Μια πόλη γεμάτη βυζαντινά μνημεία, αγορές, τεμένη, χάνια, μουσεία και, βεβαίως, χρώματα, γεύσεις και ένα ατελείωτο μωσαϊκό ανθρώπων

ΣΤΙΣ ΨΑΡΟΤΑΒΕΡΝΕΣ ΤΗΣ SAMATYA (ΨΑΜΑΘΕΙΑ).

Samatya, λαϊκή συνοικια της Παλιας πολης διπλα στο Yedikule. Πηρε την ονομασία της απο την ελληνική λεξη Ψαμάθιον που σημαινει αμμώδης. Αυτο οφειλόταν στα πολλα αμμώδη εδαφη τής περιοχης στο παρελθον. Το 383 στην περιοχη αυτη ιδρύθηκε το πρωτο μοναστηρι της Κων/πολης εκτός κεντρου. Σημερα σωζονται μερικες εκκλησιες Αρμένικες και Ελληνικες οπως, η Μονη Αγιου Μηνά και η Μονη της Ανάληψης του Ιησου. Καθε χρονο εδω διοργανώνεται φεστιβαλ ψαριου και μοιραζονται τονοι ψαριων στους επισκεπτες.
H ψαραγορά της Samatya ειναι ισως η μεγαλύτερη και η πιο φημισμένη της Κων/πολης. Η πλατεια της περιοχης και τα γυρω στενάκια ειναι γεματα λαϊκές ψαροταβερνες. Αν θέλετε να φατε φρεσκο ψάρι, να ξεφύγετε απο τα κρεατικά και να δείτε κατι διαφορετικο oι ψαροταβερνες της Samatya σας περιμένουν.
Ανοιγουν στις 12 το μεσημερι και κλείνουν λίγο πριν τις 12 το βραδυ.

Ο τιμοκατάλογος μιας ψαροταβερνας. Πανω-κατω ολα τα μαγαζια προσφέρουν τα ιδια φγητα και οι τιμες ειναι οι ιδιες.



































Πως θα πάτε.

Χαρτης 1.
Θα παρετε το τραμ απο οποιαδήποτε σταση του ιστορικου κεντρου της παλιας πολης με κατευθυνση προς Bagcilar και θα κατεβειτε στην σταση Aksaray, μπορειτε να πατε και με τα ποδια, απο το Kapali carsi ειναι κοντα (ακολουθειστε τις γραμμες του τραμ με κατευθυνση αντιθετη ως προς την Αγια Σοφια). Οταν φτασετε στην σταση Aksaray ακριβως διπλα υπαρχει η καθετος λεωφόρος Ataturk. Θα βαδισετε επι της λεωφορου με ανοδικη πορεια (δεξια). Η σταση του λεωφορειου 80Τ που θα παρετε ειναι πολυ κοντα και δεξια του δρομου. (Χαρτης 1)


Θα κατεβειτε στην σταση Gensosman.
(Χαρτης 2)







Aπέναντι απο την σταση θα δειτε αυτη την σιδερενια καμάρα





Θα κατεβειτε λιγα σκαλάκια και θα βρεθείτε στην πλατεία της Samatya. Οταν τελειωσετε θα ανεβειτε παλι τα σκαλακια, θα στριψετε αριστερα



και απο την σταση αναχωρησης θα παρετε παλι το λεωφορειο 80Τ (Χαρτης 2) και θα κατεβειτε στην σταση Pertevniyal Valide Sultan. Η σταση αφιξης ειναι σχεδον απεναντι απο την σταση αναχωρησης. 
Θα πατε στην σταση του τραμ. Απο εκει ή θα πατε με τα ποδια και θα περπατησετε τον ανηφορικο δρομο προς Kapali carsi, ή αν θα παρετε το τραμ με κατευθυνση  προς Kabatas. (Χαρτης 1)

Χαρτης 2.








Δεν υπάρχουν σχόλια: