Μια πόλη γεμάτη βυζαντινά μνημεία, αγορές, τεμένη, χάνια, μουσεία και, βεβαίως, χρώματα, γεύσεις και ένα ατελείωτο μωσαϊκό ανθρώπων

ΣΤΟ ΦΡΟΥΡΙΟ ANADOLUHISARI.

Αnadoluhisari το φρουριο της Ανατολιας.
Ειναι κτισμενο στην Ασιατικη πλευρα της Κων/πολης και στην περιοχη Beykoz. Χτιστηκε το 1393-1394 απο τον Σουλτανο Βeyazit A' στα πλαισια της προετοιμασιας για την 2η πολιορκια της Πολης το 1395. Το φρουριο ειναι κτισμενο στο στενοτερο σημειο του Βοσπορου 660 μ. πλατος και διπλα στο ποταμακι Goksu.  Εχει 25μ. υψος με τον κεντρικο πυργο μεσα στα τειχη τα οποια σχηματιζουν ενα ακανονιστο πενταγωνο με 5 πυργους περιμετρικα στις γωνιες.





Στα βορεια του φρουριου βρισκεται η 2η γεφυρα του Βοσπορου η Fatih Mehmet Sultan.










Aκριβως απεναντι στην ευρωπαικη πλευρα της Πολης ειναι χτισμενο το φρουριο Rumelihisari.
Αυτο χτιστηκε απο τον Σουλτανο Μωαμεθ Β' τον πολιορκητη το 1451-1452 λιγο πριν την πολιορκια της Κων/πολης για να ελεγχει πληρως τα στενα του Βοσπορου.






Την εκδρομη στο Anadoluhisari μπορουμε να την συνδυασουμε με μια επισκεψη στ0 Beylerbeyi Palace και μια βολτα Uskudar.












Πως θα πατε.




Θα παρετε το καραβακι για να περασετε στην Ασιατικη πλευρα και στο Uskudar απο το Eminonu δεξια απο την Γεφυρα του Γαλατα, η αφετηρια-αφιξη του πλοιου ειναι στο δευτερο κιοσκι.





Οταν φτασετε στο Uskudar και αποβιβαστειτε απεναντι σας θα δειτε το Mihrimah cami, μπροστα και αριστερα του τεμενους θα βρειτε την αφετηρια των αστικων λεωφορειων.

Θα παρετε το λεωφορειο Νο 15 και θα κατεβειτε στην 20η σταση. 



Το Anadoluhisari εχει 2 στασεις θα κατεβειτε στην 2η σταση (μετα την γεφυρα). 
Μολις κατεβειτε θα δειτε την σταση της επιστροφης απεναντι και αριστερα.




 Για να βρειε το φρουριο θα βαδισετε προς τα πισω γυρω στα 100 μετρα. Το φρουριο ειναι πανω στον δρομο και διπλα στο ποταμακι.

  
Kαι στις δυο πλευρες του ποταμου υπαρχουν πολυ ωραιες καφετεριες και εστιατορια και αξιζει να καθησετε να ξεκουραστειτε πινοντας τον καφε σας ή το τσαι σας.
Ειναι πολυ ωραια και η δροσια ειναι σκετο βαλσαμο τους θερινους μηνες.  






Eιναι μια πολυ ωραια εκδρομη και ειδικα την ανοιξη και το καλοκαιρι την συνιστω ανεπιφυλακτα.

Στην επιστροφη το αστικο κανει σταση μπροστα στο Beylerbeyi Palace και αν θελετε κανετε μια επισκεψη.
Και τελος φτανοντας στο τερμα, στο Uskudar, αν εχετε δυναμεις και ορεξη βλεπετε τα αξιοθεατα φτανοντας μεχρι τον Πυργο του Λεανδρου.                                                          


Απο αυτην την μικρη πορτα που βρισκεται στο βαθος του μικρου παρκου (αναμεσα στα τειχη) θα βγειτε στον Βοσπορο. Θα δειτε την 2η γεφυρα του Βοσπορου και απεναντι το Rumelihisari.

















Δεν υπάρχουν σχόλια: