Μια πόλη γεμάτη βυζαντινά μνημεία, αγορές, τεμένη, χάνια, μουσεία και, βεβαίως, χρώματα, γεύσεις και ένα ατελείωτο μωσαϊκό ανθρώπων

PERTEVNIYAL VALIDE SULTAN CAMII.

Το Pertevniyal Valide Sultan ειναι ενα μεγαλο οθωμανικο αυτοκρατορικο τζαμι. Βρισκεται στην συμβολη των οδων Ordu - Ataturk στην περιοχη Aksaray. Κατασκευαστηκε προς τιμην τής Pertevniyal Sultan συζυγο τού Sultan Mahmut B' και μητερα τού Abdulaziz το ι869-1872. Αρχιτεκτονας ηταν ο Sarkiz Bay τής αρμενικης οικογενειας αρχιτεκτονων Baylan. Το τεμενος ειναι μια μίξη πολλων αρχιτεκτονικων ρυθμων οθωμανικου, γοτθικου και αλλων ευρωπαϊκων ρυθμων. Η τοποθεσια τής ανεγερσης τού τεμενους θεωρηθηκε σημαντικη για την Σουλτανα, καθως το Aksaray ηταν ζωτικο εμπορικο κεντρο στην οθωμανικη περιοδο. To τεμενος ειναι απο τα τελευταια που χτιστηκαν στην Πόλη.
Η σουλτανα πεθανε το 1883 και θαφτηκε στον χωρο τού τεμενους. Με την παροδο τών χρονων και τα διαφορα οδικα εργα στην περιοχη η εισοδος στο τζαμι σημερα βρισκεται κατω απο το επιπεδο των γυρω δρομων. Το τεμενος ανακαινιστηκε και καθαριστηκε τη δεκαετια του 2010. Το τεμενος ηταν το επικεντρο ενος συγκροτηματος που περιελαμβανε τον ταφο, κρήνη, συντριβάνι, δωματιο χρονομέτρη (ο υπεύθυνος που υπολόγιζε την ωρα τής προσευχης), βιβλιοθηκη και medrese (θρησκευτικο σχολειο).

To τεμενος ακολουθει το παραδοσιακο σχεδιο με μια τετραγωνη αιθουσα προσευχης με διαστασεις 10μ. χ 10μ. και εναν ενιαιο τρουλο. Αυτος διαχωρίζεται απο τα τοιχωματα και στηριζεται σε ενα υψηλο τύμπανο 12 πλευρων. Μπροστα απο την αιθουσα προσευχης υπαρχει μια στοα οπου μπορουσαν να προσευχηθουν οι αργοπορημενοι και ο σουλτανικός λόχος. Η ανατολικη, δυτικη και νοτια προσοψη του τζαμιου ειναι ενσωματωμενες με πυργισκους και η καθεμια καλυπτεται απο ενα τριγωνικο

αετωμα. Καθε κομματι τού αετωματος εχει δυο σειρες με τρια παραθυρα. Το εσωτερικο ειναι περίτεχνα διακοσμημενο με κυριαρχο το μπλε χρωμα. Στους τοιχους υπαρχουν πολλες οθωμανικες λεπτομερειες, αραβουργηματα και συνθεσεις με λουλουδια κινεζικης εμπνευσης. Το εσωτερικο επισης διαθετει ενα απλο μαρμαρινο mihrab και minbar. Το 1911 ο medrese καηκε. Το 1956-1959 το δωματιο τού χρονομετρη, η κρηνη και ο ταφος αφαιρεθηκαν κατα την ανακαινιση τής πλατειας τού Aksaray.

Τμηματα τού ταφου μεταφερθηκαν στο μαυσωλειο τού Sultan Selim III. Τελικα ο ταφος τής Pertevniyal Sultan ανακατασκευαστηκε απο κομματια τού αρχικου. Το σωμα της αρχικα μεταφερθηκε στο Tokapi Saray, μετα στο μαυσωλειο σού Sultan Mahmut II και τελος στο δικο της μαυσωλειο. Το μαυσωλειο κατεδαφιστηκε το 1958. 











































Πως θα πατε.

Το τεμενος βρισκεται σε πολυ κεντρικο σημειο και θα το βρειτε πολυ ευκολα. Επισης αν ερχεστε απο τον Σταθμο Λεωφορειων στον  Σταθμο του metro Aksaray και πηγαινετε να παρετε το τραμ για το κεντρο της παλιας πολης, θα περασετε μπροστα απο το τεμενος. 
Αν βρισκεστε στο ιστορικο κεντρο και θελησετε να πατε στο τεμενος θα παρετε το τραμ Τ1 προς Bagcilar και θα κατεβειτε στην σταση Aksaray. Το τεμενος ειναι σχεδον απεναντι απο την σταση. (Χαρτες 1, 2)

Χαρτης 1.


Χαρτης 2.


Δεν υπάρχουν σχόλια: