Μια πόλη γεμάτη βυζαντινά μνημεία, αγορές, τεμένη, χάνια, μουσεία και, βεβαίως, χρώματα, γεύσεις και ένα ατελείωτο μωσαϊκό ανθρώπων

ΜΙΑ ΒΟΛΤΑ ΣΤΟΝ ΓΑΛΑΤΑ.

 Ο Γαλατας ειναι τμημα τής ευρύτερης περιοχης που ονομαζεται Beyoglu. Βρέχεται απο τα νερα τού Βοσπορου (ανατολικα) και του Κερατιου κολπου (νοτια). Βρισκεται στην απεναντι πλευρα τής Παλιας Πόλης και στη ΒΑ πλευρα και άκρη του Κερατιου κολπου. Καταλαμβανει τα παραλια αλλα και τις πλαγιες τού λοφου. Το αρχικο ονομα τής περιοχης ηταν Συκεαί αλλα συνήθως αποκαλούνταν ''Πέραν εν Συκεαίς'' απ'οπου προήλθε και η ονομασια ''Πέραν''. Ο Γαλατας απο το 425 αποτελουσε αναπόσπαστο τμημα της Κων/πολης. Στην ύστερη Βυζαντινη περιοδο ηταν πλεον Γενοβεζικη αποικια και περιβαλλόταν απο τείχει απο τα οποια διασώθηκε μόνο ο ο Βόρειος πυργος, ο Πυργος του Γαλατα.


Φυσικα σημειο αναφορας τής περιοχης και ορόσημο τής Κων/πολης ο Πύργος τού Γαλατά. Αλλα ο Γαλατας δεν ειναι μόνο ο Πύργος.









Γύρω απο τον Πυργο υπαρχουν πληθος απο cafe-εστιατορια-μικρομάγαζα με αναμνηστικά και αλλα ειδη.








































Περιπλανηθείτε μεσα στα στενακια τής ευρυτερης περιοχης με τα πολλα cafe, Bar, μικρομαγαζα, τζαμια, εκκλησιες και φυσικα τα θαυμασια παλια Ρωμαίικα σπιτια. Ο σημερινός Γαλατας αλλωστε ονομαζεται και Soho τής Κων/πολης.







Φυσικα η  διασκέδαση συνεχιζεται και το βραδυ.











Το ανηφορικο δρομακι Yuksek Kaldirim Η εισοδος στην πλαγιά του Γαλατα απο την πλευρα τής Γεφυρας του Γαλατα.


















































































































































Crimean Memorial Church. (Αγγλικανική εκκλησια).






































































































Το Γαλλικό Λύκειο Saint Benoit.
Στο τελος της κατάβασης επι τής λεωφορου Kemeralti που oδηγεί (αριστερα) στη Γεφυρα του Γαλατα.









Πως θα πατε.

Αν η βαση σας ειναι στην Παλια πολη θα διασχισετε την Γεφυρα του Γαλατα απο την αριστερη πλευρα της, θα περασετε τον αριστερο αυτοκινητοδρομο Tersane Cd. και αμεσως μετα θα παρετε το ανηφορικο δρομακι Yuksek Kalderim οπως δειχνει και η παραπάνω φωτο. Στο μεσον περιπου της ανηφορας και αριστερα θα δειτε τον Πυργο. Μπορειτε να κανετε την βολτα σας γυρω απο τον Πυργο και μετα να περασετε στην απεναντι πλευρα του δρομου που ανεβηκατε και να περιπλανηθείτε μεσα στα στενα.
Αν η βαση σας ειναι η περιοχη γυρω απο την πλατεια Ταξιμ, θα κατεβειτε ολο τον πεζοδρομο της Istiklal και στο τελος της και αριστερα θα παρετε το κατηφορικο δρομακι Galip Dede. Ειναι το ιδιο δρομακι που θα παρετε αν ξεκινησετε απο την Παλια πολη. 
(Χαρτης 1).

Χαρτης 1.





Δεν υπάρχουν σχόλια: