Μια πόλη γεμάτη βυζαντινά μνημεία, αγορές, τεμένη, χάνια, μουσεία και, βεβαίως, χρώματα, γεύσεις και ένα ατελείωτο μωσαϊκό ανθρώπων

ΜΙΑ ΒΟΛΤΑ ΣΤΗ ΠΑΝΕΜOΡΦΗ ΓΕΙΤΟΝΙΑ ΤΟΥ ''ΒALAT''.



Το Balat ειναι η παραδοσιακη Εβραικη συνοικια στη παλια πολη της Κων/πολης. Ειναι κτισμενη στη δυτικη πλευρα του Κερατειου κολπου.

Οι Εβραιοι αρχισαν να εγκαταλειπουν την περιοχη
μετα τον ισχυρο σεισμο του 1894, μετακινουμενοι στη    περιοχη του Γαλατα και εν μερει μεταναστευοντας στο Ισραηλ. Μετα το 1960 η υπολοιπη πλουσια Εβραικη μειονοτητα μετακομισε στη περιοχη του Sisli με αποτελεσμα την πληρη μεταμορφωση της συνοικιας, οπως αλλωστε συνεβει και με το Φαναρι. Απο μια εξαιρετικα πλουσια περιοχη εγινε γρηγορα μια ζωνη που κατοικηθηκε απο εσωτερικους μεταναστες.
Αποτελεσμα αυτης της καταστασης ηταν το Balat να εχει παραμεληθει σε μεγαλο βαθμο μεχρι προσ-
φατα, οταν η συνοικια αποτελεσε τελικα το επικεντρο ενος φιλοδοξου εργου ανασυγκροτησης που χρηματοδοτηθηκε απο την UNESCO.

Εαν λοιπον ειστε το ειδος τουριστων που θελετε να 
αλλαξετε το πεπατημενο  μονοπατι του πληθους, τοτε δεν μπορειτε παρα να κανετε μια βολτα στα συναρπαστικα δρομακια του Balat.
Εδω τα σπιτια, τα απλωμενα ρουχα μεταξυ των σπιτιων, τα παιδια που 
παιζουν στα δρομακια θυμιζουν τις παλιες καλες εποχες. 
Να απολαυσετε το τσαι σας ή τον καφε σας στα παρα πολλα γραφικα μικρα cafe της περιοχης.
Και αν πεινασετε, τα μικρα εστιατορια και μαγειρια ειναι εξ'ισου παρα πολλα.



Πως θα πατε.





Εαν ειναι καλος ο καιρος και εχετε ορεξη για περπατημα μπορειτε να πατε με τα ποδια, αναμεσα απο τα ομορφα παρκα διπλα στον Κερατειο.






Οταν συναντησετε την σταση Βalat του αστικου θα περασετε στην απεναντι πλευρα του δρομου και θα μπειτε στα στενα του Balat.





Aλλος τροπος να πατε ειναι με το αστικο. Θα το παρετε απο την αφετηρια που βρισκεται στη περιοχη Eminonu και στα αριστερα της Γεφυρας του Γαλατα (φωτο 1). Τα αστικα ειναι: Νο 99 Υ, 99 Α, 44 Β, 48 Ε.
Θα κατεβειτε στη σταση Balat, θα περασετε απεναντι και θα μπειτε στα στενα του Balat.
Στην επιστροφη θα παρετε το αστικο απο την πλευρα του δρομου που μπηκατε στα στενα. Το αστικο θα γραφει Eminonu και θα κατεβειτε στο τερμα.







    
   






















































Δεν υπάρχουν σχόλια: