Μια πόλη γεμάτη βυζαντινά μνημεία, αγορές, τεμένη, χάνια, μουσεία και, βεβαίως, χρώματα, γεύσεις και ένα ατελείωτο μωσαϊκό ανθρώπων

ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ SIRKECI

Στους χαρτες εμφανιζεται  ως Σιδηροδρομικός Σταθμός Κων/πολης.
Ο τερματικος σταθμος βρισκεται στην ακρη της ιστορικης χερσονησου, ακριβως διπλα στον Κερατιο κολπο και ΒΔ του Gulhane Park και της Αγιας Σοφιας.
Ο σταθμος Sirkeci μαζι με τον σταθμο Haydarpasa (στην Ασιατικη πλευρα ειναι οι δυο τερματικοι σιδηροδρομικων μεταφορων της Κων/πολης.
Χτιστηκε το 1890 απο την Oriental Railway ως το ανατολικο ακρο του παγκοσμιου φημης ''Orient Express''.
Aπο τις 19 Μαρτιου 2013 ο σταθμος δεν λειτουργει επ'αοριστον αφου εγινε η νεα γραμμη Marmaray. Tον Οκτωβριο του 2013 ενας νεος σταθμος ανοιξε για το κοινο, διπλα στον παλιο, και εξυπηρετειται απο τα τρενα της Marmaray.

Μετα τον Κριμαϊκο πολεμο οι Οθωμανικες αρχες κατεληξαν στο συμπερασμα οτι ηταν απαραιτητος ενας σιδηροδρομος που θα συνδεει την Ευρωπη με την Κων/πολη. Το πρωτο συμβολαιο υπογραφηκε τον Ιανουαριο του 1857 και το οποιο ακυρωθηκε λογω ελλειψης κεφαλαιων. Το ιδιο συνεβει και με την 2ηκαι το 3η συμβαση το 1860 και το 1868. Μια νεα συμβαση το 1869 δινει ζωη στο εργο.
Η πρωτη γραμμη ηταν απο την περιοχη Beyazit μεχρι την ακτη του Κερατιου κολπου. Ο Σουλτανος Abdulasiz δινει την εγκριση για προεκταση της γραμμης μεχρι τις ακτες της Θαλασσας του Μαρμαρα. Η γραμμη επεκτασης ολοκληρωθηκε το 1872.
Το 1873 χτιστηκε ενα προσωρινος σταθμος στο Sirkeci.
H κατασκευη ενος νεου κτιριου αρχισε το 1888. Ο σταθμος αρχικα ονομαστηκε ''Σταθμος Musir Ahmet Pasa'' και ανοιξε το 1890.
Αρχιτεκτονας ηταν ενας Πρωσος ο August Jasmud. To κτιριο του σταθμου εχει εμβαδον 1200 m2, μοντερνο με φωτισμο αεριου και μεγαλες κεραμικες σομπες. Το εστιατοριο του σταθμου εγινε σημειο συναντησης των δημοσιογραφων, συγγραφεων και αλλων προσωπικοτητων στις δεκαετιες του 1950 και 1960. Το ιδιο εστιατοριο που σημερα ονομαζεται ''Orient Express'' ειναι ενα δημοφιλες τουριστικο σημειο.
Ο σημερινος σταθμος διατηρειται στην αρχικη του κατασταση. Το Μουσειο Σιδηροδρομων που ανοιξε τον Σεπτεμβριο του 2005 βρισκεται στον σταθμο.



Πως θα πατε.


α. Με το τραμ κατεβαίνοντας στη σταση Sirkeci, o σταθμός είναι απέναντι από την στάση.

β. Συνιστω να πατε με τα πόδια, απο το ιστορικο κεντρο ειναι κοντα. Ακολουθουμε τις γραμμες του τραμ (προς θαλασσα) επι των οδων Alemdar και Ηudavendigar μέχρι να φτάσουμε στην ομώνυμη στάση (μαυρη πορεια).
Εαν παλι ειστε στη Γεφυρα του Γαλατα, Αιγυπτιακη αγοραYeni camii, Rustem Pasa camii, ο σταθμος ειναι διπλα (Χαρτης 1).

Χαρτης 1.



































































































Δεν υπάρχουν σχόλια: