις πορτες της στο κοινο μετα απο 8 χρονια αποκαταστασης της.
Τη δεξαμενη εξωτερικα ειναι ενα εντυπωσιακο γυαλινο κτισμα.




Βρισκεται στο ιστορικο κεντρο της παλιας πολης και στην περιοχη Ceberlitas, πολυ κοντα στην στηλη του Κων/νου και στη υπογεια δεξαμενη του Φιλοξενου(κλειστη).
Η δεξαμενη χτιστηκε κατα τη διαρκεια της βασιλειας του Θεοδοσιου Β' μεταξυ των ετων 428-443. Υπαρχει η εκδοχη οτι η κατασκευη ξεκινησε απο την αδερφη του αυτοκρατορα Πουλχερια, οταν ηταν αντιβασιλεας, την περιοδο 414-421.



Το νερο της δεξαμενης ερχοταν απο το υδρα-
γωγειο του Valens και απ'εδω διοχετευονταν στο Νυμφαιο(μια απο τις 14 παλιες Βυζαντινες συνοικιες της Πολης), στα Λουτρα του Ζευξιππου, στο Μεγα Παλατιο και σε πολλες βρυσες. Πολυ πιθανο η δεξαμενη να συνδεοταν με την δεξαμενη του Φιλοξενου. 
Η δεξαμενη εχει σχημα ορθογω-
νιο με διαστασεις 45 Χ 25 και χωριτηκοτητα περιπου 11.000 m3. Η στεγη υποστηριζεται απο 32 μαρμαρινους κιονες. Αξιζει να σημειωθει οτι ενω οι κιονες απο τη μια πλευρα ειναι ολοι ιδιοι με υψος 9 μετρων,

απο την αλλη πλευρα της δεξαμενης ειναι διαφορετικοι. Οι κιονες ειναι Κορινθιακου και Δωρικου ρυθμου, και αυτο ισως να οφειλεται στο οτι η δεξαμενη κτιστηκε σε διαφορετικες χρονικες στιγμες της αυτοκρατοριας.




Εισοδος απο την οδο Pierre Loti.

Ωρες εισοδου: 09 - 18 (εκτος Δευτερας που ειναι κλειστα ολα τα Μουσεια).

Εισοδος: 350 TL. (2022)




Πως θα πατε.


Φωτο 1
Εαν πηγατε για φαγητο στο ORTAKLAR η δεξαμενη ειναι ακριβως διπλα (Χαρτης 1). Εαν οχι, επι της οδου Yeniceriler που γινεται και οδος DivanYolu (ο δρομος που ενωνει την κλειστη αγορα με την Aγια Σοφια, και ακριβως απεναντι απο τον ταφο του Sultan Mahmut II, φωτο 1) θα βρειτε τους δυο καθετους δρομους που θα σας οδηγησουν στην δεξαμενη. Εαν βαδισετε επι της οδου Piyerloti θα βρειτε την δεξαμενη στα δεξια σας, αν βαδισετε επι της οδου Boyaci Ahmet θα βρειτε την δεξαμενη στα αριστερα σας.
(Χαρτης 1)


Χαρτης 1






 



1 σχόλιο:

Unknown είπε...

Ευχαριστουμε πολυ. Μας βοηθατε πραγματικα για να ανακαλυψουμε νεα μερη και εμπειριες στην αγαπημενη Πολη!