Μια πόλη γεμάτη βυζαντινά μνημεία, αγορές, τεμένη, χάνια, μουσεία και, βεβαίως, χρώματα, γεύσεις και ένα ατελείωτο μωσαϊκό ανθρώπων

ΥΓΕΙΑ: ΠΡΟΛΗΨΗ - ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ

Εχω παει στην Κων/πολη παρα πολλες φορες. Δεν αντιμετώπισα κανενα προβλημα υγείας σχετιζόμενο με την διατροφή εκτός απο δυο φορες  σε διαφορετικά καλοκαίρια. Την πρωτη φορα απο ψάρι σε ψαροταβέρνα σε μακρινή τουριστικη περιοχη, και την δευτερη απο μαγιονεζα συσκευασίας σε κάποια μπυραρία της Παλιας πολης που πιθανον ειχε μεινει εκτος ψυγειου. Και τις δυο φορες ξεπέρασα το προβλημα μόνο με διάρροια. 
Πάντα λοιπον να υπαρχουν στο ταξιδιωτικό σας φαρμακειο χαπάκια κατα τής διάρροιας. Οσον αφορά την ''ζημιά'' που τυχόν θα πάθετε δεν μπορείτε να προσδιορίσετε που θα γίνει. Εγώ την ''πάτησα'' και τις δυο φορές απο μαγαζιά και οχι απο πλανώδιους πωλητές διάφορων φαγώσιμων. Εκείνο που μπορείτε να κανετε ειναι να πάρετε ορισμένα μέτρα. Τι εννοώ. Παντα εμφιαλωμένο νερο, τα φρούτα και τα λαχανικα που πιθανον αγοράσετε καλό πλύσιμο και αν ειναι δυνατόν με εμφιαλωμένο νερο, καθάρισμα τα φρούτα που εχουν φλούδα. Οι φυσικοί χυμοι που υπαρχουν σε αφθονία στην Πόλη και σε πολλα σημεία ειναι ακίνδυνοι, με την προϋπόθεση τα φρουτα να μην ειναι χαλασμένα. Εκείνα που θα πρέπει να αποφεύγετε ειναι τα ωμά μύδια που πωλούνται απο πλανώδιους. Δεν ξέρετε αν ειναι φρέσκα και το σημαντικότερο από που ειναι αλιευμένα. Η ''ζημιά'' απο τα μύδια ειναι πολύ σοβαρή. Υπάρχει ενα προϊόν που δεν του δίνεις σημασία αλλα μπορεί να σου δημιουργήσει προβλημα, τα παγάκια.
Δε χρειάζεται να γίνετε υποχόνδριοι, μόνο να δώσετε λίγη παραπάνω προσοχή, ώστε η εκδρομή σας να κυλίσει ευχάριστα.

Τωρα μπορεί κάποια στιγμή, εύχομαι ποτέ, να παραστεί ανάγκη να πάτε σε κάποιο νοσοκομείο για οποιοδήποτε πρόβλημα σάς παρουσιαστεί. Θα πρέπει να γνωρίζετε τα εξής. 
Σε περίπτωση που ο αλλοδαπός εχει ''Ασφάλιση Ταξιδιωτικής Υγείας'' και η κάλυψη αυτής τής ασφάλισης καλύπτει και την επιδημική νόσο (κορωνοϊός), ειναι δυνατον να επωφεληθεί απο τις υπηρεσίες υγείας αυτου του ασφαλιστήριου.
Σε περίπτωση που ο αλλοδαπός δεν εχει '' Ασφάλιση Ταξιδιωτικής Υγείας'', το αρθρο 9 του Κανονισμού για τον Διεθνή Τουρισμό Υγείας και την Τουριστική Υγεία, με τίτλο ''Υπηρεσίες για Τουριστική Υγεία'', ορίζει σε ποιές περιπτώσεις ο αλλοδαπός που βρίσκεται στην χωρα μας για εμπορικούς ή τουριστικούς σκοπούς θα επωφελείτε απο τις υπηρεσιες υγείας.

''Οι αλλοδαποι που μένουν στη χώρα μας για κάποιο χρονικό διάστημα για συναντήσεις, συνέδρια, εμπορικούς ή τουριστικούς σκοπούς μπορουν να επωφεληθούν απο τις υπηρεσιες υγείας που προσφέρονται σε δημόσια, πανεπιστημιακά ή ιδιωτικά ιδρύματα υγείας σε περίπτωση ασθενειών και εκτάκτων αναγκών που αναπτύσσονται όσο καιρο βρίσκονται στη χωρα μας... Ειναι υποχρεωτική η αποδοχή τών αλλοδαπών ασθενών που απευθύνονται στο υγειονομικό ίδρυμα για να λάβουν επείγουσες υπηρεσίες υγείας και να κανουν την απαραίτητη ιατρική παρέμβαση ανεπιφύλακτα και χωρίς καθυστέρηση. Οι διαδικασίες που σχετίζονται με την είσπραξη τού τέλους εξυπηρέτησης , γίνονται μετα τήν παροχή τής έκτακτης αντιμετώπισης και συντήρησης.

Αν προκύψει ανάγκη για υγειονομική περίθαλψη ενώ ο αλλοδαπός βρίσκεται στη χωρα μας για εμπορικούς ή τουριστικούς σκοπούς, επωφελούνται απο τις υπηρεσίες υγείας άνευ όρων και χωρίς καθυστέρηση σε δημόσια, πανεπιστημιακά και ιδιωτικά ιδρύματα και οργανισμούς υγείας. Αυτο που πρέπει να γίνει κατανοητό εδώ  ειναι οτι, οι υπηρεσίες υγειας και η θεραπεία που θα παρέχονται στο πλαίσιο του κορωνοϊού θα πρεπει επίσης να θεωρούνται ως επείγουσα παρεμβαση και φροντίδα σε αυτο το πλαίσιο. Το τέλος εξυπηρέτησης θα εισπραχθεί απο τον αλλοδαπό μετα τήν ανταπόκριση και την φροντίδα έκτακτης ανάγκης''.

ΤΗΛΕΦΩΝΑ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ.

Ελληνικό Προξενείο.
Οδος Istiklal (πεζόδρομος, Taxim)
Τηλ.: (0090212)3938290-1-2-4.

Police: 155
Fire Station: 110
Ambulance: 112



Δεν υπάρχουν σχόλια: