Μια πόλη γεμάτη βυζαντινά μνημεία, αγορές, τεμένη, χάνια, μουσεία και, βεβαίως, χρώματα, γεύσεις και ένα ατελείωτο μωσαϊκό ανθρώπων

HADIM IBRAHIM PASA CAMII.

 Το Hadim Ibrahim Pasa camii ειναι ενα οθωμανικο τζαμι τού 16ου αιωνα και βρισκεται διπλα στην Silivrikapi (Πυλη Σηλυβρίας) στα Θεοδοσιανα Τείχη τής Πολης. Το τζαμι σχεδιαστηκε απο τον αυτοκρατορικο αρχιτεκτονα Mimar Sinan για  τον Βόσνιο Βεζύρη Hadim Ibrahim Pasa, (Hadim ηταν ο ευνούχος) 1473-1563. Ο Ibrahim εγινε αρχηγος τών Λευκων ευνουχων στο χαρεμι τού Topkapi Saray επι βασιλείας του Σουλτανου Σουλειμαν τού Μεγαλοπρεπή.  Ακολουθησε εναν μετριο τροπο ζωής και ηταν απο τους λιγους ευνουχους τής Αυλής που απεκτησε ομόφωνα μεγαλη φημη. Το 1562 παντρευτηκε την Sultan Fatima κορη τού Sultan Selim I και αδερφη τού Σουλτανου Σουλειμαν του Μεγαλοπρεπη, αλλα πεθανε λιγο αργοτερα το 1563.


Το τζαμι εχει μορφη ορθογωνιου κυβου με προσαρτημενη στοα. Ο τρουλος εχει διαμετρο 12μ. και στηριζεται σε 8 εσωτερικα στηριγματα. Υπαρχουν τρια επιπεδα παραθυρων. Οι πεντε μικροι τρουλοι τής στοας στηριζονται σε τοξα με μαρμαρινες κολονες. Ο πετρινος μιναρες ξαναχτιστηκε το 1764. Εσωτερικα η αιθουσα προσευχης ειναι πολυ απλη, διακοσμημενη διάσπαρτα με μπλε πλακακια Iznik. Το τζαμι ηταν μερος ενος Βακουφίου (κληροδότημα για κοινωφελείς σκοπους) που περιελαμβανε επισης ενα δημοτικο σχολειο στην περιοχη Silivrikapi, μια Βυζαντινη εκκλησια που ειχε μετατραπει σε τζαμι, εναν medrese (θρησκευτικο σχολειο), ενα δημοτικο σχολειο που χτιστηκε επισης απο τον Mimar Sinan κοντα στην πυλη Isakapi (πυλη στα πρωτα Τειχη του Κωνσταντινου), ενα σχολειο κοντα στη Στηλη του Αρκαδιου και ενα πηγαδι για ταξιδιωτες στην πυλη Yenikapi (πυλη των Θαλασσιων Τειχων). Το Βακουφι διοικούνταν παντα απο τον Αρχηγο τών Λευκων Ευνουχων τού Topokapi Saray.








































Πως θα πατε.

Αν αποφασισετε να πατε μπορειτε να το συνδιασετε και με μια επισκεψη στο Μπαλουκλί (Μονη Ζωοδόχου Πηγης), ειναι κοντα στο τζαμι. Αν βοηθαει ο καιρος και υπαρχει χρονος μια βολτα με τα ποδια κατα μηκος των Θεοδοσιανων Τειχων της Πολης δεν ειναι ασχημη. Αν υπαρχει διαθεση θα παρετε το τραμ Τ1 απο την παλια πολη με κατευθυνση προς Bagcilar και θα κατεβειτε στην σταση Pazartekke. Μπροστα σας θα δειτε τα Τειχη, βγαινετε εξω απο τα Τειχη και κατευθυνση αριστερη. Βαζιζετε πλεον κατα μηκος των τειχων. Η πρωτη πυλη που θα συναντηστε ειναι η Mevlanakapi (Πυλη τής Ρήγας). Συνεχιζετε και η δευτερη ειναι ο προορισμος σας Silivrikapi (Πυλη της Πηγης). Στριβετε αριστερα περνατε την πυλη και απεναντι σας θα δειτε το τζαμι. Αφου τελειωσετε με το τζαμι βγαινετε απο την πυλη και ακριβως απεναντι, στην αλλη πλευρα τής λεωφορου θα δειτε ενα δρομο. Περνατε τη λεωφορο με προσοχη, και μπαινετε στον δρομο. Σε λιγα μετρα ο δρομος κανει διχαλα, βαδιζετε στον δεξιο δρομο ο οποιος στο τερμα του θα σας βγαλει μπροστα στην Μονη.


   
Υπαρχει βεβαια και το αστικο λεωφορειο. Αν πατε με το αστικο λεωφορειο αυτο θα το παρετε απο τον Τερματικο Σταθμο στο Eminonu. Τον σταθμο θα τον βρειτε σχεδον κατω απο την Γεφυρα τού Metro. 
Θα παρετε το Νο 93


Θα κατεβειτε στην σταση Silivrikapi. Θα περασετε απεναντι και μολις διαβειτε την πυλη απεναντι σας το τεμενος. Εαν θελετε να πατε και στο Μπαλουκλι θα παρετε τον δρομο που ειναι διπλα στην σταση που κατεβηκατε. Ο δρομος μετα λιγα μετρα κανει διχαλα, βαδιζετε στον δεξιο δρομο ο οποιος στο τελος του σας βγαζει μπροστα στη Μονη. 
Η σταση αναχωρησης ειναι ειναι στην απεναντι πλευρα της λεωφορου. Παλι θα παρετε το Νο 93 και θα κατεβειτε στο τερμα.





Δεν υπάρχουν σχόλια: