Μια πόλη γεμάτη βυζαντινά μνημεία, αγορές, τεμένη, χάνια, μουσεία και, βεβαίως, χρώματα, γεύσεις και ένα ατελείωτο μωσαϊκό ανθρώπων

SINAN PASA MEDRESESI.

 To συγκροτημα παραγγέλθηκε απο τον Μεγαλο Βεζυρη Sinan Pasa. Αρχιτεκτονας ητα ο Davut Aga μαθητης και διαδοχος του δασκαλου Mimar Sinan. Σύμφωνα με την επιγραφη που υπαρχει στο συντριβανι το συγκροτημα ολοκληρωθηκε το 1594. Ο Sinan Pasa γεννηθηκε στην Αλβανια το 1520.  Αποκαλειται ''Koca'' που σημαινει ''μεγαλος σε ηλικια'', λόγου τού οτι εγινε Μεγαλος Βεζυρης σε μεγαλη ηλικια. Υπηρετησε ως Μεγαλος Βεζυρης 2 Σουλτανους, τον Murad III και τον Mehmet III.
 
Με την βοηθεια τού αδερφου του Aya Pasa φοιτησε στη σχολη Enderum. Οι αποφοιτοι αυτης τής σχολης αποτελουσαν την ''Εσωτερικη Υπηρεσια'', η οποια ηταν η ιδιωτικη υπηρεσια τού εκαστοτε σουλτανου. Ο Sinan επι σουλτανου Suleyman ηταν επιστατης γευματων. Αργοτερα υπηρετησε ως κυβερνητης της Αιγυπτου. Το 1568 κατελαβε την Υεμενη και το 1572 την Τυνησία. Τοτε πηρε και τον τιτλο τού Βεζυρη. Ιδρυσε πολλα φιλανθρωπικα ιδρυματα στα Βαλκανια και στις Αραβικες χωρες. Πεθανε το 1596.
Το συγκροτημα αποτελει διακεκριμενο δειγμα Οθωμανικης αρχιτεκτονικης κλασικης περιοδου. Εδω υπαρχει μεντρεσές (θρηστευτικο σχολειο), ταφος και κρήνη. Τα κτισματα ειναι κατασκευασμενα απο κομμένη πετρα και περιβάλλονται απο τοιχους με σιδερενια παραθυρα. Ο μεντρεσες αποτελειται απο μια ορθογωνια αυλη και περιβάλλεται απο 16 φοιτητικες αιθουσες και ενα dershane (αιθουσα διαλεξεων). Η κρηνη χρησιμοποιειται σημερα ως βιβλιοπωλειο με αντιγραφα του Κορανιου.
Ο ταφος ειναι κομψός εξωτερικα και απλος μέσα. Οταν επισκεφθηκα το συγκροτημα (Μαρτιος 2023) ηταν κλειστος. Τον 18ο αιωνα ο κηπος εξω απο τον ταφος εγινε νεκροταφειο για οσους ηθελαν να ''ξεκουραστουν'' σε αυτον τον ειρηνικό και ιερο χώρο μαθησης. Σήμερα το συγκροτημα χρησιμοποιείται απο το ''Hizmet Vakfi'' μια φιλανθρωπικη οργανωση που εκδίδει αντιγραφα τού Κορανιου, καθως και βιβλια που σχετιζονται με το Ισλάμ.




















































































Πως θα πατε.

Tο συγκροτημα βρισκεται σε πολυ κεντρικο σημειο του ιστορικου κεντρου της παλιας πολης και στην περιοχη Beyazit. Θα το βρειτε σχεδον διπλα στην Κλειστη αγορα (Kapali carsi)  και πανω στον κεντρικο δρομο Yeniceriler, ο δρομος που ενωνει την Κλειστη αγορα με την Αγια Σοφια (ο δρομος οπου κινειται το τραμ).
(Χαρτης 1).

Xαρτης 1.


Δεν υπάρχουν σχόλια: