Μια πόλη γεμάτη βυζαντινά μνημεία, αγορές, τεμένη, χάνια, μουσεία και, βεβαίως, χρώματα, γεύσεις και ένα ατελείωτο μωσαϊκό ανθρώπων

ΜΟΝΗ ΑΓΙΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ''ΕΝ ΤΗ ΚΡΙΣΕΙ'' (KOCA MUSTAFA PASA CAMII).

 Ο Αγιος Ανδρεας ο Κρητικός ειναι μαρτυρας τής Ορθ. Χριστιανικης Εκκλησιας. Ηταν ένθερμος εικονόφιλος και εξ αιτιας αυτου εκτελεστηκε με εντολη του αυτοκρατορα Κωνσταντινου Ε' το 766 κατα τη διαρκεια τής Εικονομαχίας. Το σωμα του ταφηκε στην περιοχη που λεγόταν Κρίση. Απο πατριαρχικα εγγραφα γνωριζουμε οτι ηταν γυναικεία Μονη. Αναφερουν επισης οτι κτιστηκε απο την Αρκαδία, την νεώτερη αδερφη του αυτοκρατορα Θεοδοσιου Β'. Το 1483 ο Koca Mustafa Pasa μετετρεψε τη Μονη σε τζαμί.


Η Μονη ειχε τεραστιο κηπο, ο οποιος σημερα εχει οικοδομηθεί και εγινε οικισμός.
Ενα μερος τού κηπου ηταν νεκροταφειο, ενώ πισω απο την Μονη υπηρχαν κρήνες, στοες, κελιά των καλογριών και δωματια κατήχησης. Οταν μετατραπηκε σε τζαμι χτίστηκαν διαφορα μουσουλμανικα ιδρύματα.


Η παραδοση λεει οτι στην αυλη υπηρχε ενα πανύψηλο αιωνόβιο κυπαρίσσι απο το οποιο κρεμόταν μια ψιλή σιδερενια αλυσιδα που έφτανε μεχρι το εδαφος.
Περιμετρικα του δεντρου υπηρχε φράκτης και στο εσωτερικο του φράκτη έμπαιναν οσοι επρόκειτο να δικαστούν για χρηματικές υποθεσεις.

Η αλυσιδα πάντα ελεγε την αληθεια, εξού και η ονομασία ''εν τη Κρίσει''.
Οταν η οφειλή ειχε εξοφληθεί η αλυσίδα ανυψωνόταν, ενω οταν ο κατηγορούμενος ακόμα χρώσταγε η αλυσιδα κατέβαινε.

Κατά πάσα πιθανότητα το ''εν Κρίσει'' προήλθε απο την περιοχη ταφής του αγίου.











Μαυσωλείο Koca Mustafa Pasa






















Πως θα πατε.

Επειδη η Μονη ειναι μακρυα απο το ιστορικο κεντρο, αν αποφασίσετε να πατε θα πρεπει να πάρετε το ανάλογο αστικό.
Χαρτης 1.

α. Μπορειτε να το παρετε απο την περιοχη Eminonu, o Σταθμος αστικων ειναι στα αριστερα της Γεφυρας του Γαλατα. Αν φυγετε απο εδω θα παρετε το αστικο Νο35. 
(Χαρτης 1)





Χαρτης 2.
β. Μπορειτε να το παρετε απο την περιοχη Aksaray. Απο εδω θα παρετε το Νο 35Α. Θα παρετε το πραμ με κατευθυνση προς Bagcilar και θα κατεβειτε στη σταση Yusufpasa. Η αφετηρια τού αστικου ειναι σχεδον πισω απο τη σταση του τραμ. (Χαρτης 2)





Χαρτης 3.

Ειτε παρετε το Νο35, ειτε το Νο35Α θα κατεβειτε στο ιδιο τέρμα της διαδρομής.
(Χαρτης 3).Μολις κατεβειτε απο το αστικο θα βγειτε στον κεντρικο δρομο, οδος Kocamustafa. Πορεια δεξια και σε κοντινη αποσταση θα βρεθειτε μπροστα στη Μονη ή στο τζαμί. (Χαρτης 3)
Στην επιστροφη θα παρετε το αστικο απο το σημειο που κατεβηκατε.Αν πατε Eminonu θα παρετε το Νο35 και θα κατεβειτε στο τερμα, εκει απ'οπου ξεκινησατε. Αν πατε στο Aksaray θα παρετε το Νο35Α και θα κατεβειτε στο τερμα, οχι στο σημειο απ'οπου ξεκινησατε αλλα λίγο πιό πέρα.
(Χαρτης 2)
Αν θελετε να φτασετε στο ιστορικο κεντρο (Aγια Σοφια-Μπλε τζαμι- Kapalicarsi) και δε θελετε να περπατησετε, θα πρεπει να παρετε το τραμ. Και στις δυο περιπτωσεις οι στασεις του τραμ ειναι κοντα στο τερμα των διαδρομων τών αστικών.
Απο το Eminonu θα παρετε το τραμ με κατευθυνση προς Bagcilar και θα κατεβειτε σε οποια σταση σας βολευει.
Απο το Aksaray θα παρετε το τραμ με κατευθυνση προς Kabatas και θα κατεβειτε οπου σας βολευει.






Δεν υπάρχουν σχόλια: